L’Ajuntament vol “teixir complicitats” entre els il·licitans i el Clot de Galvany

L’Ajuntament vol “teixir complicitats” entre els il·licitans i el Clot de Galvany

Medi Ambient presenta un calendari d’activitats per al 2017 que comencen este cap de setmana amb la celebració del XII aniversari de la declaració del Clot de Galvany com a Paratge Natural Municipal
Antonio García diu que és fonamental que els il·licitans coneguen el paratge per a aprendre a valorar-ne l’extraordinària riquesa mediambiental

L’Ajuntament vol apropar encara més el Clot de Galvany als il·licitans a fi que aprenguen a valorar-ne la gran riquesa mediambiental. Així ho ha explicat el regidor de Medi ambient, Antonio García, el qual, amb el coordinador de l’àrea, Juan Carlos Aranda, ha presentat el calendari d’activitats previstes per a l’any 2017.

“Amb este calendari d’activitats que es desplegaran durant tot l’any volem teixir complicitats i que els il·licitans coneguen de primera mà este impressionant paratge natural, ja que estem convençuts que els que el visiten aprenen a valorar-ne en la seua justa mesura la gran riquesa”, ha assenyalat Antonio García.

El regidor ha explicat que “estes activitats van des de la celebració de gimcanes en família fins a tallers d’adorns nadalencs amb materials del Clot o l’estudi d’espècies “monstruoses” (que no ho són tant) en Halloween”.

La primera d’estes activitats està prevista per al pròxim dissabte 21 de gener i està vinculada a la declaració del Clot com a Paratge Natural Municipal el 21 de gener de 2005.
Amb motiu d’esta efemèride, l’Ajuntament ha decidit organitzar, anualment, una Jornada de Portes Obertes en este singular paratge a fi de donar a conéixer part de les faenes realitzades pel personal del paratge en aspectes tals com el seguiment biològic o el manteniment, per a garantir un adequat nivell de conservació dels valors i recursos del Clot.

Activitats en el P.N.M. del Clot de Galvany:
Dia 21 de gener.
10:00 – 13:30.
Seguiment d’ocells
Control del cicle hídric
Recuperant la coberta vegetal
26 – GENER. DIA MUNDIAL DE L’EDUCACIÓ AMBIENTAL.
Este dia se celebra des de 1975, any en què se celebrà a Belgrad el primer “Seminari Internacional d’Educació Ambiental”, marcant un dels fets més coneguts de la història de l’educació ambiental. Com a resultat d’esta trobada, es redactà la denominada Carta de Belgrad sobre Educació Ambiental enunciant el seus objectius a nivell mundial.

Activitats en el P.N.M. del Clot de Galvany:
Dies 28 i 29 de gener.
10:00 – 12:00. Visita temàtica guiada: “Recursos i valors del P.N.M. del Clot de Galvany per a l’Educació Ambiental”. Guiats pels nostres monitors, els visitants coneixeran els distints valors (ambientals, culturals, històrics) existents en el paratge i les principals instal·lacions i equipaments de què disposem per a donar-los a conéixer, el nostre programa d’educació ambiental i la manera en què s’hi pot participar.
16:00 – 17:30. Xarrada-col·loqui: “L’ecologisme al rescat de la Terra. Una breu història”. Després d’un breu i ràpid repàs a la història del moviment ecologista, i la seua importància per a la salvaguarda del medi ambient, es comentarà, amb la participació del públic assistent, el cas particular de la defensa del Clot de Galvany en la dècada dels 80.
2 – FEBRER. DIA MUNDIAL DE LES ZONES HUMIDES.
El dos de febrer de 1971 se celebrà la “Convenció sobre les zones humides d’importància internacional”, coneguda amb el nom de Convenció de Ramsar, en honor a la ciutat iraniana on se celebrà. En l’actualitat la firmen 168 parts contractants, entre les quals es troba el nostre país, des de 1982, que aporta un bon nombre de zones humides, entre elles algunes il·licitanes com el Fondo o les Salines de Santa Pola, que formaren part del primer llistat espanyol al costat d’altres espais emblemàtics com el P.N. de Doñana, que engrossen el llistat actual de més de dos mil zones humides d’importància internacional, també coneguts com a llocs Ramsar.
Activitats en el P.N.M. del Clot de Galvany:
Dia 4 i 5 de febrer.
10:00 – 12:30. Visita temàtica guiada: “Ruta de l’aigua en el P.N.M. del Clot de Galvany”. Destinada a conéixer el cicle natural de l’aigua en el paratge i la intervenció humana en este dins del Pla de Gestió del paratge, per a assegurar la permanència de la zona humida. Ocasió per a conéixer els distints camins que pren l’aigua per a aplegar a la zona humida, el paper que juga el ser humà en el procés i, en concret, en el paratge i com es presenta l’aigua en la zona humida.
16:00 – 17:30. Taller teòric i pràctic: “Fauna de les nostres zones humides”. Davall la guia dels monitors del paratge, els participants podran aprendre a identificar les espècies de fauna més comunes en les zones humides il·licitanes, analitzar-ne la importància en el manteniment dels processos ecològics essencials i conéixer els treballs de gestió que despleguem al Clot per al seu seguiment i estudi.
21 – MARÇ. DIA INTERNACIONAL DELS BOSCS.
La celebració del Dia Forestal Mundial, també denominat Dia Mundial de l’Arbre o Dia de l’Arbre, es fixà el 21 de març per primera volta en 1969 per recomanació del Congrés Forestal Mundial que se celebrà a Roma. Posteriorment, esta recomanació fon adoptada per l’Organització de Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) en 1971, encara que en la pràctica, el dia en què se celebra sol variar segons el hemisferi i inclús segons els països, sobretot si s’associa a la plantació d’arbres.

