Octubre: “Una família model”

Octubre: “Una família model”

b441-127El 1840, el farmacèutic John Walker va inventar els mistos de forma fortuïta, comercialitzant i convertint aquest nou producte en tot un èxit. Les  caixes, que servien d’envàs per als mistos, es convertiran en un aparador a disposició de la indústria mistaire.  En aquest mateix segle, les imatges aconsegueixen una importància sense precedents i impregnen tots els àmbits de la vida quotidiana: cartells, anuncis publicitaris, periòdics, impresos, caixes, postals, embolcalls, etc. En els seus diferents suports, les imatges difondran de forma simplificada qualsevol idea a gran velocitat.

Seran recurrents les caixes de mistos amb caricatures i acudits de polítics, costums, llocs del món o personalitats del moment. Les escenes que contenien les caixes de mistos van arribar a considerar-se obres d’art menor, convertint-se en un cobejat objecte de desig. El col·leccionisme d’aquestes caixes serà una pràctica comuna a finals del segle XIX i principis del XX, tant que rebrà el nom de filumenisme.

L’AHME compta amb una vasta col·lecció de capsetes de mistos, arreplegades per Pere Ibarra i inventariades, el 1984, pel Grup Il·licità d’Estudis Arqueològics d’Elx. Les etiquetes de les caixes de mistos (2.716 en total) van ser agrupades per temas i ubicades en sis àlbums, entre els quals hi ha “Fantasía y femenino”, “Marcas y fábricas”, “Chistes y Adivinanzas”, “Personajes” y “Las Guerras Carlistas”. D’aquest últim àlbum, volem rescatar la sàtira visual anomenada “Una família modelo”[1], que presentem com a document del mes d’octubre.

La peculiar etiqueta d’aquesta caixa de mistos s’emmarca en el conflicte polític succeït després de l’abdicació d’Isabel II: la tercera guerra carlina. L’arribada d’un monarca estranger, Amadeu de Savoia, al tron espanyol, es convertirà en el detonant per a la insurrecció armada d’una part dels carlins. La falta d’un govern estable i la fugida del nou monarca emmarcaran aquests tensos moments de la història recent d’Espanya. La contesa acabarà amb la definitiva derrota del carlisme i la restauració dels Borbó en la persona d’Alfons XII.

Una imatge molt semblant a la d’aquesta caixa de mistos ja havia aparegut en el número del 20 de febrer del 1870 de la revista La Flaca. En la sàtira podem veure alguns dels protagonistes de l’esmentat conflicte. En el centre de la il·lustració està Isabel II estirant el bigot al duc de Montpensier, representant de la Casa d’Orleans, que va aspirar al tron espanyol;  a l’esquerra de la monarca deposada, Carles VII, pretendent carlí; i dos xiquets, el futur Alfons XII i Jaume de Borbó i Parma, fill de Carles VII. Per a emfatitzar més els conflictes familiars pel tron espanyol, a aquesta escena se li va donar el sarcàstic títol  “Una familia modelo”.

AHME, sign. b441 (127)