La sessió aprova sol·licitar al Govern central l’obertura d’un procés de diàleg per a estudiar la cessió del bust ibèric
Tots els partits polítics amb representació municipal acordaren este matí en el Ple reclamar el retorn de la Dama a Elx després d’una moció defesa per la portaveu socialista, Patrícia Macià.
La regidora del PSOE recordà la negativa del Govern central a permetre la tornada del bust ibèric, segons una resposta al senador Carles Mulet, “canviant la posició manifestada pel director del Museu Arqueològic Nacional al març de 2015, amb el suport del propi Rajoy, que assegurà que veia factible el regrés temporal de la Dama”.
Macià assenyalà que amb l’última estada de la peça ibèrica a Elx, on fon custodiada sense problemes, “es demostrà que la peça pot eixir de Madrid”. Així mateix, la regidora recordà que la comissió bilateral Generalitat-Ajuntament acordà en la seua primera reunió, celebrada recentment, realitzar una campanya de conscienciació social, desplegar un projecte museístic al voltant la Dama i materialitzar la creació d’una subseu del Museu Arqueològic Nacional (MAN) en el Museu d’Arqueologia i Història d’Elx (MAHE), destinada a albergar un museu d’art ibèric on s’exposaria la col·lecció de peces ibèriques locals, incrementada amb fons ibèrics d’altres jaciments.
La moció defesa per Macià exigix al Govern Central que òbriga “un procés de diàleg i intercanvi constructius amb la comissió bilateral Generalitat-Ajuntament d’Elx orientada a aconseguir que es materialitze la cessió temporal de la Dama fins al desembre de 2018, atenent així la legítima petició dels il·licitans, sense perjuí que s’òbriga un procés d’estudi de la possibilitat de cessió permanent”.
David Caballero, portaveu de Ciudadanos, assenyalà en la seua intervenció que “el MAN ha de crear en províncies museus especialitzats com el romà de Mérida o el d’Arqueologia Marítima de Cartagena”. També apuntà que “no solament és important portar la Dama, sinó també treballar per vore què es fa quan es trobe ací”, assenyalà el regidor en relació amb les possibilitats que oferix la peça ibèrica per a atraure turisme.
Després de la votació favorable de tots els partits (PSOE, Compromís, Partit d’Elx, PP, Ciudadanos i Ilicitanos por Elche) que formen la Corporació Municipal, la portaveu del PP, Mercedes Alonso, explicà que per al retorn de la Dama “estiguérem treballant els quatre anys passats”, i també destacà “el suport dels parlamentaris del PP en el Congrés, així com el suport de la Generalitat en la passada legislatura”.
Rebuig al copagament
En la sessió plenària d’este matí també s’aprovà per unanimitat una moció presentada per Compromís i defesa per la seua portaveu, Mireia Mollà, de rebuig al copagament farmacèutic proposat per la ministra de Sanitat. Mollà assenyalà en la seua intervenció que “es tracta d’una pujada d’impostos, un repagament del repagament que s’intenta per fer caixa”. La regidora tancà files amb els pensionistes advertint que “sustenten nombroses famílies; hem de pensar en les persones més vulnerables, no es mereixen que les abandonem”.
La representant de Ciudadanos, Eva Crisol, donà el seu suport a la moció en nom del seu grup i digué que la mesura “resultaria totalment gravosa per al col·lectiu de pensionistes”. A favor de la moció també es posicionà el PSOE per boca del regidor de Sanitat, Carlos Sánchez, que qualificà la proposta de la ministra de “crueltat innecessària”. A Elx, apuntà el regidor, 7.125 persones es vorien afectades per la mesura de copagament, que gravaria les persones jubilades que cobren més de 18.000 euros a l’any.
El PP també es posicionà en contra del copagament “perquè així ho reconeix el Govern d’Espanya”, segons la seua portaveu, Mercedes Alonso.
Polèmica pel PATIVEL
Entre els temes que més debat suscità en la sessió plenària ha estat el Pla d’Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral de la Comunitat Valenciana (PATIVEL), sobre el qual Ciudadanos i el PP presentaren mocions similars que foren foses en una. Els dos partits reclamen defendre la necessitat de fer al·legacions al pla que afecta la pedania de la Marina, impulsar la participació ciutadana i corregir la cartografia perquè siga més detallada, entre altres aspectes.
El portaveu de Ciudadanos, David Caballero, assenyalà que el pla “no actua amb diligència en la pedania i, a més, s’ha realitzat sense el consens dels veïns”.
El regidor d’Ilicitanos por Elche, Fernando Durà, destacà que “assumim els principis del PATIVEL, però s’han comés errors que han de ser corregits”.