Activitats en el P.N.M. del Clot de Galvany:
Dies 18 i 19 de març.
10:00 – 12:00. Visita temàtica guiada: “els arbres del P.N.M. del Clot de Galvany”. Guiats pels nostres monitors, els visitants coneixeran de prop les distintes espècies arbòries existents en el paratge, la seua importància ambiental i curiositats (llegendes, usos, …), així com els treballs de gestió efectuats referents a estos.
16:00 – 17:30. Xarrada-col·loqui: “Beneficis dels boscs”. Mitjançant una breu exposició es comentaran els principals beneficis de tota índole (ambiental, social i econòmic) que ens proporcionen els boscs i en general la coberta vegetal natural dels nostres sòls, i a través del col·loqui amb els assistents, s’abordarà la problemàtica actual referida a les masses arbòries i es proposaran solucions i formes de contribuir a frenar la destrucció dels nostres boscs, relacionant tot això amb la gestió del Paratge Natural Municipal del Clot de Galvany.
22 – ABRIL. DIA INTERNACIONAL DE LA TERRA.
A l’abril de 2009, l’Assemblea General de l’ONU aprovà una resolució en què s’assenyalava el 22 d’abril com a Dia Internacional de la Mare Terra, servint com a reconeixement oficial a la celebració del Dia de la Terra per part d’un nombre creixent de països des de 1970. Este dia es dedica habitualment a donar a conéixer els grans problemes mundials relacionats amb la classe de desenvolupament no sostenible i les seues implicacions ambientals, socials i econòmiques.

