La UMHE farà una radiografia de l’economia submergida en el municipi

La UMHE farà una radiografia de l’economia submergida en el municipi

Constituïda en l’Ajuntament la mesa per a lluitar contra este problema, amb una àmplia representació professional, empresarial, sindical i institucional
També es promourà la firma d’un gran acord social i es realitzaran campanyes de sensibilització

La Mesa Contra l’Economia Submergida, constituïda esta vesprada en l’Ajuntament, acordà encarregar a la Universitat Miguel Hernández d’Elx (UMHE) un estudi sobre les causes d’esta classe d’economia en el municipi, promoure campanyes de sensibilització sobre els seus efectes negatius i impulsar la firma d’un gran acord social de totes les parts implicades que pose de manifest els seus efectes perniciosos i certifique el compromís d’implicar-se en la lluita contra este flagell, tal com explicà l’alcalde de la ciutat, Carlos González, en acabar la reunió.
Amb la UMHE es firmarà un conveni de col·laboració que permeta efectuar una radiografia de l’economia submergida en el municipi per tal de conéixer en el terreny els distints perfils a fi d’estudiar mesures per a afrontar el problema, tal com informà l’alcalde. “Hem reflexionat sobre el fenomen cultural que suposa l’economia submergida a Elx i en altres moltes ciutats i sobre la necessitat de dur a terme accions que podríem denominar de sensibilització sobre els efectes negatius d’esta economia”, afegí González.
L’alcalde mostrà la seua satisfacció per l’àmplia assistència a la mesa, en la qual estigueren representants de CC.OO, UGT, AVECAL, ASAJA, UMHE, AEM, JOVEMPA, AEM, AEC, AESEC i la Policia Autonòmica, a més de les directores generals d’Ocupació i Formació del SERVEF, Rocío Brions, i de Treball, Cristina Moreno, i el regidor de Promoció Econòmica, Héctor Díez. L’Associació d’Empreses Turística ha excusat la seua no assistència “però comptem amb ella”, digué l’alcalde.
González destacà d’esta reunió “el realisme” de la situació perquè l’economia submergida “no és patrimoni exclusiu de l’economia local, és transversal. Una de les queixes que hem arreplegat és la d’empresaris del calçat, una queixa amarga per l’estigmatització de ser el sector de l’economia submergida per excel·lència”, indicaren l’alcalde i el regidor de Promoció Econòmica. “A Elx hi ha un potent sector exportador que és incompatible amb l’economia submergida”, precisà.
Altre aspecte analitzat és que “no tenim competències en la matèria, som una ciutat amb un àmbit competencial delimitat i podem fer allò que podem fer”, afegí l’alcalde. “Si no han resolt el problema ni la Unió Europea ni el Govern d’Espanya, nosaltres no tenim una vareta màgica, però creem que és molt important el fet d’obrir el debat a nivell social i polític i buscar la implicació dels sectors als quals féiem referència anteriorment”, agregà González.
Carlos González: “La ciutat s’ha de llevar esta mala fama perquè eixa imatge ens perjudica”
“A partir d’allí hem identificat dos causes fonamentals que inviten el Govern municipal a fer este pas cap avant en la lluita contra l’economia submergida. Una l’hem denominada frau social, les conseqüències que per als treballadors té l’economia submergida, en termes de condicions de treball, de seguretat laboral, de prestacions socials en el present i en el futur. Açò ens porta a tindre clar que la ciutat ha de fer alguna cosa contra l’economia submergida”, manifestà l’alcalde.
Així mateix, els assistents a la reunió posaren sobre la taula la imatge de la ciutat. “Una ciutat dinàmica que té una economia oberta, líder en exportació de calçat, moderna, innovadora, amb un parc empresarial que és l’enveja d’Espanya i probablement de l’Arc Mediterrani europeu, no es pot permetre tindre la mala fama de paréixer el bressol de l’economia submergida, la ciutat s’ha de llevar esta mala fama perquè eixa imatge ens perjudica com a ciutat i perjudica els sectors que volen eixir a competir”, assenyalà Carlos González.
Altres dels elements identificats, segons informà l’alcalde, ha sigut la distorsió de la competència, “un repte que els empresaris han recollit ràpidament. perquè l’economia submergida significa un llast per a la competència”.