El regidor socialista Héctor Díez defengué les propostes del pla i digué que allò que pretén la Generalitat Valenciana “és protegir el litoral”. Díez explicà que “s’avança en la protecció de la costa i es promou un desenvolupament sostenible” i afegí que “el tinent d’alcalde d’Urbanisme -absent del debat per malaltia- s’ha reunit amb els veïns de les pedanies afectades”. El Govern municipal, en este tema, “defén els interessos generals del municipi”, precisà.
Per part del PP, Mercedes Alonso qualificà el pla com “un atemptat als drets i llibertats” i acusà la Generalitat d’”improvisació, que fa impossible conéixer en quina mesura es veu afectat cada sòl”. Alonso també subratllà que hi ha “inseguretat jurídica perquè “mentre a Elx es desqualifica a Guardamar es mantenen les qualificacions”, i afig que hi ha “una intromissió clara en les competències municipals”.
Jesús Pareja, del Partit d’Elx, mostrà la seua confiança a “aplegar a un bon acord”. Plantejà “donar-li una volta més per tal d’aconseguir un consens” i assenyalà que “el PP tingué l’oportunitat de desplegar-lo i no ho féu”.
Després d’una segona ronda d’intervencions en les quals es manejaren similars arguments, la moció fon aprovada amb els vots favorables de PP, Ciudadanos i Ilicitanos por Elche. La regidora de Compromís i diputada en las Corts Valencianes, Mireia Mollà, tercerejà en el debat després de la votació y assenyalà que “és de lògica que s’ha d’ordenar el litoral i està emparat per la llei”.
Rebaixa d’impostos, platja per a gossos, targeta única i pas a Altabix
La sessió plenària aprovà per unanimitat una proposta del portaveu del Partit d’Elx, Jesús Pareja, que planteja que la Conselleria d’Economia reduïsca del 10% al 7% l’Impost de Transmissions Patrimonials perquè, entre altres raons, “donaria majors facilitats per a comprar una vivenda usada”.
També s’aprovà una proposta d’Ilicitanos por Elche a fi de crear una platja per a gossos en el litoral del municipi “per a donar un servici més al il·licitans i oferir valor afegit com a atractiu turístic”, segons paraules del regidor Fernando Durà. Sobre esta qüestió, la regidora Mireia Mollà apel·là a un consens amb els ciutadans i després d’explicar que havia realitzat gestions perquè la platja del Pinet tinguera la bandera blava, matisà que “la falta de consens determinà que no es fera esta platja”.
La proposta de Ciudadanos d’unificar les targetes de accés als servicis públicos d’Elx i la creació d’una única “targeta ciutadana”, tal com la definí el regidor Juan Antonio Sempere, defensor de la moció, fon aprovada per tots els partits. El representant de Ciudadanos assenyalà que “Elx ha d’avançar cap al món de les smart cities” i féu referència a servicis com autobusos, pavellons esportius, ORA, Bicielx, sales d’estudi, biblioteques i successos culturals, entre altres, en què la targeta única podria resultar de suma utilitat. El regidor de Compromís Felip Sánchez valorà la moció indicant que “va en el camí de la regidoria de Participació”, la representació de la qual ostenta, i destacà “la necessitat de modernitzar l’administració pública”.
En la jornada de les aprovacions per unanimitat també ha tingut cabuda una proposta de Ilicitanos por Elche per a construir una passarel·la per a vianants en la zona d’Altabix-Universitat, dividida per la via del tren, que permetria accedir a la zona del barri més propera a la carretera d’Alacant i a la Ciutat Esportiva. La portaveu del PSOE, Patrícia Macià, destacà que la regidoria d’Urbanisme “fa mesos que està gestionant la passarel·la” i subratllà que també ha enviat a Adif “la proposta de soterrament de la via fèrria en la seua entrada a la ciutat”.
Neteja de l’Hort de Sansano
En l’apartat de preguntes, la regidora del PP Erica Sánchez instà l’equip de govern a condicionar de forma urgent la zona de l’Hort de Sansano o Filador o a instar els propietaris a netejar-la en el cas en què les parcel·les siguen privades. Héctor Díez respongué en to irònic indicant que “m’alegre que els haja entrat la consciència ecològica i mediambiental”, encara que precisà que “estem parlant de propietats privades”. El regidor assenyalà que s’ha elaborat un pla d’acció per a podar l’hort i identificar les parcel·les a fi d’instar els propietaris a netejar-les. El regidor precisà que hi ha tones d’enderrocs
acumulades durant anys i que “amb els diners de tots no netejarem la casa de quatre empreses”. La regidora del PP contestà que es tracta d’una reclamació veïnal i tots els grups manifestaren el seu acord perquè s’actue en la zona per a solucionar el problema.
Per altra part, davant del debat de les mocions, el ple aprovà modificar el pla local de cremes perquè en la zona de l’aeroport es puga eliminar brossa a fi de garantir la seguretat aèria, encara que amb estrictes mesures de control.