L’alcalde il·licità i la directora general de Cultura de la Generalitat es reuneixen a Madrid amb el director general de Belles Arts i el director del Museu Arqueològic Nacional, entre altres alts càrrecs, per a valorar l’avantprojecte museogràfic destinat a acollir la Dama en el futur museu ibèric d’Elx
“Considere que ha sigut una reunió positiva i fructífera en la qual hem fet un pas més per a aconseguir que la Dama puga tornar temporalment a la nostra ciutat. Hem fet una valoració de la proposta realitzada per l’Ajuntament d’Elx i la Generalitat Valenciana. Considere que el director general de Belles Arts i Patrimoni Cultural, Luis Lafuente, ha vist amb bons ulls el projecte plantejat per la nostra banda i açò ens acosta la possibilitat que quan finalitze el 150 aniversari del Museu Arqueològic Nacional, la Dama puga venir a la nostra ciutat”, va assenyalar aquesta vesprada l’alcalde d’Elx, Carlos González, després de la reunió celebrada en el Ministeri de Cultura a Madrid per a examinar l’avantprojecte museogràfic que es prepara per a acollir el bust ibèric a Elx.
A més de l’alcalde i del director general de Belles Arts, en la reunió han participat la directora general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana, Carmen Amoraga; la regidora de Cultura de l’Ajuntament il·licità, Patrícia Macià; el director de museus d’Elx, Miguel Pérez; el subdirector general de Patrimoni de la Generalitat, Antonio Bravo; i el director territorial de Cultura, José Antonio López Mira. Per part del Ministeri de Cultura, van acompanyar al director general el sotsdirector general de Museus Estatals, Miguel González Suela; el director del Museu Arqueològic Nacional, Andrés Carretero; i l’adjunt al subdirector general de Museus, Lucas García Guirao.
“El compromís adquirit és que en els pròxims mesos puguem presentar un pla museogràfic i museològic i que es concrete la iniciativa que hem plantejat, que seria la condició necessària perquè una vegada que finalitze aquest aniversari, la Dama puga venir a Elx. La Dama està més prop de tornar a Elx. Hem tingut una reunió positiva i venim amb l’objectiu concret de presentar un projecte que done forma a les nostres pretensions”, va agregar l’alcalde il·licità.
Col·laboració institucional
“Coincidisc plenament amb el que ha comentat Carlos González, però la meua valoració és molt positiva perquè fa referència a la col·laboració institucional que aconseguirà que la Dama torne a Elx i tots els il·licitans i il·licitanes vegen correspost el seu sentiment de pertinença de la Dama amb la ciutat. La Generalitat i l’Ajuntament estan treballant braç a braç i ho seguiran fent. El personal de la direcció general està a la disposició de l’Ajuntament perquè els plans que hem de presentar es facen al més prompte possible”, va indicar Carmen Amoraga.
Hi ha pressupost
“Cal dir que la Dama cada vegada està més prop de la nostra ciutat. Estem fent tot el treball possible perquè açò siga així, perquè siga una realitat en aquesta legislatura. Per la part que ens correspon, la d’elaborar un projecte museogràfic i museològic, ja estem veient l’equip que puga treballar amb el director dels museus perquè en el menor termini possible estiga fet i es puga presentar al Ministeri de Cultura”, va assenyalar la regidora de Cultura.
Patrícia Macià va afegir que “la primera fase d’aquest projecte ja està pressupostada per a 2018 amb una partida d’uns 50.000 euros. Per tant, no és un anunci efímer o buit de contingut, sinó que Cultura ja està treballant en aquesta primera fase de remodelació del MAHE per a l’arribada de la Dama a la nostra ciutat. Podem dir que aquesta visita al Ministeri de Cultura ha avançat molt.
Fases del projecte
La Generalitat i l’Ajuntament d’Elx van constituir una comissió bilateral que treballa per a crear un museu de la cultura ibèrica que contextualitze la Dama amb la seua cultura material, amb la documentació històrica i amb el seu entorn geogràfic.
El projecte presentat pretén crear un centre de recerca de la cultura ibèrica que convertisca Elx en el principal espai museístic de referència a Espanya. Historiogràficament, amb la documentació relacionada amb la Dama que es conserva en el Museu Arqueològic i d’Història d’Elx, la de l’Arxiu Municipal, la del Museu Arqueològic Nacional i la de la Reial Acadèmia de la Història. En el territori, amb els jaciments pròxims a Elx, com són el de l’Alcúdia, la pedrera del Ferriol, la factoria fenícia de la Fonteta (a Guardamar del Segura), el jaciment de Penya Negra (Crevillent) i el port of trade grec de la Picola (Santa Pola).
Així mateix, es contextualitzarà la Dama al costat d’altres escultures ibèriques i materials ibèrics procedents del mateix jaciment de l’Alcúdia i l’entorn d’Elx, dins d’un discurs coherent i homogeni.
L’avantprojecte planteja diferents fases d’actuació per a condicionar l’actual museu als nous temps i criteris de conservació i exposició. La primera actuació serà l’adequació de la sala homenatge explicant el descobriment de la Dama, la seua història, la repercussió arqueològica i també la social. L’espai funcionarà com un centre d’interpretació sobre el bust ibèric.
Les següents fases se centraran en els espais de la sala d’exposicions temporals, la sala de conferències i el taller didàctic. En una tercera fase s’escometrà el recorregut de la col·lecció permanent augmentant el nombre d’elements expositius per a oferir una difusió i una recerca més completa de la Dama d’Elx.