“Tinc la gran satisfacció d’haver contribuït a la formació de milers d’il·licitans”, digué l’homenatjada
L’alcalde advoca per la “feminización dels noms dels carrers” a fi de reflectir els valors de la ciutat
Amb el descobriment d’un monòlit que porta el nom de la professora Mari Paz Hernández, ha quedat inaugurat esta vesprada un jardí que du el seu nom entre els carrers Pérez Campillo i Oriola, d’Elx.
L’acte ha comptat amb l’assistència de l’alcalde, Carlos González, diversos membres de la Corporació municipal, familiars i un nodrit grup d’amics de l’homenatjada, la qual, durant una breu al·locució i després de donar les gràcies pel reconeixement, admeté que fins a l’última hora no havia tingut cap notícia del succés.
Miguel Ors, director de la Càtedra Pere Ibarra, entitat promotora de l’homenatge juntament amb l’Ajuntament, obrí el torn d’intervencions destacant la passió de Mari Paz Hernández per ensenyar i digué que “és una activista social i cultural des que aplegà a Elx”. També assenyalà que a Elx tenim un nomenclàtor amb 1.358 noms i només 56 dones.
Mari Paz Hernández fon professora d’anglés en les Jesuïtines i en l’institut de l’Assumpció. Aplegà a Elx per primera volta el 13 d’agost de 1962 procedent de la seua Salamanca natal i, segons digué, quedà impressionada des del primer moment per la Nit de l’Albà i pel Roserar que en aquells temps hi havia en el Parc Municipal. “Tinc la gran satisfacció d’haver contribuït a la formació de milers i milers d’il·licitans, entre els quals es troba l’alcalde, ací present. Tots ells tenen hui i en este moment un lloc en la motxilla de la meua vida i formen part del meu currículum existencial. De la meua vida familiar, què diré, el meu marit i els meus tres fills són il·licitans”. Ara, afegí la professora, “recordant Miguel Hernández, puc dir que alta sóc de mirar les palmeres”.
“Afanyats a formar bons ciutadans”
L’alcalde, per la seua part, expressà que “és un honor trobar-se ací amb tots vosaltres i amb Mari Paz; crec que este és un homenatge ben merescut, dels teus amics de sempre, els quals consideraren que era un deure reconéixer-te el treball que has fet”. González destacà la implicació de la professora en tots els assumptes de la ciutat i comentà que “Mari Paz formà part d’una generació de professors afanyats a formar bons ciutadans”.
També indicà Carlos González, en referència a les dades oferides per Miguel Ors, que “hem de fer que els noms de carrers es pareguen a la ciutat, que en reflectisquen els valores fent que persones importants estiguen presents en els noms de carrers i els jardins, hem de fer que els noms de carrers es feminitzen, que eixa profunda desigualtat que hi ha en el reconeixement entre els hòmens i les dones es corregisca”.
Després de l’acte que se celebrà en el jardí, també s’inaugurà una aula amb el nom d’Andrés Sempere i Mari Paz Hernández en l’edifici Torreblanca de la Universitat Miguel Hernández. Posteriorment es projectà un documental sobre l’homenatjada en el Centre de Congressos i la jornada conclogué amb un sopar en l’hotel Milenium.