Com a alcalde d’Elx vull expressar el meu profund malestar i discrepància amb la notícia emesa ahir per la Sexta en la qual qualificava el Misteri d’Elx com a “festa masclista”.
L’enfocament evidencia el desconeixement, la visió simplista i parcial de la Festa, un drama sacre líric d’origen medieval, declarat Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l’any 2001, precisament pel seu excepcional valor com a expressió cultural i per ser un testimoniatge únic en el món d’una tradició litúrgica medieval.
El Misteri no solament està constituït per la part visible, l’escènica, és molt més; i la dona participa de forma activa des dels diferents àmbits amb una presència rellevant tant en el pla organitzatiu, com també en facetes significatives i imprescindibles per al desenvolupament de les representacions. Tot això es concreta en què la mateixa Vicepresidenta del Patronat és dona, de la mateixa manera que les funcions de tramoista, cambreres de la Verge, sastresses, patrones de l’òrgan rector estan també exercides per dones. Així mateix, un important nombre de xiquetes formen part del Cor Juvenil del Misteri.
La raó per la qual són homes els qui interpreten els papers en les representacions es deu precisament a l’origen litúrgic del Misteri. Per a analitzar el Misteri des de la perspectiva de la igualtat de gènere, cal posar de manifest que aquesta tradició cultural es ve representant durant més 500 anys i el fet d’haver-la conservat intacta, malgrat les adversitats i prohibicions, ha sigut una dels factors essencials pels quals la UNESCO li va atorgar el reconeixement de Patrimoni de la Humanitat.
El Misteri és el senyal d’identitat per excel·lència del poble d’Elx, una obra mestra de la humanitat amb una singularitat excepcional i la seua anàlisi ha de realitzar-se sota aquesta perspectiva.