El programa Clara, posat en marxa en col·laboració amb la Casa de la Dona i l’Institut de la Dona, prepara operàries de manteniment de xarxes d’aigua
L’alcalde, la regidora d’Igualtat i el regidor de Medi Ambient visiten Aigües d’Elx, on quatre dones realitzen pràctiques professionals
Una de les dones que hi han participat diu que “ha sigut una oportunitat per a deixar de ser invisibles i eixir al mercat laboral”
L’Ajuntament d’Elx, a través de la Casa de la Dona i en col·laboració amb l’Institut de la Dona i per a la Igualtat d’Oportunitats, ha posat en marxa amb finançament del Fons Social Europeu el programa Clara, dirigit a millorar l’ocupabilitat de dones en situació de vulnerabilitat que ha permés formar 15 operàries de manteniment de xarxes d’aigua, quatre de les quals realitzen pràctiques professionals a Aigües d’Elx.
L’alcalde d’Elx, Carlos González, acompanyat dels regidors d’Igualtat, Tere Maciá, i de Medi Ambient, Antonio García, van realitzar una visita a la seu de l’empresa mixta, on es van interessar pel programa i les activitats realitzades per quatre de les dones que van participar en la formació.
“Crec que és una experiència molt interessant tant per a l’empresa mixta Aigües d’Elx com per a les mateixes dones que hi han participat. El programa Clara el que cerca és la qualificació de dones en situació de desocupació, parades de llarga durada, i al mateix temps oferir una experiència laboral. En aquest cas van iniciar el curs 15 il·licitanes aturades que van fer la seua formació en llocs tradicionalment ocupats per homes per a així millorar les possibilitats de trobar un lloc de treball”, va assenyalar Carlos González.
Formació per fases
El programa Clara es desenvolupa a través d’un itinerari que consta de diverses fases en les quals es tenen en compte tant els aspectes personals com els professionals de les dones amb la finalitat última de millorar l’ocupabilitat, perquè un treball remunerat proporciona, a més de l’autonomia econòmica, un major reconeixement social.
La regidora d’Igualtat va destacar que “hem estat cercant la qualificació de dones en treballs que no exerceixen habitualment per a demostrar amb açò la possibilitat que tenen d’exercir treballs en igualtat d’oportunitats. Aigües d’Elx ha col·laborat amb la Regidoria i ha impartit una formació en xarxes d’aigua que els ha possibilitat accedir a llocs en depuradores, logística i altres treballs exercits normalment per homes”.
Col·lectius vulnerables
Els col·lectius de dones als quals es dirigeix el programa són víctimes de violència de gènere, responsables de nuclis familiars, majors de 45 anys sense titulació, pertanyents a minories ètniques, immigrants, amb discapacitat o recluses. Les fases comencen per la motivació, en la qual es treballa l’autoestima i l’adquisició d’habilitats socials; segueix amb la informació i orientació per a definir el perfil professional; continua la formació orientant les participants cap a buits o demandes de mercat en la zona on es desenvolupa i acaba amb la cerca d’ocupació, bé per compte d’altri o pròpia, amb accions d’intermediació amb empreses de la zona. El programa va començar al març d’enguany i acabarà el pròxim mes.
María Jesús Larrozoaín és una de les dones que han participat en aquest programa de formació. “Ha sigut una experiència enriquidora. Jo estic en l’oficina i les meues companyes en altres llocs. Ha sigut una oportunitat per a deixar de ser invisibles i eixir al mercat laboral i sent dones, demostrar que podem treballar en altres activitats. Hi ha diverses etapes de preparació, tant emocional com d’entrenament, després ve el curs i ara estem en l’última etapa”, va assenyalar Larrozaín durant la visita a Aigües d’Elx.