Activitats en el P.N.M. del Clot de Galvany:
Dies 22 i 23 d’abril.
10:00 – 12:00. Visita temàtica guiada: “Platges, usos i abusos”. Acabada la inauguració de la temporada de bany, i a través d’una visita a les platges del paratge de la mà dels nostres monitors, els visitants tindran l’oportunitat d’observar plantes, animals i rastres de fauna pròpia d’estos ambients. També s’estudiarà sobre el terreny l’impacte que produïx la presència de determinades conductes humanes en esta classe d’ambient i com podem disfrutar de les nostres platges minimitzant o eliminant estos impactes.
16:00 – 17:30. Taller teòric i pràctic: “Jardí mediterrani viu. Plantes autòctones en casa”. A través d’una visita detallada al nostre jardí, en l’Aula de la Natura, coneixerem plantes autòctones aptes per al seu ús en jardineria, el paper que poden exercir en els nostres jardins, la seua escassa necessitat d’atencions i la seua aportació a la conservació d’espècies d’interés de flora i fauna, promovent l’existència d’espècies autòctones i combaten la propagació d’espècies exòtiques invasores. La vesprada es completarà amb una breu visita als nostres vivers forestals i un xicotet treball pràctic en estos vivers que inclou un xicotet obsequi final.
SEGON CAP DE SETMANA – MAIG. DIA INTERNACIONAL DELS OCELLS MIGRATORIS.
El Programa de les Nacions Unides per al Medi ambient (PNUMA) acordà celebrar este dia el segon cap de setmana de maig, organitzat per les Secretaries de la Convenció sobre la Conservació de les Espècies Migratòries d’Animals Silvestres (CMS) i l’acord sobre la Conservació dels ocells aquàtics d’Àfrica i Euràsia (AEWA), dos tractats internacionals administrats pel PNUMA. Cada any es marca un tema específic, tots ells relacionats amb la importància dels ocells migratoris.
Activitats en el P.N.M. del Clot de Galvany:
Dies 13 i 14 de maig.
10:00 – 12:00. Visita temàtica guiada: “Ocells migratoris en el Clot”. Els monitors guiaran el visitant a través d’un passeig pel paratge destinat a observar, identificar i estudiar la conducta dels ocells migratoris que ens visiten en esta època, molts dels quals hi apleguen amb la intenció de reproduir-se, per la qual cosa és possible que s’observen “parades nupcials”, nius i potser els primers pollets dels ocells més “matinadors”. Es facilitaran prismàtics i guies d’ocells als que no tinguen esta classe de material, i els monitors portaran telescopis per a facilitar l’observació.
16:00 – 17:30. Taller teòric i pràctic: “Ocells migratoris en el Clot”. Després d’una breu introducció en què s’explicarà com s’adapten els ocells al seu entorn i el sentit de les migracions com a sistema d’adaptació, es farà una visita a les tolles per a observar els ocells i identificar les espècies migratòries existents.
21 – MAIG. DIA EUROPEU DE LA XARXA NATURA 2000.
El 21 de maig és la data assenyalada per la Unió Europea per a celebrar el Dia Europeu de la Xarxa Natura 2000. El 21 de maig de 1992 s’aprovava la Directiva Hàbitats, una norma europea que, amb la Directiva d’Ocells, ha permés la protecció dels espais que formen la Xarxa Natura 2000. Després de 23 anys d’història i de la seua importància ecològica, social econòmica, la Xarxa Natura 2000 a penes és coneguda pels ciutadans, per la qual cosa es concep esta celebració com una eina més per a donar a conéixer la Xarxa i la seua importància. Una celebració en què es pretén que tot el món tinga un gest amb els nostres espais protegits de la Xarxa Natura 2000, perquè inclús els gestos més xicotets tenen un gran poder transformador.
Activitats en el P.N.M. del Clot de Galvany:
Dies 20 i 21 de maig.
Al costat de les del D.M. de la Diversitat Biològica.
22 – MAIG. DIA MUNDIAL DE LA DIVERSITAT BIOLÒGICA.
L’Assemblea General de les Nacions Unides proclamà esta celebració en una Resolució aprovada al desembre del 2000 a fi de commemorar l’aprovació del text del Conveni sobre la Diversitat Biològica. Com passa en altres commemoracions designades per l’ONU, cada any es planteja un tema sobre el qual centrar les activitats.
Activitats en el P.N.M. del Clot de Galvany:
Dies 20 i 21 de maig.
10:00 – 12:00. Visita guiada temàtica: “El Clot, centre de biodiversitat dins de la Xarxa Natura 2000”. Es farà un recorregut pels diversos ambients existents en el paratge i inclosos dins de la Xarxa Natura 2000, observant les seues principals característiques i identificant les plantes i els animals que els habiten i la forma en què s’adapten a les peculiaritats de cada medi.
16:00 – 17:30. Taller: “Vida en una gota d’aigua”. Els participants obtindran mostres biològiques de les tolles del paratge per a la seua observació posterior, en l’Aula de la Natura, a través de lupes binoculars i un microscopi amb càmera incorporada. S’ensenyarà a identificar els principals grups dels xicotets sers vius que habiten en el aigua i es comentarà la seua importància ecològica i el paper fonamental que exercixen en la natura.
24 – MAIG. DIA EUROPEU DELS PARCS.
Els primers parcs nacionals europeus es declararen a Suècia el 24 de maig de 1909. Per a commemorar eixe dia, la Federació EUROPARC promou des de 1999 la celebració del Dia Europeu dels Parcs. La Federació EUROPARC anima tots els gestors de espais protegits i entitats que col·laboren amb ells a organitzar activitats amb motiu de la celebració del Dia Europeu dels Parcs. EUROPARC sol establir un tema o lema cada any, sobre algun aspecte a destacar que pot inspirar la classe d’actuacions a desplegar.
Activitats en el P.N.M. del Clot de Galvany:
Dies 27 i 28 de maig.
10:00 – 12:00. Visita guiada temàtica: “La gestió del Clot de Galvany”. Els participants recorreran el paratge i, guiats pels nostres monitors, coneixeran els seus principals valors i recursos i la forma en la qual es gestionat l’espai protegit a fi de garantir-ne la millora i l’adequada conservació, tot això il·lustrat amb multitud d’anècdotes relatives al treball diari del personal del paratge.
16:00 – 17:30. Taller pràctic: “Arbres i arbustos del PNM del Clot de Galvany”. Davall la guia dels monitors del paratge, els participants podran aprendre a identificar les espècies d’arbres i arbustos més comuns en el paratge, analitzar-ne la importància en el manteniment dels processos ecològics essencials i conéixer les faenes que realitzem per potenciar la seua presència en el Clot amb una visita final a les instal·lacions del nostre viver forestal.
5 – JUNY. DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT.
El 5 de juny fon designat com a Dia Mundial del Medi ambient per les Nacions Unides en una resolució aprovada al desembre de 1972. Com en la resta de commemoracions organitzades per l’ONU, cada any solen designar un tema i preparen divers material de lliure disposició prèvia sol·licitud.
Activitats en el P.N.M. del Clot de Galvany:
Dies 3 i 4 de juny.
10:00 – 12:00. Visita guiada temàtica: “El Clot, frontera entre allò natural i artificial”. A través d’un recorregut per l’interior de l’espai protegit i el seu entorn immediat, guiat pel nostre personal en el paratge, s’observaran les petjades de la intervenció humana, passada i present, i es posarà de manifest la relació amb el Clot i la seua influència sobre la realitat actual d’este Paratge Natural Municipal.
16:00 – 17:30. Taller teòric i pràctic: “Jardí mediterrani viu. Plantes autòctones en casa”. A través d’una visita detallada al nostre jardí, en l’Aula de la Natura, coneixerem plantes autòctones aptes per al seu ús en jardineria, el paper que poden exercir en els nostres jardins, la seua escassa necessitat d’atencions i la seua aportació a la conservació d’espècies d’interés de flora i fauna, promovent l’existència d’espècies autòctones i combaten la propagació d’espècies exòtiques invasores. La vesprada es completarà amb una breu visita als nostres vivers forestals i un xicotet treball pràctic en ells que inclou un xicotet obsequi final.
8 – JUNY. DIA MUNDIAL DELS OCEANS.
L’ONU designà, per la Resolució 62/111, el 8 de juny com la data que, a partir del 2009, es faria servir per a celebrar el Dia Mundial dels Oceans, aprofitant esta efemèride per a contribuir a crear una consciència global de la importància dels oceans i mars del nostre planeta.

