L’Ajuntament d’Elx s’adherix a la celebració del Dia Internacional del Poble Gitano

L’Ajuntament d’Elx s’adherix a la celebració del Dia Internacional del Poble Gitano

La Corporació Municipal es compromet en una declaració institucional a millorar la imatge de la cultura gitana, a promocionar-la i a difondre-la
“Som fills i filles de l’intercanvi, de la mescla i de la trobada”, diu una representant gitana en un saló de plens ple de gom a gom de públic

“La nostra lluita és per un objectiu comú: buscar camins que ens conduïsquen a trobar formes en les quals l’afirmació de la diversitat siga vista com el reconeixement d’allò que realment som; som filles i fills de l’intercanvi, de la mescla, de la trobada i del creixement mutu, allò que és espanyol no s’entén sense allò que és gitano, i allò que és gitano no s’explica sense allò que és espanyol; és temps que ens mirem al ulls i siguem capaços de sostindre’ns la mirada”, indicà Albina Gil, una dona gitana tècnica en integració social, durant l’acte institucional que se celebrà en l’Ajuntament amb motiu de la commemoració del Dia Internacional del Poble Gitano.
Declaració institucional
Albina Gil substituí Mari Carmen Carillo, presidenta de l’Associació de Dones Sinando Kalí, que no pogué acudir a Elx per motius de salut, en l’acte oficial en reconeixement del poble gitano. En un saló de plens ple de gom a gom, la regidora de Benestar Social, Tere Macià, llegí una declaració institucional firmada per tots els partits polítics amb representació municipal, en la qual assenyalà que “l’Ajuntament d’Elx en Ple es vol adherir a esta commemoració perquè és una oportunitat per a fer més visible la causa gitana, per a reconéixer la seua història i reconéixer les aportacions culturals i de valors que al llarg dels temps han anat fent la societat en general”.
Per mitjà d’esta declaració, “l’Ajuntament es compromet a desplegar programes de millora de la imatge, promoció i difusió de la cultura gitana i de forma especial la promoció de les dones gitanes, ja que dins d’esta població ha sigut un dels grups emergents quant a la seua promoció educativa i de vies de participació a través d’associacions i grups”.
El Dia Internacional del Poble Gitano recorda el primer Congrés mundial romaní-gitano celebrat a Londres el 8 d’abril de 1971, en el qual s’instituïren la bandera i l’himne gitanos. La bandera és verda i blava, i representa el cel i el camp amb una roda de carro roja en el centre, que simbolitza el camí des de l’Índia i la llibertat. L’himne és el Gelem, gelem (“Caminí, caminí”), compost per Jarko Jovanovic, i recorda els gitanos víctimes del nazisme.
L’acte comptà amb la presència de l’alcalde, Carlos González, la regidora de Representació Institucional, Mireia Mollà, la portaveu del PP, Mercedes Alonso; i la regidora de Ciudadanos, Eva Crisol, a més de la ja mencionada Tere Macià.
L’acte en l’Ajuntament acabà amb una emotiva interpretació de l’himne gitano, acompanyat de guitarra, i el públic dret. Els assistents baixaren posteriorment fins al riu Vinalopó, on se celebrà la tradicional cerimònia en la qual es llancen pètals al riu i s’encenen espelmes en record dels avantpassats.
Per altra banda, l’Ajuntament ha col·locat una bandera gitana en la passarel·la del Vinalopó i el Molí Real estarà il·luminat amb els colors del poble gitano: roig, blau i verd.