La Regidoria d’Igualtat demanarà a la Conselleria de Justícia que s’agilite la resolució de casos de violència de gènere en els jutjats

La Regidoria d’Igualtat demanarà a la Conselleria de Justícia que s’agilite la resolució de casos de violència de gènere en els jutjats

La regidora Tere Maciá presideix la Comissió de Seguiment de la Violència de Génere, en la qual s’ha plantejat la necessitat de dedicar més advocats a l’atenció de les víctimes

El Servei d’Atenció Integral a la Dona ha tramitat enguany un total de 149 nous casos

La Regidoria d’Igualtat plantejarà a la Conselleria de Justícia la necessitat d’impulsar la resolució urgent de casos de violència de gènere que tramiten els jutjats, segons va comentar la regidora de l’àrea, Tere Maciá, qui va presidir la reunió de la Comissió Interdisciplinària per a la Prevenció de la Violència de Gènere.

La regidora d’Igualtat considera que el nombre més gran d’expedients en els jutjats pot obeir a les campanyes de conscienciació i a la crida contínua que des dels serveis municipals es fa a les víctimes perquè denuncien, i “pensem que com a administració local més pròxima al ciutadà és necessari explicar aquesta situació a la Conselleria”.

La comissió també valora les dades per a conéixer la situació de la violència de gènere en el municipi. En aquest sentit, el Servei d’Atenció Integral a la Dona (SAIM), que depén de la Regidoria d’Igualtat, ja ha tramitat enguany 149 nous expedients de violència de gènere. En teleassistència n’hi ha 24, en atencions de la treballadora social s’han comptabilitzat 383, i per part de la psicòloga, 287.

Pel que fa a l’agent d’Igualtat, incorporada enguany, de les 205 dones ateses, al voltant del 50% són víctimes de violència de gènere, per la qual cosa han sigut derivades als serveis del SAIM. La regidora puntualitza que aquesta agent “no solament atén víctimes de violència de gènere, sinó que reforça activitats que es plantegen des de Casa de la Dona orientades a reforçar la sensibilització o l’apoderament de la dona”.

El SAIM ha fet una crida al Col·legi d’Advocats, segons Maciá, perquè les víctimes de violència de gènere han exposat les dificultats que tenen per a contactar amb els seus advocats. En aquest sentit, “en posar el tema damunt de la taula s’ha detectat una falta de recursos, principalment en el jutjat de violència de gènere i en el nombre de lletrats que s’hi assignen”.

Per part de la Policia Nacional, notifiquen 659 casos subjectes a mesures de protecció. També tenen 80 casos inactius que no requereixen especial atenció perquè l’acusat està a la presó o la víctima es troba fora d’Espanya, entre altres situacions. Per la seua banda, la Guàrdia Civil, que atén les partides de la Vallverda, la Marina i la Baia, han donat compte de 10 casos actius.

En general, analitzant l’evolució de les dades dels últims anys, va assenyalar Tere Maciá, es detecta un increment de casos, “però pot ser per les campanyes i contínues recomanacions de denúncia d’aquest tipus de violència que s’estan fent”.