Elx dedica un jardí a Antonio de Zulueta Escolano per la seua contribució a la conservació del Palmerar

Elx dedica un jardí a Antonio de Zulueta Escolano per la seua contribució a la conservació del Palmerar

Familiars i membres del govern municipal han acudit a la inauguració del parc i han ressaltat la figura del biòleg barcelonés

L’alcalde, Carlos González, junt amb els regidors de la Corporació municipal Antonio García, Patrícia Macià, Ana Arabid i Carlos Sánchez, ha inaugurat esta vesprada el Jardí Biòleg Antonio de Zulueta Escolano, situat en la zona de Travaló.
En el seu discurs l’alcalde ha ressaltat el gran paper que jugà Antonio de Zulueta en la protecció del palmerar històric il·licità. González ha recordat que a principi del segle passat el Palmerar patí una crisi sense precedents a conseqüència de la destrucció de palmeres per la necessitat de sòl industrial i residencial. Estes barbaritats despertaren la consciència proteccionista de distintes personalitats de la ciutat i de tota Espanya, entre elles la d’Antonio de Zulueta, un genetista de renom ja que en 1925 havia fet el descobriment més important de genètica espanyola de la primera mitat de segle XX, demostrant en els seus treballs relatius a l’herència lligada al sexe que el cromosoma “Y” era portador d’informació genètica, al contrari d’allò que es pensava fins al moment.
Zulueta era també membre i representant de la Reial Societat Espanyola d’Història Natural, i com a tal en la seua sessió de 4 de novembre de 1.931 féu una fervent defensa del Palmerar i plantejà una oposició clara a la tala d’exemplars que n’amenaçava la pervivència.
La seua intervenció motivà que membres de la Reial Sociedad visitaren el Palmerar i, en un fet que té una relació molt directa amb eixa sensibilitat demostrada per Antonio de Zulueta, molt poc després es publicà el Decret de 8 de març de 1933, firmat pel Ministre d’Agricultura Marcelino Domingo y Sanjuán i el President de la República Niceto Alcalá Zamora, que declarà “d’interés social la conservació dels palmerars de la vila d’Elx”. La seua aplicació significà una paralització de la sagnia que estava patint el nostres Palmeral i fon, a més, un antecedent directe de la posterior legislació, en particular de la llei 1/1986 de la Generalitat Valenciana, de 9 de maig, per a la regulació de la tutela del Palmerar d’Elx, que ha protegit este patrimoni cultural i natural per a les generacions futures.
A l’acte també han acudit familiars de Zulueta, els quals han mostrat el seu agraïment a l’Ajuntament i l’han aprofitat per ressaltar la figura del biòleg.