La sessió plenària s’emet per primera vegada a través de Facebook Live i aconsegueix un abast de gairebé 20.000 persones
La sessió plenària de l’Ajuntament d’Elx celebrada aquest matí va aprovar amb els vots de PSOE, Compromís i Partit d’Elx l’ordenança municipal de protecció contra la contaminació acústica que, entre altres aspectes, segons va explicar el regidor de Sanitat, Carlos Sánchez, estableix un mínim de proves d’aïllament, mesures correctores per a evitar la vibració d’aparells d’aire condicionat i campanyes de conscienciació i sensibilització. També es crea una Oficina Virtual de Control Acústic i es modifica la composició de l’Observatori del Soroll “potenciant el seu funcionament i convertint-lo en un vertader fòrum de trobada, consulta i participació ciutadana”.
Els grups del PP, Il·licitans i Ciutadans es van abstenir en la votació.
El ple va ser emés per primera vegada a través del compte municipal de la plataforma Facebook Live, gràcies a les millores de la infraestructura audiovisual realitzades per alumnes del Taller de l’Ocupació Elx 10 per a la retransmissió d’esdeveniments des del saló de plens. En aquest sentit, l’alcalde, Carlos González, va assenyalar que “la intenció és que totes les sessions s’emeten a través d’aquesta xarxa social”. Aquesta emissió va aconseguir un abast de vora 20.000 persones i 2.890 reproduccions. El ple també s’emet pel canal de You Tube.
Pagaments a proveïdors
Per la seua banda, la regidora d’Hisenda, Ana Arabid, va informar que l’Ajuntament està fent front als seus pagaments a proveïdors amb una mitjana de dos dies, segons les dades provisionals de juliol. Això demostra, com va indicar Arabid, que “l’Ajuntament és capaç d’afrontar amb promptitud les seues obligacions de pagament. Així mateix, sobre l’execució pressupostària, “el nivell, a 30 de juny, era del 33,17%”, tal com va explicar en el punt quart de l’ordre del dia en retre comptes de l’informe sobre execució pressupostària i situació i moviments de Tresoreria en el segon semestre de 2007.
La responsable d’Hisenda també va explicar tres modificacions de crèdit, una de l’Ajuntament i unes altres del pressupost de Visitelche.
La primera d’elles es refereix a la creació d’una partida pressupostària per a signar un conveni amb la UMH amb la finalitat de realitzar un estudi sobre la biodiversitat del pantà i, quant a Visitelche, la primera modificació és per a l’aprovació de pagaments de factures corresponents a anys anteriors i, la segona, per a fer front al canvi d’aire condicionat del Centre de Congressos. Les tres modificacions van ser aprovades.
En l’àrea d’Urbanisme també es va aprovar amb els vots del PSOE, Compromís, Partit d’Elx i Ciutadans, i les abstencions d’Il·licitans per Elx i PP, la modificació puntual detallada dels usos permesos en el subsòl del sòl dotacional i desafecció del subsòl d’Elx Parc Empresarial per a construir nous aparcaments.
Amb la finalitat de protegir els territoris agraris històrics d’Elx el Ple va aprovar per unanimitat la proposta d’adhesió al pacte estatal per la sobirania alimentària, l’educació ambiental i la sostenibilitat del territori, defensada pel regidor de Medi Ambient, Antonio García, que va advocar per la protecció d’elements patrimonials com el Palmerar, el Fondo o les sèquies.
Mocions
Quant al capítol de mocions, es va aprovar per unanimitat una del PSOE per la qual s’instarà al Govern d’Espanya a realitzar les modificacions legislatives pertinents amb la finalitat d’incloure entre els col·lectius que puguen accedir a la jubilació anticipada voluntària als treballadors que tenen al seu càrrec familiars dependents. La proposta, defensada per la regidora de Benestar Social, Tere Maciá, va ser seguida amb atenció per col·lectius amb familiars dependents i contempla traslladar l’acord al president del Govern, a la ministra d’Ocupació i Seguretat Social i als portaveus dels grups parlamentaris del Congrés dels Diputats i del Senat.
