L’Ajuntament homenatja les primeres dones policia d’Elx en el 45é aniversari de la seua incorporació

L’Ajuntament homenatja les primeres dones policia d’Elx en el 45é aniversari de la seua incorporació

El Saló de Plens ha acollit este matí un acte emotiu amb el qual l’Ajuntament ha volgut homenatjar les primeres dones que s’incorporaren a la plantilla de la Policia Local d’Elx fa quaranta-cinc anys

L’alcalde, Carlos González, ha obert l’acte agraint el treball d’estes huit dones que, probablement, sense ser-ne conscients, feren un pas gegantesc cap a la igualtat de gènere obrint camí a les moltes companyes que hui formen part de la Policia Local.
María Nieves Cecilia, Herminia Ureña, Francisca Ballester, María Asunción Bañón, María Luisa Vera i Bienvenida Torné, han rebut este matí el reconeixement de la Corporació pel seu treball i les mostres d’afecte de familiars i companys i companyes. L’homenatge també ha sigut per a Encarna Sánchez i Ana Maria Oncina, que no han pogut assistir a l’acte però que han estat presents en les paraules de totes les persones que han intervingut.
Especialment emotiu ha sigut el discurs de qui en eixa època era cap de la Policia Local, Emigdio Tormo, que ha narrat com es decidí a incorporar la dona a este cos de seguretat a pesar de les reticències per part de companys i part de la Corporació d’aquella època.
“Quan suprimiren la presó, que es trobava en el Palau d’Altamira des de el segle XVIII fins a l’any 1959 i la custòdia de la qual l’exercien els funcionaris de presons, Elx, en ser cap de partit judicial, tenia l’obligació de crear un depòsit carcerari de detinguts i serien els agents municipals els que haurien d’encarregar-se de la custòdia i trasllat de detinguts”, ha narrat Tormo que ha afegit que “en un principi les dones dels funcionaris de presons seguien realitzant els escorcolls a les detingudes, però els temps anaven canviant i cada volta eren més freqüents estos escorcolls”.
Tormo ha contat com a anècdota que prr aquella època les radionovel·les eren seguides per les dones i que quedaven per a sentir-les, i que en ocasions els resultava molt complicat localitzar la senyora que havia de realitzar l’escorcoll. Llavors, el Secretari, en assabentar-se del problema es plantejà la possibilitat que hi haguera agents femenins, havien sentit que a Córdoba ja les tenia i els paregué una bona idea. Viatjaren fins a Córdoba per tal d’així conéixer el funcionament.
En 1972, per mitjà d’un Decret, es creà un concurs en el qual es convocaren quatre places d’agents femenins de Policia Municipal. Foren les primeres: Francisca Ballester, Herminia Urueña, Mari Nieves Cecilia i Encarna Sánchez.
Al juny de 1972 s’incorporaren, funcionant molt bé, sobretot en Recepció, ja que treien ferro a l’assumpte quan les persones aplegaven enfadades perquè se’ls havien posat una denúncia de trànsit, estaven més preparades per a faenes administratives, Plana Major i Central de Ràdio, ja que tenien un lèxic més adequat i s’expressaven millor.
A l’octubre d’eixe mateix any s’incorporaran cinc agents més. En l’actualitat Bienvenida Tomé, una de les pioneres d’aquell any encara seguix en actiu en l’Equip de Atestats, quan s’incorporà tenia 17 anys, necessità la firma de son pare per a poder ingressar en el cos i hagué d’abandonar-lo quan es casà perquè només es permetia l’ingrés a les dones fadrines o viudes.
Elx fon el tercer municipi d’Espanya a tindre agents femenins, la Policia Local de Córdoba en 1970, Madrid a l’octubre de 1971, Elx al juny1972, separant-nos només uns mesos de la capital d’Espanya. Foren les primeres de la Comunitat Valenciana.
No fon fins ben entrats els anys 80 i gràcies a la tenacitat de la companya Encarna Sáez i amb el suport de les seues companyes, quan començaren a portar armes.
Fins a l’any 1997, les agents de policia local, eren les que efectuaven també els escorcolls de detingudes en la Comissaria d’Elx ja que no hi havia agents femenins en este Cos de Policia. Destacar que en les Forces i Cossos de Seguretat, ben lluny d’allò que es pensa, les primeres dones que exerciren el càrrec de policies a Espanya foren les policies locals.
Pas a pas anaren incorporant-se en les distints unitats que anaven creant-se, des de la Unitat de Seguretat Ciutadana 092, Atestats, Motoristes, Obertures d’Establiments, Servicis Socials, Equip de Violència Domèstica i Menors, Vigilància Rural, Unitat Ciclista.