La tala de palmeres per morrut descendix un 60% en un any gràcies a la nova estratègia de lluita contra la plaga

La tala de palmeres per morrut descendix un 60% en un any gràcies a la nova estratègia de lluita contra la plaga

Dels 39.990 exemplars destruïts en la totalitat en el municipi en 2015 es passà a 15.981 en 2016
El regidor de Palmerar, Antonio García, assegura que amb el mateix pressupost de la passada legislatura s’estan aconseguint millors resultats

 

El regidor de Palmerar, Antonio García, ha fet hui balanç de les dades de la lluita contra el morrut roig en el Palmerar il·licità corresponents a 2016. Unes dades que reflectixen que la nova estratègia de lluita contra la plaga que està portant a terme el seu departament està donant bons fruits.
“Amb un canvi d’estratègia radical en la lluita contra el morrut en un any hem aconseguit molt bons resultat. En un exercici hem obtingut resultats contundents i podem assegurar que el creixement exponencial de la plaga s’ha detingut i hui el Palmerar d’Elx està més sa en el pla fitosanitari i l’Ajuntament més preparat per combatre el morrut”, ha explicat Antonio García.
Segons les dades aportades pel regidor, de 2015 a 2016 el nombre de palmeres destruïdes en el conjunt del municipi ha descendit un 60%, passant de 39.990 tales a 15.981. Un descens que tal i com ha destacat el regidor “és conseqüència d’una major vigilància, millors tractaments i l’estratègia d’intentar salvar exemplars en compte de destruir-los de forma indiscriminada”.
Respecte a les palmeres destruïdes per morrut en el Palmerar històric (sense comptabilitzar els fillols) en només un any s’ha passat de 432 exemplars a 299. Una xifra molt positiva després de sis anys de creixement continu que passà dels dos exemplars destruïts en 2010 als 432 de 2015.
Respecte a les palmeres detectades amb morrut en el Palmerar històric en 2015, Antonio García ha assenyalat que “les dades són molt similars a les de 2015. Només puja en deu palmeres, una nombre reduït tenint en compte que de 2009 a 2015 es passà d’un exemplar a 437. En este punt hi ha dos coses importants que s’ha de tindre en compte, encara que es pense que són les mateixes dades que en 2015, cal pensar que el creixement de la plaga és exponencial, si no haguérem actuat contra el morrut de la forma que ho hem fet, estaríem en unes mil palmeres detectades a l’any. Per contra, eixe creixement no s’ha donat a pesar que un morrut té a l’any 150 cries”. García ha apuntat que “a açò cal afegir que en 2016 es féu una revisió exhaustiva del palmerar com no s’havia fet mai ans. Hem vist palmeres que haurien d’haver-se detectat en 2014 o 2012”.
“Estes bones dades obtingudes serien impossibles sense haver realitzat un correcte manteniment dels horts. El Palmerar està gestionant-se millor, un Palmerar mal gestionat no donaria els resultats que hui estem avançant”, ha indicat el regidor.

GRÀFICS ÚLTIMES DADES DEL MORRUT ROIG
El primer fa referència a les palmeres destruïdes en la totalitat del municipi comptabilitzant els fillols.
El segon fa referència a les palmeres destruïdes en la totalitat del municipi (sense comptar fillols).
El tercer fa referència a deteccions de palmeres amb morrut roig en el Palmerar històric (sense comptabilitzar fillols).
El quart  fa referència a palmeres destruïdes pel morrut roig en el Palmerar històric (sense comptabilitzar fillols).

Gràfic 1
Gràfic 2
Gràfic 3
Gràfic 4