Per unanimitat, també va tirar endavant la moció de Ciutadans defensada pel seu portaveu, David Caballero, perquè el Debat de l’Estat de la Ciutat se celebre en una de les pedanies del municipi. El regidor socialista Héctor Díez va plantejar que la moció també contemple que se celebren juntes de Govern en les pedanies i barris, qüestió que va ser acceptada.
El representant de Ciutadans, Juan Antonio Sempere, també va portar al ple la necessitat de prendre mesures per a incrementar la seguretat dels ciclistes en el municipi il·licità amb la creació d’una mesa de treball independent de la mesa de la bicicleta i la realització de campanyes de conscienciació, entre altres mesures, que va obtenir un recolzament unànime.
Per la seua banda, el grup municipal de Compromís va proposar exigir al Govern que engegue un nou model de finançament que garantisca la suficiència financera de les entitats locals, la igualtat dels municipis i la prestació de serveis bàsics de qualitat per a tots els ciutadans, tal com va explicar la regidora, Esther Díez. Aquesta proposta va ser aprovada per unanimitat.
Il·licitans per Elx va exposar, per boca de Fernando Durá, que la regidoria de Medi Ambient elabore un catàleg local d’arbres singulars amb la finalitat de vetlar per la seua protecció. La proposta va tirar endavant per unanimitat.
Jesús Pareja, portaveu del Partit d’Elx, va plantejar elevar a la Conselleria i al Ministeri de Sanitat la proposta de reduir l’edat per a realitzar la primera mamografia gratuïta per part de la Seguretat Social als 30 anys, amb una periodicitat de dos anys i anual a partir dels 45 anys. Aquesta iniciativa també va obtenir el recolzament de tots els grups.
No va ocórrer el mateix amb la proposta d’Il·licitans per Elx perquè les dues ambulàncies SAMU que tenen la seua base a Elx romanguen a Elx els 365 dies de l’any, sense que hi haja trasllat d’una d’elles a l’estiu a Santa Pola, ja que va ser rebutjada. El grup socialista va plantejar deixar la moció en el punt que plantejava instar a la Conselleria de Sanitat, perquè a curt termini dote Elx amb una ambulància SAMU més i que se sumen dues unitats de Suport Vital Bàsic a les que existeixen hui dia, però no va haver-hi acord.
Amb els vots de PP, Ciutadans i Il·licitans per Elx va prosperar la proposta del grup popular d’exigir la dimissió del conseller d’Educació “per ser el responsable d’una norma que fa xantatge a les famílies per a imposar la seua doctrina catalanista i per desobeir les actuacions del TSJCV que anul·len el decret del xantatge lingüístic”, tal com va defensar el seu portaveu, Vicente Granero.
Una altra proposta del PP per a iniciar la tramitació per a la protecció legal de l’entorn i espai de les escultures d’“El Cau” de la serra de Ferriol es va aprovar per unanimitat. La votació va ser precedida d’un intens debat en el qual Pablo Ruz, defensor de la moció, va reconèixer que es va equivocar quan era regidor de Cultura en rebutjar una proposta similar del Partit d’Elx, com va recordar Jesús Pareja.
Fora de l’ordre del dia, però per via d’urgència, el regidor de Compromís, Felip Sánchez, va proposar instar al Govern que aclarisca com es repartirà l’aportació de mil milions d’euros en cinc anys previst en el pacte d’Estat contra la violència de gènere aprovat recentment. El regidor també va proposar equiparar a les afectades per la violència de gènere amb els de la violència terrorista. La moció va prosperar amb els vots de PSOE, Compromís, Partit d’Elx i Il·licitans per Elx. Ciutadans i PP s’hi van abstenir.
Per concloure la sessió, en el torn de preguntes dels ciutadans, María Guia Martín va interrogar a la regidora de Benestar Social, Tere Maciá, sobre una situació d’exclusió familiar i els problemes derivats d’una discapacitat, a més de la impossibilitat de fer front al pagament de rebuts, en no ingressar més de cent euros mensuals per membre de família. La regidora va explicar que l’equip de Govern està fent un gran esforç pressupostari per ajudar les famílies sense recursos.