Sis quadres, cinc pintats a l’oli i un realitzat en acrílic sobre fusta, s’incorporen al patrimoni artístic municipal
Cultura organitzar el pròxim any una exposició monogràfica sobre esta artista il·licitana, creadora d’un llenguatge innovador i avantguardista
L’Ajuntament d’Elx ha presentat este matí en el Museu d’Art Contemporani (MACE) els quadres de la pintora il·licitana Pola Lledó donats al poble d’Elx per la família de l’artista. La regidoria de Cultura inicià este estiu els tràmits per a aconseguir un acord que permetera albergar a Elx part de la obra d’esta artista, i la tramitació de l’expedient ha aplegat a la seua fi amb la donació de sis quadres, un d’ells de gran format, que passen a formar part del patrimoni artístic municipal.
Es tracta de cinc quadres de 48 x 63 centímetres pintats a l’oli sobre cartó entelat entre 2006 i 2008, i un quadre de 236 x 184 centímetres pintat en 2010 en acrílic sobre fusta. Els cinc quadres pintats a l’oli pertanyen a una col·lecció de Pola Lledó que s’exposà a Elx en l’any 2008 davall el títol “L’avantguarda femenina a Elx”. A iniciativa de l’Ajuntament d’Elx i de l’Ateneu Pablo Iglesias, la mostra pogué contemplar-se entre març i maig d’aquell any en la Sala d’Exposicions Temporals del Museu d’Art Contemporani. Per la seua part, el quadre de gran format pintat en acrílic sobre fusta pertany a la col·lecció “La memoria en el laberinto”, homenatge a Miguel Hernández en el centenari del seu naixement, celebrat en 2010.
La donació s’ha efectuat d’acord amb l’informe tècnic positiu de la Conservadora de Museus del Ajuntament d’Elx, Isabel Chinchilla, amb data 29 de juliol de 2016, i després de la moció de la Tinenta d’Alcalde de Cultura i Educació, Patrícia Macià, dirigida a la Junta Local de Govern amb data 4 d’agost de 2016. Els quadres formaran part d’una exposició monogràfica més àmplia sobre Pola Lledó, a realitzar per l’Ajuntament il·licità en l’últim trimestre del pròxim any, com a homenatge a esta artista avançada a la seua època.
A l’acte de la donació assistiren l’alcalde d’Elx, Carlos González, i la regidora de Cultura, Patrícia Macià, i un nodrit grup de familiars de l’artista., entre altres personalitats.
Carlos González agraí “l’interés de la família de l’artista a realitzar este acte, que es poguera dur a terme la donació i que estes sis obres d’art se incorporen al patrimoni artístic de l’Ajuntament. Este és un acte molt important per a la ciutat i per a la cultura. Ens sentim profundament orgullosos per disposar de la titularitat d’estes sis magnífiques obres d’art. Voldria ressaltar la influència de Pola Lledó en la creació d’este Museu d’Art Contemporani i també en el Grup d’Elx, en el qual estaven pintors, amics com Albert Agulló, Sixto Marco, Castejón i altres tants. M’agradaria destacar que Pola ha suposat un nou temps per a l’expressió plàstica marcat pel color, la sensibilitat i la llum, també influït pel caràcter i la força que definien la personalitat d’esta pintora il·licitana tan apreciada per tots nosaltres”.
Tere Sansano, neboda de l’artista, en representació de la família, agraí “la bona acollida que l’Ajuntament ha donat a les obres, un agraïment de cor”.
Pola Lledó nasqué a Elx en 1924. Cursà estudis en l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Carles (València). Una volta acabats els seus estudis passà a l’Esola Superior de Belles Arts de San Fernando de Madrid, on es traslladà amb una Beca per a ampliar estudis en pintura mural. Hi estigué durant 10 anys.
La seua obra ha sigut exposada individualment a Madrid, Sevilla, Benidorm, Alacant, Elx, Barcelona, etc., i ha participat també en nombroses exposicions col·lectives. És de destacar la seua presència en l’Exposició Nacional del Liceu Francés a Madrid i la Biennal de València. Té en el seu poder els premis al “Fomento de Bellas Artes” de Madrid.
Pola ha desplegat un gran treball en el desenvolupament plàstic de la nostra ciutat. Col·laboradora i company en els primers moments de formació del denominat “Grup d’Elx”, se n’independitzà més tard per realitzar un excel·lent treball de renovació plàstica i magisteri dins de l’entorn d’Elx. Destaca el seu important treball en la introducció d’un llenguatge renovador i avantguardista, que s’ha vist reflectit en una excel·lent obra.
Per la seua banda és de destacar el seu important treball com a professora d’Educació Plàstica en el camp de l’Educació Secundària. Gràcies a ella un gran nombre d’il·licitans ha desenvolupat una sensibilitat artística.