Activitats en el P.N.M. del Clot de Galvany:
Dies 10 i 11 de juny.
10:00 – 12:00. Visita guiada temàtica: “Vida en el Clot, entre el mar i la terra”. Mitjançant un itinerari a través de les dunes i platges del paratge, s’observarà la vida existent en este singular ambient que servix de transició entre el medi marí i el continental, que li conferix trets especials que expliquen la singularitat dels hàbits i adaptacions dels sers que l’habiten. També es comentaran els impactes negatius produïts per usos abusius en este singular entorn.
16:00 – 17:30. Taller teòric i pràctic: “Vida en el Clot, fauna i flora marines”. Un breu repàs a les distintes espècies de flora i fauna marina associades al P.N.M. del Clot de Galvany, i els hàbitats que conformen com les praderies de Posidònia o les praderies d’algues bentòniques de la costa rocosa. Durant part del taller, es podran fer observacions a la lupa binocular i al microscopi de distintes espècies d’algues i de la vida microscòpica del fito- i zooplàncton.
17 – JUNY. DIA MUNDIAL DE LLUITA CONTRA LA DESERTIZACIÓ I LA SEQUERA.
Este dia fon designat per l’ONU per Resolució aprovada en 1994 a fi de donar a conéixer este greu problema i la posada en marxa de la Convenció de les Nacions Unides de Lluita contra la Desertificació (CNULD).
A Espanya, com en grans regions del món este és un greu problema, en la solució del qual tenen una especial importància treballs com la conservació de les nostres zones humides i les faenes de recuperació de la coberta vegetal i control hidrològic forestal. Les activitats a dissenyar han de ressaltar estos aspectes en relació amb el paratge, indicant els problemes d’erosió i els seus orígens en relació amb pràctiques o usos indeguts i les solucions que s’articulen des de la gestió del paratge.

