Delinqüència Viària detecta un sofisticat mètode de manipulació de tacògraf

Delinqüència Viària detecta un sofisticat mètode de manipulació de tacògraf

Amb la intervenció d’un taller especialitzat, la seua localització es va allargar fins a l’endemà, cosa que suposà per a l’implicat un cost de més de 3.500 euros.

El dia 16 d’octubre a les 17.30 hores, la Unitat de Delinqüència Viària va detectar una anomalia en l’aparell tacògraf d’un camió matriculat a Romania i que transitava pel terme municipal. Comptava amb un excessiu temps de descans i pràcticament nul·la activitat de conducció.

Seguint els protocols oportuns, van acompanyar el conductor fins a un taller especialitzat en la instal·lació d’aquests aparells de control, es va procedir a una inspecció que es va allargar durant tota la vesprada i quasi tot el matí següent, a causa del poc habitual d’aquesta modificació. En principi, les més habituals consisteixen en la col·locació d’un imant de neodimi en el sensor d’impulsos o la col·locació d’aparells de desconnexió del cablejat. En un primer moment, es va inspeccionar la continuïtat del cablejat, per a la qual cosa es va necessitar desmuntar gran part del quadre de comandament, i van ser finalment observades restes i marques en el sensor de moviment. Va ser en aquest pas on es va confirmar la presència d’un circuit electrònic que rebria instruccions via programari i provocava la desconnexió de l’aparell a voluntat del conductor. Aquestes actuacions sobre la centraleta del vehicle poden afectar funcions com l’ABS, coixí de seguretat, velocímetre i altres sistemes de seguretat activa del vehicle.

Posteriorment, es va procedir a substituir la peça per una nova, no susceptible a aquesta manipulació, i va decidir l’implicat abonar la factura del taller i la sanció reduïda per ràpid pagament. La quantia total de tot això va superar els 3.500 euros.