Protecció de col·lectius vulnerables de Policia Local d’Elx

Protecció de col·lectius vulnerables de Policia Local d’Elx

Tant la Unitat especialitzada com les patrulles han d’atendre serveis de molt variada motivació i gravetat.

Recentment la Regidoria d’Igualtat ha elaborat el primer Pla Municipal contra la Violència Masclista, els eixos vertebradors del qual són la sensibilització social, prevenció de conductes, potenciar l’apoderament de la dona, així com atenció integral i coordinació entre els diferents departaments i forces de seguretat. En el cas de la Policia Local d’Elx es compta amb una veterana i experimentada unitat: Protecció de Col·lectius Vulnerables, en els quals s’engloba el treball, a més, amb menors i persones majors.

A tall d’exemple, durant el passat mes d’octubre han sorgit actuacions que han abastat tota mena de tipus delictius i afectats, on ha sigut oportú en molts d’ells el seguiment que des de fa anys realitzen les unitats EVIME i les patrulles territorials que acudeixen en primera instància a molts dels requeriments.

El 19 d’octubre, un menor va ser agafat del coll arran d’una discussió domèstica i que després d’escapolir-se del seu padrastre va buscar refugi a casa d’un veí. A aquesta trucada va acudir la unitat territorial més propera, com a la del dia 16, en la qual, una menor va denunciar les puntades i punyades dels seus pares després d’estar tot el dia fora de casa. Si bé els progenitors entenien adequat el seu dret de correcció per l’acció, els mètodes es van revelar excessius en aprofundir en el testimoniatge i confirmar ambdues parts colps amb una corretja en esquena i cames.

Continua existint reticència d’algunes víctimes, i es fa necessari per tant el requeriment dels actors socials més propers als fets. Com el cas ocorregut dies després, en el qual, un facultatiu mèdic va sol·licitar la presència d’una patrulla en detectar una fractura de cúbit en una dona, que al·legava era fortuït, si bé es va determinar que era resultat d’un acte defensiu. Després d’entrevistar-se amb ambdues parts, i a la vista de les evidències i testimoniatges contradictoris, es va procedir com en els casos anteriors a la detenció de l’agressor. El dia 1 de novembre va ser un d’aquests hostes el que va sol·licitar presència policial perquè comprovaren les lesions que la seua arrendadora havia patit, que la feia sagnar pel nas i li va causar el trencament de les ulleres. En altres ocasions són els fills els qui requereixen patrulla per a denunciar l’assetjament patit per la víctima, com el passat 1 de novembre, en el qual la filla va denunciar davant els agents el control al qual era sotmesa la seua mare per part de la seua actual parella, com col·locar escuradents en les portes per determinar les entrades i eixides, a més de constar-li una ordre d’allunyament en vigor. Les mateixes patrulles poden trobar al seu pas discussions, especialment en horaris nocturns i de matinada. En aquest moment, en atendre la víctima va caldre procedir a la detenció de l’home per una denúncia de maltractaments continuats, però que es va resistir fortament a aquesta. Arriba a ser socorreguda l’estratègia de cridar els serveis d’emergències el mateix agressor, per intentar així legitimar la seua posició, si bé, com va succeir en una actuació duta a terme el dia 8 d’octubre, no sol enganyar les patrulles. Malgrat insistir que després d’una discussió per la custòdia dels menors la seua parella havia relliscat amb un joguet, van ser els mateixos xiquets qui van confirmar la versió de l’afectada, que havia sigut espentada. Aquesta violència domèstica o masclista en moltes ocasions sol ser presenciada per menors d’edat, però s’arriba a trobar trucades d’inquilins d’habitacions que són testimonis de discussions habituals.

Les motivacions amb les quals s’intenta justificar aquests actes són variades, però existeixen algunes molt usades, com la suposada gelosia o trobar-se en estat d’embriaguesa. Serveix com a exemple el que va succeir en la partida de la Marina en dies anteriors. En aquesta ocasió, després d’una festa privada amb abundància d’alcohol, un home va agafar del coll el gos de la família i, en ser recriminat per la seua dona, va procedir de la mateixa manera amb ella. L’afectada va recórrer a trencar un got en el cap de la seua parella per a escapolir-se. Els actuants van trobar-se una escena certament cridanera per la sang i la discussió. En altres ocasions, fa acte de presència la situació de drogodependència, que per temor a represàlies comporta que les exparelles accedisquen a facilitar diners i, en negar-se o ser recriminada tal actitud per familiars, resulten en agressions. El mateix dia 11, la filla dels implicats en una situació familiar similar va ser agredida en aquests termes Es va aconseguir localitzar i detenir l’autor en un altre domicili. En tots aquests casos, no es tractava del primer acte violent, sinó que és habitual el seu exercici.

Aquestes actuacions són un exemple de l’heterogeni camp en el qual es mouen les unitats policials de tots dos cossos presents en la ciutat, Policia Local i Policia Nacional, que a més ara milloren la seua coordinació. Es realitzarà un repartiment de seguiments a través de la base de dades nacional per a casos de Violència de Gènere (VioGen), mantingut pel Ministeri d’Interior, cosa que afavoreix l’eficàcia i deguda atenció.

En la lluita efectiva contra aquest tipus de violència és fonamental la col·laboració ciutadana, i es recomana a les víctimes la consulta de qualsevol dubte en el telèfon 016, que no deixa cap tipus de rastre en la factura. Mentrestant, la ràpida assistència de les unitats territorials i el tracte personalitzat de les patrulles EVIME contribueixen a millorar l’assistència als afectats, i eviten així en molts casos mals majors.