El Centre de Congresos acull una jornada sobre el futur del sector del calçat

El Centre de Congresos acull una jornada sobre el futur del sector del calçat

La Direcció General d’Indústria i Energia obri un procés de diàleg empresarial i presenta les prioritats per a millorar la competitivitat

El Centre de Congressos acull hui a partir de les set de la vesprada una jornada tècnica sobre el sector del calçat, en la qual es presentarà un estudi preliminar efectuat per la Universitat Politècnica i que comptarà amb participació del director general d’Indústria i Energia, Diego Macià, i l’alcalde d’Elx, Carlos González, i a la qual han sigut invitats representants del sector calçat i dels seus components, a més dels d’altres entitats econòmiques i socials.
La Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per mitjà de la Direcció General d’Indústria i Energia, ha posat en marxa un projecte ambiciós per a fomentar la reindustrialització de la Comunitat Valenciana. Un projecte que sorgix com a resposta a la necessitat que té esta Comunitat, segons indica la Direcció General d’Indústria i Energia, de tornar a disposar d’una indústria manufacturera sòlida, sostenible, competitiva, generadora de valor i riquesa, i vertebradora del territori.
En este sentit, i emmarcada en l’Estratègia de Política Industrial 2020 (EPI2020), la Direcció General d’Indústria i Energia, disposant del suport de la Universitat Politècnica de València, està desplegant el nou Pla Estratègic de la Indústria Valenciana (PEIV), que té com a objectiu proporcionar un full de ruta i articular una nova política industrial adaptada als diversos sectors industrials valencians, amb el ferm propòsit de fer-los més competitius.
El PEIV s’articula al voltant d’una premissa fonamental basada en actuacions sobre sectors i territoris simultàniament. Ço és, utilitza una base de treball al voltant dels clústers industrials existents a la Comunitat Valenciana. Estes aglomeracions industrials constituïxen per si mateixes un autèntic actiu competitiu per a desenvolupar una regió i la seua economia, tal i com la Comissió Europea repetidament ha manifestat al respecte, referint-se a ells com a autèntics pols de competitivitat en l’Horitzó 2020.
Com a part fonamental del PEIV, s’està realitzant un procés de diàleg empresarial amb els diferents sectors industrials, a fi de poder fer un adequat diagnòstic generador de polítiques concretes, adaptades a cada sector, i encaminades a reforçar la seua competitivitat i la sostenibilitat.
En este cas concret, el sector calçat ha sigut considerat com a prioritari, articulant-se bàsicament en les comarques del Vinalopó, sobretot concentrat a Elx, Elda, Petrer, Villena i Crevillent, entre altres. Este diàleg per a la millora competitiva del sector del calçat, articulat en este nou pla industrial, resulta essencial per tal com representa una ocupació directa aproximada de 22.000 llocs de treball (Seguretat Social 2016), comptabilitza més de 2700 empreses (IVE) i unes vendes totals de més de 2.000 milions d’euros (IVE), només en el sector de fabricants de calçat.
Així mateix, el sector calçat, representa un potent clúster industrial amb un grau d’especialització del 465% en xifra de negocis, sobre la mitjana a España, estructurat al voltant la indústria auxiliar i de producte final, posicionada internacionalment i mostrant un patró netament exportador. El sector representa el tercer sector de la Comunitat Valenciana en temes d’ocupació industrial, només superat per l’Alimentació i els productes minerals no metàl·lics.
En el procés de recollida d’informació i diagnòstic efectuat en el marc del PEIV, en una primera anàlisi preliminar, s’han identificat més de 30 prioritats necessàries per a dotar el sector de més competitivitat.
Així , per exemple, en el sector auxiliar del calçat destaquen les mesures orientades a fomentar la internacionalització i el posicionament internacional, millorar la digitalització, productivitat, flexibilitat i eficiència del procés productiu, així com temes relacionats amb la formació de tècnics i responsables de planta o l’atracció d’empreses líders tractores.
En el sector de fabricants, destaquen les actuacions encaminades a implantar processos d’indústria 4.0, innovació en productes ecològics, accions d’internacionalització, millores organitzatives i d’excel·lència operativa del procés, temes relacionats amb millores del sistema de formació, així com el reforçament de la marca Espanya i les accions de lobby, per a obtindre una millor representació en diversos fòrums nacionals i internacionals.