La consellera d’Agricultura fa el tall al primer meló de Carrissars en el Camp d’Elx

La consellera d’Agricultura fa el tall al primer meló de Carrissars en el Camp d’Elx

La campanya arranca amb un simbòlic acte en una finca de la pedania il·licitana i els agricultors calculen que la collita d’enguany arribarà als 300.000 quilos. Elena Cebrián destaca la recuperació de l’agricultura valenciana i les noves formes de producció ecològica. L’alcalde d’Elx subratlla la decisiva contribució del sector agrari a la creació d’ocupació i riquesa

La consellera d’Agricultura, Elena Cebrián, va realitzar aquest matí el primer tall de meló de Carrissars, ajudada per l’alcalde il·licità, Carlos González, en una finca del Camp d’Elx situada en el límit dels termes municipals d’Elx i de Dolors. L’acte també va comptar amb l’assistència del regidor de Medi Rural, Antonio García; de l’alcalde de Dolors, Joaquín Hernández, i del president de la Comunitat de Regants de Carrissars, Fernando Antón, així com de membres de la corporació municipal il·licitana i representants del món agrari, acadèmic, mediambiental i gastronòmic.

La consellera d’Agricultura va destacar que la seua visita al camp il·licità “suposa la demostració de dues línies fonamentals de treball: la primera és la recuperació de l’agricultura valenciana, productes molt bons, sements tradicionals i autòctones i traure el millor de les condicions naturals que tenim de clima, calor i terra per a demostrar que es pot connectar la producció agrària amb el que demana la societat, amb qualitat exquisida. I, d’altra banda, la importància de noves formes de producció, més ecològiques, sostenibles i més relacionades amb les condicions naturals, de lluita biològica, de produir amb menys aportacions de nutrients químics. Aquest és l’esforç que fan les comunitats de regants, amb el suport de les universitats, per a superar les febleses estructurals que tenim en el camp valencià”.

L’alcalde d’Elx, per la seua banda, va agrair la presència de la consellera i va assenyalar sobre el meló de Carrissars que “no solament és un producte agrari, sinó que des del punt de vista local simbolitza el bon moment pel qual passa el camp en el nostre municipi, en el qual hi ha productes de molta qualitat que han permés que en els últims anys el sector agrari estiga contribuint de forma decisiva a la creació d’ocupació i riquesa. Desitgem que es complisquen els objectius de tots els agricultors. També vull destacar que dins del projecte Elx Capital Verda Europea 2030, el paper del camp és fonamental, així com el dels seus productes”.

“Volem créixer”

“Són molts anys els que portem fent aquest tall de meló, molts anys de treball, de lluitar i de buscar solucions per a aquest territori, una zona humida agrícola que té dos problemes singulars per la seua situació geogràfica, ja que en època de pluges ens inundem i en època de sequera no tenim ni una gota d’aigua. Hem de buidar els nostres assarbs i ho fem sense tractaments amb herbicides ni cremant canyís. A l’estiu aprofitem els bombaments d’aigua de comunitats de regants, la qual cosa ens permet sobreviure, però el que volem és créixer i per a això necessitem aigua de depuradores i altres opcions per a mantenir una agricultura viva en aquest territori”, va assenyalar Fernando Antón, president de la Comunitat de Regants de Carrissars.

Segons Antón, la producció d’enguany podria arribar als 300.000 quilos. La previsió era collir entre 350.000 i 400.000, però la producció s’està veient afectada per una invasió de conills i per la sequera. No obstant això, Antón precisa que la qualitat del fruit és molt elevada i que enguany es vendrà en centres d’Hipercor de la província, des de Dénia fins a Oriola. “Això ens ajudarà a mantenir la qualitat i els preus perquè el cultiu siga rendible”, va dir el representant dels agricultors.

D’altra banda, Juan Miguel Montaner, agricultor i biòleg, va destacar que “la idea és traure els productes com més ecològics millor, agroecològics, perquè ací no s’usen pesticides ni herbicides. Realment és el territori el que ens dóna un meló d’aquestes característiques”.