Inaugurat a Elx el centre d’estudis “Miguel Hernández”

Inaugurat a Elx el centre d’estudis “Miguel Hernández”

L’alcalde d’Elx, Carlos González, ha inaugurat el nou Centre d’Estudis “Miguel Hernández”, acompanyat per l’alcalde de Quesada (Jaén), Manuel Vallejo, depositari del llegat hernandià i del museu que porta el nomb del poeta, la nora i el nét de l’escriptor, Lucía Izquierdo i Miguel Hernández, i la regidora de Cultura, Patrícia Macià, entre altres representants de la vida social i cultural il·licitana y de Quesada.

 El nou centre s’ubica a espatla de la Sala de Exposicions de l’Orde Tercera de Sant Josep i servirà per a donar ús a un edifici tancat a l’inici de l’anterior legislatura, així com per a recuperar la tradicional implicació de la ciutat d’Elx en el món hernandià amb un projecte d’impuls investigador, didàctic i de promoció cultural de la literatura a través de l’obra del poeta cabrer.

Lucía Izquierdo descobrí una placa commemorativa en la fatxada del centre, acompanyada per Carlos González, Manuel Vallejo, Miguel Hernández i Patrícia Macià. Posteriorment, feren un recorregut per les instal·lacions, acompanyats dels assistents a la inauguració.

L’acte fon presentat per Patrícia Macià, que mostrà la seua “satisfacció i il·lusió per l’obertura d’un espai públic per a ús cultural de tots els il·licitans. Elx té un especial vincle afectiu amb el poeta i la seua obra seguix tenint la mateixa força i vigència en ple segle XXI, per això l’aposta que estem realitzant per la cultura en general i en la difusió de l’obra de Miguel Hernández. Parlar del poeta és parlar de valors, de compromís i d’ètica, per eixa raó necessitem la poesia, la literatura i un poeta imprescindible perquè puguem construir una societat més justa i solidària”.

Lucía Izquierdo indicà que “ha sigut per a mi una emoció que no puc contindre perquè este lloc me porta records fabulosos. Es féu amb la il·lusió de deixar ací per sempre el llegat de Miguel i anava a ser una sala d’exposicions i un centre d’investigació, però el que passà ja ho coneixen, es tancà i inclús s’aplegà a arrancar la placa que hi havia en la porta principal. Per a mi i per a mos fills és una satisfacció molt gran que este centre es puga obrir i vore totes les coses que puguem dur de Quesada. Estem molt agraïts a esta Corporació Municipal, sobretot a l’alcalde, Carlos González, per l’afecte i les coses que està fent”.

 “Un racó literari per a impulsar la memòria d’un home extraordinari”

Manuel Vallejo expressà que el treball de difondre l’obra del poeta ha de ser “un repte compartit, un treball que ens ha encarregat la història. Sóc conscient que Josefina Manresa deixà una petjada important en esta ciutat, on visqué bona part de la seua existència i on actualment viuen els seus néts i la seua nora. Fon esta ciutat la que li donà una oportunitat de poder començar des de zero en un moment molt difícil de la història del nostre país. I també esta ciutat s’ha sentit profundament hernandiana, custodiant el llegat durant un quart de segle. Vull donar-vos l’enhorabona per l’obertura d’este centre, un racó literari per a impulsar la memòria d’un home extraordinari que ens ha deixat un missatge tremendament actual. Quesada ve a Elx amb sincera vocació d’acord per a difondre l’obra de Miguel i els seus valors humans. Per això hem iniciat un procés de col·laboració entre els dos ajuntaments que prompte donarà els seus fruits, i en un moment especial perquè el pròxim any celebrarem el 75 aniversari del seu decés”.

 “L’obra del poeta ha de seguir formant part de la nostra identitat cultural”

Carlos González, per la seua part, assenyalà durant la seua intervenció que “Elx és un municipi profundament vinculat a Miguel Hernández i a la seua memòria, no solament perquè ací obtingué el seu primer premi literari, concedit per l’Orfeón Ilicitano en 1931, sinó, fonamentalment, perquè ací decidí vindre a viure Josefina, amb son fill Miguel, des de 1950. I amb esta decisió provocà que els seus néts, María José i Miguel, foren il·licitans també que el llegat del poeta es conservara en la nostra ciutat”.

 L’alcalde afegí que “Miguel Hernández forma part de la història d’Elx perquè així ho volgué Josefina Manresa, la seua musa i persona clau en la conservació del llegat, al costat de la seua nora, infatigable lluitadora, Lucía Izquierdo”. Carlos González subratllà que l’obra del poeta “ha de seguir formant part de la nostra identitat cultural”, raó per la qual aposta perquè el centre acabat d’inaugurar “es convertisca en un referent cultural, educatiu i investigador al voltant de la figura del poeta” complint així “el desig exprés de Josefina que Miguel tinguera el seu justa reconeixement en la ciutat que li donà l’oportunitat d’eixir avant i començar una nova vida al costat de son fill”.

Agermanament cultural amb Quesada

El centre “Miguel Hernández” obri les seues portes amb  l’objectiu de tornar a posicionar Elx en el món hernandià i promocionar la literatura com a eina de transmissió de valors formatius, educatius i culturals. Està ubicat en el carrer Sor Josefa Alcorta. També es pretén impulsar la difusió de la figura i l’obra de Miguel Hernández i recuperar el paper que la ciutat d’Elx ha mantingut durant dècades en el món hernandià fins l’eixida del llegat documental del poeta en 2011.

Davall este compromís, l’alcalde, Carlos González, ha mostrat la seua ferma disposició de recuperar el paper que Elx sempre ha tingut en la promoció de l’obra de Hernández i, per això, ha pres la decisió de convertir este nou centre d’estudis en un referent cultural, educatiu i investigador al voltant de la figura i l’obra del poeta, establint a tal fi els acords i relacions oportuns amb altres institucions i entitat per a aconseguir. De fet, hi ha un principi d’acord amb el municipi de Quesada per a tancar un projecte d’agermanament cultural al voltant de les figures del poeta i la seua esposa, acord que podria significar la tornada a Elx del llegat documental de Miguel Hernández en exposició temporal.

Amb la intenció de dur a terme estos objectius, el nou centre d’estudis “Miguel Hernández” es planteja un esquema de funcionament basat en quatre eixos fonamentals:

 • Activitat com a centre d’estudis i investigació.

 • Tallers didàctics per a ensenyança primària, secundària, batxillerat i centres de persones majors.

 • Promoció d’activitats culturals diverses (recitals, publicacions, concerts…).

 • Pinacoteca hernandiana (col·lecció d’art d’avantguarda “La memòria en el laberint” com a mostra pictòrica contemporània d’homenatge al poeta).

La seua posada en marxa coincidix, a més, amb un moment important i destacable des dels punts de vista històric i literari, com és la commemoració el pròxim 2017 del 75 aniversari de la mort del poeta, efemèride especialment emotiva per a la família de l’escriptor i per a tots els amants de la seua obra i la seua trajectòria de vida.

 La data per a la inauguració d’este nou centre s’ha elegit per la seua proximitat a la celebració de l’aniversari del naixement del poeta, 30 d’octubre de 1910. Després de finalitzar els discursos oficials d’obertura del centre tingué lloc una actuació musical del guitarrista i cantaor flamenco Francisco Rodríguez “Fraskito”, que gravà en 2010 el disc “Tierra y Sangre”, dedicat íntegrament a l’obra de Miguel Hernández.