L’alcalde d’Elx, Carlos González, destaca en el Ple de Majors-Universitat Oberta UNED 2017-2018 que en tan sols 10 anys Elx tindrà 50.000 persones majors de 65 anys
Nombrosos estudiants del programa de majors de la Universitat Nacional d’Educació a Distància assisteixen a la sessió celebrada en el saló de plens de l’Ajuntament
“La Universitat serveix per a alçar-se cada dia amb una il·lusió”, diu María Asunción Botella“, que va parlar en nom dels alumnes.
“Les persones majors d’aquest segle són la primera generació de la història d’Espanya que arriba a la vellesa amb una alta esperança i qualitat de vida. Les administracions públiques hem d’oferir possibilitats perquè aquesta etapa de les seues vides siga un temps enriquidor. En aquest plantejament, la Universitat Oberta encaixa a la perfecció, encaixa en el model de ciutat pel qual estem treballant per a fer-la moderna, dinàmica i cohesionada, però, sobretot, el treball del Govern municipal està orientat a fer una ciutat humana en la qual la qualitat de vida siga el realment important”, va assenyalar l’alcalde d’Elx, Carlos González durant l’obertura del Ple de Majors-Universitat Oberta UNED 2017-2018 que es va celebrar en l’Ajuntament.
La sessió va comptar amb la presència de nombrosos alumnes de l’Aula Oberta, de José Ruiz i de José Brotons, director i cap d’estudis, respectivament, de la UNED; de Carlos Sánchez, regidor de Política de Majors; de membres de la corporació municipal i de representants de diverses entitats socials.
“Hem de treballar per a fer una ciutat adaptada a les necessitats de les persones majors en el nostre municipi per a la pròxima dècada. En aquest moment som aproximadament 227.000 habitants i hi ha més de 35.000 persones majors de 65 anys, que representa un 15% de la població. D’ací a tan sols 10 anys, la ciutat tindrà més de 50.000 persones majors de 65 anys. Seran el principal col·lectiu dins de l’estructura de la població del municipi i això ens obliga a treballar per tenir una ciutat que estiga adaptada a les necessitats, a les inquietuds i a les exigències d’un col·lectiu que és important des del punt de vista quantitatiu, però també pel que ha fet per la ciutat. Perquè si Elx és una de les ciutats més dinàmiques en el conjunt de l’Estat, no ho és per casualitat, sinó com a conseqüència de l’esforç que les generacions a les quals vostés representen ha realitzat”, va afegir Carlos González.
Aposta de la Regidoria de Majors
Per la seua banda, el regidor de Majors va destacar que “des de la Regidoria de Majors apostem per aquest tipus d’educació que fa tenir una població de 60, 80 o 90 anys amb activitat molt bona per a la societat. Des de l’Ajuntament felicitem la UNED per la labor que està realitzant”.
L’alumna María Asunción Botella va fer una reflexió sobre la seua experiència en la Universitat i va assenyalar que “serveix cada dia per a alçar-se amb il·lusió” i el també estudiant José Milán va reivindicar una ciutat que tinga en compte les necessitats dels majors.
Pel que fa a les intervencions dels responsables de la UNED, José Ruiz, va dir que “el manteniment de l’activitat intel·lectual i social compensa els efectes negatius de l’envelliment, mentre que la falta d’exercici mental condueix a un envelliment patològic. Les inversions en l’aprenentatge dels majors durant tota la vida es justificarien en si mateixes en una vida més saludable, que suposaria un estalvi en els costos farmacèutics i sanitaris”. José Brotons, per la seua banda, va fer una reflexió sobre l’impacte de la intel·ligència artificial en les relacions humanes amb la ciutat com a marc de convivència. “Si una societat no té valors, difícilment pot progressar”, va manifestar el cap d’estudis de la UNED.