Jornada tècnica sobre el calçat

Jornada tècnica sobre el calçat

Diego Macià: “L’objectiu és aconseguir en els pròxims anys un pes de l’activitat industrial superior al 20% del PIB”
El director general d’Indústria, l’alcalde d’Elx i el professor José Luis Hervás-Oliver presenten els resultats preliminars d’un estudi per a rellançar la indústria del calçat

“L’objectiu del Govern Valencià és aconseguir en els pròxims anys un pes de l’activitat industrial superior al 20% del Producte Interior Brut (PIB), assenyalà esta vesprada el director general d’Indústria, Diego Macià, davant d’un centenar d’empresaris reunits en el Centre de Congressos en una jornada per a exposar els resultats inicials d’un estudi sobre el sector del calçat.
En la presentació del informe participaren l’alcalde d’Elx, Carlos González, que posà sobre la taula la necessitat d’apostar per la internacionalització, la innovació, el comerç electrònic o la indústria 4.0, i el professor de la Universitat Politècnica de València (UPV), José Luis Hervás-Oliver, que explicà la situació de l’estudi i invità els assistents a participar-hi per mitjà d’enquestes o suggeriments que es poden trobar en la pàgina www.peiv.upv.es.
“El document de renovació de l’Acord del Botànic, firmat el passat 11 de gener, considera que el pla d’industrialització de la Comunitat Valenciana ha de ser la fulla de ruta a seguir per a reindustrialitzar la Comunitat a partir de l’anàlisi de la nostra realitat sectorial i territorial, consensuada amb tots els agents socials i econòmics”, indicà el director general d’Indústria.
“Des de la Conselleria d’Economia i en col·laboració amb la Universitat Politècnica de València s’han iniciat els treballs d’investigació per a elaborar un pla d’acció per a la indústria valenciana”, explicà Macià, que precisà que el treball “s’està desplegant per mitjà de distintes taules i jornades tècniques i pretén dissenyar un conjunt d’iniciatives específiques ajustades a les necessitats reals de cada sector industrial”.
Sòl industrial, comunicacions i atracció de talent
Per la seua part, l’alcalde d’Elx assenyalà que considera essencials tres factors per al desenvolupament del sector del calçat. “En primer lloc, seguir generant sòl industrial de qualitat de titularitat pública, i això implica dur a terme una ampliació d’Elx Parc Empresarial com la que estem impulsant, de 600.000 metres quadrats, en el terme més breu possible”, manifestà González.
Així mateix, l’alcalde indicà com a segon factor “la necessitat d’inversió pública en matèria d’infraestructures” i reclamà, entre altres accions, millores en les connexions ferroviàries i per carretera, així com l’alliberament del peatge de la segona circumval·lació d’Alacant.
Com a tercer element, l’alcalde il·licità apostà per “l’atracció de talent per a fer que la indústria del calçat siga una activitat atractiva per als treballadors i en particular per als jóvens”.
González també posà sobre la taula la necessitat que el calçat deu “desvincular-se definitivament de l’estigma de l’economia irregular i convertir-se en un sector caracteritzat per la responsabilitat social empresarial”.
Pilars bàsics
El professor de la Politècnica de València, coordinador de l’estudi, destacà que el sector del calçat és el tercer en ocupació industrial i el sèptim en valor afegit en la indústria manufacturera de la Comunitat Valenciana. La fabricació i la indústria auxiliar donen treball a 30.000 persones en unes 3.000 empreses de fabricació i un miler de la indústria auxiliar.
L’activitat, segons les dades de l’estudi, es concentra bàsicament en els municipis d’Elx, Elda, Petrer, Villena i Crevillent, qualificats per Hervás com a “autèntics pols de producció i d’innovació”.
El futur del sector es fonamenta en quatres pilars bàsics, tal com reflectix l’estudi: Innovació, Formació, Internacionalització i Accions de cooperació en conjunt, tant per a la fabricació com per a la indústria auxiliar.
La Internacionalització necessita accions de màrqueting i posicionament en xarxes socials, entre altres. Quant a la Innovació, cal impulsar la gestió del coneixement (CRMs, CAD, CAM…), la digitalització 4.0 i la renovació de maquinària. Respecte a la Formació, hi ha “una gran necessitat d’incorporar talent al sector, adequar la FP a les necessitats reals o formar tècnics especialistes intermedis. I, respecte a les Accions conjuntes, cal millorar el sistema de transferència de tecnologia, tant des dels instituts d’investigació com des de les Universitats, promoure observatoris de tendències de moda i impulsar accions de networking.
Este estudi, segons precisà el professor de la Politècnica, és obert cosa per la qual insistí en la necessitat de participar a través de la pàgina web contestant a les enquestes o fent propostes.