Elx acollirá un congrés internacional sobre periodisme, drets humans, migracions i fronteres

Elx acollirá un congrés internacional sobre periodisme, drets humans, migracions i fronteres

El IV Seminari Internacional Ryszard Kapuscinski se celebrarà entre els dies 24 i 28 del pròxim mes de novembre en el Centre de Congressos. L’Ajuntament i la Universitat signen un conveni de col·laboració que preveu una aportació municipal de 7.000 euros.

L’Ajuntament d’Elx i la Universitat Miguel Hernández, representats, respectivament, per la regidora de Comunicació, Esther Díez, i el vicerector de Relacions Internacionals, Vicente Micol, han signat aquest matí un conveni de col·laboració per a realització del IV Seminari Internacional Ryszard Kapuscinki de periodisme, drets humans, migracions i fronteres, que se celebrarà en el Centre de Congressos d’Elx entre els dies 24 i 28 del pròxim mes de novembre.

Mitjançant aquest conveni, l’Ajuntament fa una aportació econòmica de 7.000 euros per a contribuir al finançament de les despeses en entendre que és una oportunitat de promoció i comunicació. “Aquest seminari ja s’ha convertit en un referent per a analitzar els conflictes globals que es produeixen en aquests moments”, va assenyalar la regidora Esther Díez.

“Per a nosaltres és fonamental recolzar iniciatives d’aquest tipus, que suposen generar un marc de reflexió sobre els conflictes internacionals. A més, treballem de forma estreta amb el grau de Periodisme i ens sentim orgullosos de donar aquest pas més i de continuar la col·laboració. També estem orgullosos que Elx aculla un congrés internacional d’aquestes característiques”, va afegir Díez.

El seminari vol convertir-se en un lloc de trobada per al diàleg, la reflexió i la contextualització periodística amb l’objectiu de comprendre les claus dels principals conflictes globals. Un altre dels objectius és posar en comú el món de l’acadèmia amb el món professional, i així provocar un debat relacionat amb les cobertures periodístiques sobre migració i fronteres i les recerques relacionades amb la violació dels drets humans en diferents parts del món.

En aquesta trobada participen universitats de diversos països, des d’Estats Units fins a Polònia, així com professionals de la comunicació. Les anàlisis se centraran en conflictes a Àfrica, a Mèxic i als Estats Units. Els organitzadors han assenyalat que el programa està tancat al 90% i destaquen la presència d’una taula amb dones periodistes de Ciudad Juárez, zona especialment conflictiva, “que s’estan jugant la vida per informar i dignificar la professió periodística”, segons va explicar el professor José Luis González.

Col·laboració essencial

Per la seua banda, Vicente Micol va agrair la col·laboració de l’Ajuntament, “especialment de l’alcalde, Carlos González, i de la regidora de Comunicació, Esther Díez”, i va assenyalar que “és essencial perquè aquest projecte arribe a la seua fi”. Micol va explicar que el Congrés començarà a Santa Pola amb una exposició fotogràfica en el Castell-Fortalesa, protagonitzada per alumnes de la Universitat Miguel Hernández que estan treballant en entorns socials diferents, i a Elx es desenvoluparan els debats.

“Estem intentant configurar el panell final. El context africà és essencial i comptarem amb el nostre professor Mariano Pérez Arroyo, una referència quant a coneixement de la realitat social a Àfrica. Després passarem a la frontera de Mèxic amb els Estats Units, que està travessant una època de conflicte. Comptarem amb professors de les universitats de Texas, de Carolina del Nord, de Nou Mèxic, amb professors que ens donaran una opinió aclaridora de la situació actual. També vindran representants del periodisme de Ciudad Juárez”, va informar el vicerector, per a afegir que “finalitzarem amb un apartat d’entesos o estudiosos de la realitat social i periodisme de l’era de Donald Trump. Tenim representants que coneixen molt bé el que està ocorrent allí”.

El congrés serà obert al públic encara que hi ha reserva de places per a estudiants.