L’ermita de Sant Sebastià acull l’acte de segellament de la caixa inspirada en la Mangrana, amb la presència de l’alcalde, el rector de la Universitat Miguel Hernández, el president del Patronat del Misteri i el director de la Càtedra Misteri d’Elx
L’ermita de Sant Sebastià ha sigut escenari este matí del tancament de la càpsula del temps del Misteri d’Elx, una caixa de fusta inspirada en la tradicional Mangrana, en la qual distintes personalitats vinculades amb la Festa han depositat objectes i missatges que només podran ser vistos el 10 d’agost de 2074, data prevista per a la seua obertura, amb motiu del 150 aniversari de la restauració del drama sacrolíric il·licità.
La càpsula del temps és una iniciativa de la Càtedra del Misteri d’Elx, anunciada durant la recent celebració del III Congrés de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, que pretén connectar els il·licitans dels nostres temps amb els del futur.
L’acte de tancament, conduït pel director de la Càtedra, Pablo Mas, ha comptat amb la participació de Carlos González, alcalde de la ciutat, Fernando García, president del Patronat del Misteri, i Jesús Tadeo Pastor, rector de la Universitat Miguel Hernández, que han introduït un segell, un periòdic del dia i diverses monedes.
La càpsula quedarà instal·lada durant este temps, a la vista de tots, en l’entrada del Museu de la Festa, segons s’anuncià durant l’acte d’este matí, que comptà amb la presència de diversos membres de la Corporació Municipal, entre altres representants d’entitats socials i culturals.
Carlos González: “Em produïx fascinació”
“Per a mi com a alcalde de la ciutat és una gran satisfacció compartir amb tots vostés esta iniciativa, que és original i simbòlica, però que, com hem comprovat fa uns instants, també és profundament emocionant. La càpsula del temps evoca el Misteri amb les seues formes i el seu colorit i provoca, sobretot en esta ermita, una forta identificació amb la Festa”, assenyalà Carlos González durant la seua al·locució.
“Per altra banda, esta càpsula em causa una certa fascinació, no solament pel fet que s’obrirà dins d’uns 57 anys, sinó perquè pensar en un món tan canviant, en el qual és impossible vaticinar allò que passarà només dins d’una dècada, els il·licitans i il·licitanes podem assegurar sense temor a equivocar-nos que el 13 d’agost de 2074 es representarà el Misteri. És una autèntica paradoxa, la de la certesa davant de la incertesa, de la qual crec que podem sentir-nos profundament orgullosos perquè som nosaltres, el poble d’Elx, els protagonistes d’eixa complexa paradoxa. Estic segur que el futur de la Festa està garantit i és un motiu d’orgull i satisfacció. Gràcies a tota la família del Misteri pe fer que siga una realitat cada any”, conclogué l’alcalde.
Fernando García: “Valors per a l’eternitat”
“És indiscutible que la Festa s’ha mantingut viva fins als nostres temps gràcies a l’afany dels il·licitans que ens precediren i que vetlaren per la conservació i promoció de nostre drama sacrolíric des de fa més de cinc segles. La càpsula del temps estarà visible ací durant tot el període de temps establit per a la seua obertura i servirà com a recordatori que el treball dels il·licitans, institucions acadèmiques, entitats públiques, església, etcètera, és clau per a garantir la immortalitat de la Festa”, digué el president del Patronat.
“En l’interior d’esta mangrana de fusta queda recollit per a l’eternitat la transmissió d’eixos valors, creant un nexe entre el passat i el futur. L’acte de hui ens proposa un viatge amb el temps. Diverses persones vinculades a la Festa hem depositat en esta càpsula allò que hem considerat que pot ser útil per a les generacions venidores, missatges, objectes d’interés, publicacions, fotografies, elements importants que inclús podrien no existir en el futur. Alguns de nosaltres es trobarà ací per a vore-ho?”, s’interrogà García.
Jesús Pastor: “Forta implicació amb la ciutat d’Elx”
“La Universitat Miguel Hernández ha mostrat des de la seua creació la seua estreta relació i la seua forta implicació amb la ciutat d’Elx i amb tot allò que ella representa. Un dels nostres vincles més forts s’establix amb els seus símbols culturals i especialment amb el Misteri, com al més representatiu de tots, no solament per ser Patrimoni de la Humanitat sinó, sobretot, per ser patrimoni de tots els ciutadans d’Elx. Junt amb l’Ajuntament i el Patronat seguirem col·laborant en esta línia”, manifestà el rector de la Universitat Miguel Hernández.
Tots els presents tingueren paraules d’elogi per a la Càtedra Misteri d’Elx, especialment per al seu director, Pablo Mas, que destacà els valors que representa la Festa i el viatge en el temps que suposa esta iniciativa. La càpsula quedà segellada amb sengles martells per part dels presents.