Juliol: Sol i platges

Juliol: Sol i platges

AHME, sig. AF 810 Veure enllaç


El document del mes de juliol de l’any 2015, el «Reglament per a una bona estada a Santa Pola»[1], del 1810, parla de l’estiueig abans que fóra un costum generalitzat, encara que serà en la segona meitat del segle XIX quan comença a adquirir importància, fins i tot a generar canvis en algunes poblacions.

Però les autèntiques transformacions es produiran a partir dels anys 50 del segle XX, ja que amb l’estiueig es va popularitzar, a més, el turisme, especialment l’anomenat turisme de masses.

El recurs econòmic de «sol i platja», a causa de les benignes condicions de les nostres costes, va convertir el turisme en una de les principals fonts de renda i ocupació, promocionant-se des de la marca «Costa Blanca». Aquest fet va transformar la realitat econòmica de la zona, però el seu impacte no va deixar indemne uns altres aspectes com ara el territorial. La província d’Alacant es va convertir en una gran receptora d’estiuejants i turistes, tant nacionals com estrangers, a què va contribuir l’aeroport d’Alacant-Elx.

Aquest increment turístic està en gran manera lligat a l’intens creixement d’edificacions en la costa, que pateix un procés d’urbanització massiu vinculat a la característica del turisme de les nostres costes que és principalment residencial, és a dir, un model en què predomina l’allotjament en habitatges i apartaments. Açò va provocar una ràpida transformació dels espais turístics litorals i els seus entorns, com són, per exemple, els passejos marítims o els ports esportius, sorgint, al mateix temps, noves urbanitzacions en llocs on fins aquell moment no hi havia assentaments. La tipologia de les edificacions es mou entre els habitatges aïllats i bungalous apariats o adossats en línia, i els blocs horitzontals amb gran capacitat d’habitatges, en alguns casos a la mateixa vora de la mar. Situat també a la vora, es va construir l’hotel dels Arenals del Sol, inaugurat el 1963, llavors envoltat de dunes i naturalesa que va tancar les portes el 1979, encara que no la polèmica per les seues ruïnes.

Aquest conjunt de postals dels Arenals del Sol, el Pinet, Santa Pola i Tabarca que hem triat com a document del mes i on podem reconéixer l’evolució dels espais alçats d’habitatges per a albergar tota la població que gaudia de l’estiueig a la costa, pertanyen a col·leccions de particulars que han sigut donades a l’AHME. Gràcies a la tasca que duen a terme persones com Santiago Penalva Alberola i Francisco Flores Cortés, l’arxiu pot veure incrementades les seues col·leccions amb imatges procedents de publicacions periòdiques, fullets, fotografies o, com és aquest cas, postals. Per això volem agrair públicament la donació desinteressada dels documents.

L’augment del turisme també va tindre les seues repercussions en el turisme d’interior que, com que no era residencial, va propiciar la creació d’un altre tipus d’allotjaments com ara hotels i càmpings. Aquesta vegada, hem volgut únicament centrar-nos en el turisme de «sol i platja» de la «Costa Blanca» en la qual està comprés el nostre litoral.

Bon estiu a totes i a tots.

[1]              http://www.elche.com/microllocs/archivoelche/noticias/julio-reglamento-para-una-buena-estancia-en-santa-pola/