Activitats en el P.N.M. del Clot de Galvany:
Dies 17 i 18 de juny.
10:00 – 12:00. Visita guiada temàtica: “Sequera i inundació, el Clot resistint a la desertització”. Mitjançant l’observació del paisatge, les tolles, la vegetació i la fauna existents, els participants en la visita descobriran, de la mà dels monitors, com s’adapta la vida en el paratge a les particularitats del nostre clima semiàrid i a l’alternança contínua de períodes de sequera i inundació i com d’esta forma, llocs com el Clot es resistixen a l’avanç de la desertització en la nostra regió.
16:00 – 17:30. contacontes i taller infantil: “El viatge al·lucinant de la Gota errant”. D’una forma amena i divertida, a través d’una breu narració, es donarà a conéixer el cicle de l’aigua als més menuts (6-10 anys), i la problemàtica ambiental al voltant de l’ús i de l’abús d’este recurs essencial per a la vida en el planeta, per a després realitzar diverses activitats relatives al que s’ha aprés.
QUART CAP DE SETMANA DE SETEMBRE. PATRIMONI HISTÒRIC I CULTURAL DEL CLOT.
Un dels aspectes més conegut del PNM del Clot de Galvany és la seua importància com a centre de biodiversitat, biodiversitat justificada per l’existència d’un ric mosaic de paisatges, cada un dels quals suporta una flora i fauna característica. Tanmateix, estos distints paisatges han experimentat, al llarg de la història, diverses transformacions produïdes per la interacció amb la presència i l’activitat humanes al llarg de milers de anys, activitat que ha deixat la seua petjada en el paratge de diverses formes, com és l’existència de construccions o de les seues restes que conformen un ric i variat patrimoni cultural, la salvaguarda i posada en valor del qual constituïx un dels objectius de la gestió del Clot.

Per a destacar la importància d’esta altra classe de patrimoni, hem dissenyat una sèrie de visites temàtiques que donem a conéixer de forma específica durant este cap de setmana.

Activitats en el P.N.M. del Clot de Galvany:
Dies 23 i 24 de setembre.
10:00 – 13:00. Visita guiada temàtica: “Patrimoni històric i cultural del Clot”. Acompanya’ns a descobrir les restes arqueològiques de la vivenda on vivien ibers i romans fa dos mil anys en el Clot; restes històriques de talaies, ermites i basses per a treballar espart del segles XVI al XVIII; els intents de dessecació del Clot a partir del segle XVIII fins al XX; com es cultivà la terra i es regà en segles passats i com manegem l’aigua en ple segle XXI; curiositats sobre l’ús del patrimoni natural del paratge al llarg de la història; i trinxeres i casamates de la nostra Guerra Civil. Per a la visita als búnquers és convenient portar llanternes, i per a accedir al búnquer de la tolla central és possible que siga necessari l’ús de botes de aigua.
PRIMER CAP DE SETMANA D’OCTUBRE. DIA MUNDIAL DELS OCELLS.
Esta celebració ha sigut instituïda a nivell mundial per BirdLife International i ha sigut coordinada a Espanya per la Sociedad Espanyola d’Ornitologia (SEO/BirdLife). Amb les activitats desplegades es pretén donar a conéixer el món dels ocells, la seua importància i la problemàtica ambiental relatives a ell.

