La guía impulsada per Dones Veïnals pretén oferir a les famílies consells i pautes específiques per a evitar que les adolescents patisquen aquest tipus de violència, en molts casos silenciada
La regidora d’Igualtat, Teresa Maciá, acompanyada per la presidenta de l’Associació de Dones Veïnals, María Antón, el psicòleg de l’agrupació Víctor Cabrera i el representant de l’Obra Social de La Caixa, Javier Quiles, han presentat la “Guia per a la detecció precoç de pares, mares i familiars”.
Aquesta guia, impulsada per Dones Veïnals en col·laboració amb La Caixa i l’Ajuntament, es repartirà en centres socials, en oficines d’atenció al ciutadà, en centres de salut, en les associacions de pares i mares i en instituts del municipi.
“Es tracta d’una eina que pot ajudar els pares a detectar actituds en les seues filles que els pose en alerta sobre possibles casos de violència de gènere”, ha explicat Teresa Maciá.
Per la seua banda, María Antón ha lamentat que “lluny de disminuir, la violència masclista està cada vegada més present en la nostra societat”. La presidenta de Dones Veïnals ha recordat que el pròxim dia 25 se celebra el Dia Internacional contra la Violència de Gènere i ha convidat la ciutadania a sumar-se a les moltes activitats organitzades per a aquest dia.
Tal com ha explicat el psicòleg Víctor Cabrera, “la guia respon a les necessitats que hem detectat en les nostres escoles de pares i mares i vol donar resposta a tres preguntes bàsiques que tots ells realitzen quan parlem amb ells”.
La primera pregunta és “Què és la violència i per què ocorre?” En la guia s’explica el perquè, els tipus, sobretot l’objectiu que la violència cap a la dona persegueix, que és el control; així com l’escala de la violència de vital importància sobretot en les adolescents i les conseqüències de la violència.
Posteriorment, en la guia s’intenta respondre la segona pregunta que els pares i mares solen fer perquè una xica roman en aquest tipus de relació? “Aspectes que els professionals tenim clars, però que cal saber comunicar a la societat i a les famílies”.
“Finalment, la part més pràctica i la següent pregunta lògica que fan pares i mares és una vegada que conec que això està succeint què puc fer jo com a pare o mare abans que ocórrega o ja ocorrent? En aquesta part aportem una sèrie de recomanacions sobre la detecció, com acostar-se i comunicar-se amb les seues filles en una situació així, pautes específiques i, finalment, un llistat de recursos on acudir”, ha assenyalat Cabrera.