Activitats en el P.N.M. del Clot de Galvany:
Dies 7 i 8 d’octubre.
10:00 – 12:00. Visita guiada temàtica: “Els ocells del Clot”. Per a aquells que no tinguen prismàtics o guies d’ocells, el personal del paratge els prestarà este material, amb el qual, guiats i assistits pels monitors, podran observar i identificar, en plena natural, la gran varietat d’ocells que hi ha en el paratge. Al llarg del recorregut es farà una visita a l’estació d’anellatge científic d’ocells per a conéixer i observar este treball d’estudi i seguiment de xicotets ocells i així tindre l’oportunitat d’observar de prop determinades espècies, la detecció i identificació de les quals en el camp pot ser difícil.
16:00 – 17:30. Taller teòric i pràctic: “Iniciació a l’observació d’ocells”. Oportunitat per a les persones que vulguen iniciar-se en l’ornitologia per a conéixer nocions bàsiques de morfologia i ecologia dels ocells; utilitat, prestacions, maneig i conservació d’instrumental bàsic com els prismàtics i telescopis d’observació terrestre; maneig de guies d’identificació d’ocells, els seus rastres i restes, la utilitat de les audioguies i el codi de bona conducta de l’ornitòleg.
ÚLTIM CAP DE SETMANA D’OCTUBRE. HALLOWEEN EN EL CLOT.
Esta classe de celebracions està adquirint un caràcter universal i cada volta està més implantada en la nostra cultura. L’ús d’elements que han de causar-nos temor és habitual i entre ells sol destacar l’ús de determinada fauna que s’associa amb una immerescuda llegenda negra, com és el cas d’aranyes, mosseguellos, mussols, gripaus i serps que solen representar-se de forma sinistra. Et proposem participar amb nosaltres en un Halloween alternatiu que servisca per a conéixer els beneficis que proporciona a la humanitat esta classe de fauna i la necessitat de protegir-la evitant la seua desaparició.

Activitats en el P.N.M. del Clot de Galvany:
Dies 28 i 29 d’octubre.
11:00 – 13:00. Taller de manualitats (màscares i mòbils): “Fauna de Halloween”. Aprofitant els treballs de confecció de les distintes manualitats propostes, per a disfressar-nos o decorar la nostra casa, coneixerem millor els beneficis que proporcionen a la humanitat els “sinistres” animals que associem a la celebració de Halloween i el perquè de la seua immerescuda fama.
DIUMENGES – NOVEMBRE. FAENES VOLUNTÀRIES DE REVEGETACIÓ.
Com és habitual en els últims anys, dedicarem els diumenges de novembre a les faenes de voluntariat per a la revegetació del paratge amb les plantes produïdes en el nostre viver forestal. Esta activitat és pròpia del paratge i la data respon només a qüestions pràctiques de major garantia per a la supervivència del repoblament. Com sempre, es tracta d’aprofitar la jornada per a informar de les faenes de recuperació de la coberta vegetal natural del paratge i la seua importància dins del Pla de Gestió del Clot, alhora que s’oferix l’oportunitat de col·laborar amb la recuperació i conservació del paratge a través de la faena voluntària de plantació.

Activitats en el P.N.M. del Clot de Galvany:
Dies 5, 12, 19, i 26 de novembre.
10:00 – 12:00. Des de l’Aula de la Natura, els voluntaris seran guiats a la parcel·la destinada a ser repoblada on, després d’una breu xarrada sobre la importància de recuperar la coberta vegetal autòctona, s’impartiran les instruccions necessàries per al maneig dels plançons i la seua correcta plantació, alhora que s’explica l’interés ambiental de cada una de les espècies a utilitzar.
TERCER CAP DE SETMANA DE DESEMBRE. NADAL EN EL CLOT.
Durant estes entranyables dates, ens agrada decorar les nostres cases amb múltiples elements, entre els quals es troba el típic arbre de Nadal. L’ús d’arbres naturals en test ocasiona grans inconvenients que solen acabar amb la planta morta i llançada a un contenidor, en ocasions ho evitem utilitzant arbres artificials realitzats amb materials no reciclables, a l’igual que la major part dels adorns que li pengem. Des de l’Ajuntament vos invitem a reflexionar, al voltant de la realització d’adorns nadalencs amb materials reciclables o reciclats, sobre els beneficis ambientals que deriven d’un consum responsable.

Activitats en el P.N.M. del Clot de Galvany:
Dies 16 i 17 de desembre.
11:00 – 13:00. Taller de manualitats (adorns nadalencs): “Nadal en el Clot”. Aprén amb nosaltres a confeccionar adornis nadalencs amb materials reciclables o reciclats i ajuda’ns a decorar el nostre arbre de Nadal i omplir-lo de bons desitjos perquè en 2018 cuidem millor el nostre planeta. Mentre treballem, reflexionarem sobre els beneficis ambientals del consum responsable i com afavorir la conservació d’espais com el Clot de Galvany.