L’alcalde i el regidor del Palmerar, Antonio García, visiten les instal·lacions de l’Institut Tecnològic de la Palmera, on ja s’estan muntant els laboratoris per a posar-lo en marxa

L’alcalde i el regidor del Palmerar, Antonio García, visiten les instal·lacions de l’Institut Tecnològic de la Palmera, on ja s’estan muntant els laboratoris per a posar-lo en marxa

• Carlos González: “En el primer semestre de 2018 començaran a produir-se palmeres in vitro”
• Durant una primera fase es produiran unes 50.000 palmeres anuals fins a arribar a les 100.000 quan el projecte es consolide

L’Institut Tecnològic de la Palmera començarà a produir exemplars in vitro en el primer semestre del pròxim any, segons va confirmar l’alcalde, Carlos González, durant una visita a les instal·lacions, en les quals ja estan muntant els laboratoris, en companyia del regidor del Palmerar, Antonio García.

Carlos González va criticar “el desinterés de l’anterior govern pel món de la palmera i per la investigació que es desenvolupava en l’Estació Phoenix, que va ser tancada. A més, l’edifici va estar en desús durant tots els anys de govern del PP perquè van ser incapaços de fer allò per al que estava concebut, la investigació i la producció de palmeres in vitro”.

L’Institut Tecnològic de la Palmera està situat en el carrer Massamagrell i la seua explotació va ser adjudicada a l’empresa “Gaia Lab Spain“, que abonarà a l’Ajuntament un total de 183.000 euros anuals pel lloguer de les instal·lacions i altres serveis durant un període de 12 anys prorrogable a dos.
Les instal·lacions superen els 1.100 metres quadrats i l’empresa podrà disposar del material rescatat de l’antiga Estació Phoenix. En un primer moment, es crearan una dotzena de llocs de treball, que podran arribar a 30 en successives fases.

“Afortunadament, les gestions que hem realitzat ens permeten parlar hui d’un projecte que comença a caminar i que suposa que a Elx es tornen a produir palmeres in vitro per a tothom. Li donem ús a aquest edifici, hi haurà una rendibilitat econòmica per a l’Ajuntament perquè rebrà un cànon i, sobretot, perquè s’utilitzen unes magnífiques instal·lacions per al que van ser concebudes”, va destacar Carlos González.

L’alcalde també va informar que “en el primer semestre de 2018 començaran a produir-se palmeres in vitro. Hi ha un període previ d’instal·lació i d’adaptació que hem estat contrastant amb els tècnics. L’objectiu de la primera fase és aconseguir una producció anual de vora 50.000 palmeres in vitro per a, a mesura que el projecte es vaja consolidant, poder produir unes 100.000 palmeres anuals, la qual cosa ens posicionarà com un dels primers productors del món”.

“Això el vull relacionar amb les “creïlles calentes” heretades, edificis en desús oblidats per l’anterior govern. Hem anat resolent una rere altra totes aquestes situacions producte de la desídia del Partit Popular. Hem posat en marxa el centre d’Asfeme, l’oficina de Trànsit, les instal·lacions esportives dels Palmerars i el Centre Hernandiano. Estem treballant per a obrir en breu la residència juvenil d’Atabix i ara comprovem com aquest edifici també es posa en marxa. Per tant, estem resolent els estralls de l’anterior govern i donant sentit i utilitat social a edificis en desús, de gran valor i utilitat”, va expressar l’alcalde.

Repercussió en els agricultors
Per la seua banda, el regidor del Palmerar va destacar que “aquest projecte també naix de la voluntat de l’Ajuntament que tinga una repercussió directa en els agricultors d’Elx. Hi haurà una comissió de seguiment, que figura en l’adjudicació, i també està previst realitzar visites guiades, cursos i assessorament amb l’objectiu fonamental que el dàtil torne a ser rendible i puguem tornar a recuperar aquest paisatge tan característic del nostre municipi”.

Declaració del Palmerar
D’altra banda, sobre el 17 aniversari de la declaració del Palmerar com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, l’alcalde va destacar que “hem de ser conscients que els 17 anys de la declaració no solament ens serveixen per a potenciar la imatge exterior de la ciutat, amb tots els seus patrimonis, sinó per a valorar en major mesura aquest llegat cultural tan valuós i arrelat en la ciutat com és el Palmerar”.

“No solament és important la declaració, sinó també el treball quotidià. La declaració de la UNESCO és un estímul per a aquest treball de manteniment i conservació dels horts, tant de titularitat pública com privada. També per a la lluita contra el morrut, que des del primer dia de Govern ha sigut una autèntica prioritat i que amb el canvi d’estratègia i la col·laboració amb la Conselleria de Cultura hem passat d’una situació en la qual la plaga campava a plaer en la nostra ciutat a tenir-la sota control”, va explicar González.

“La Declaració de Patrimoni de la Humanitat també serveix per a tenir projectes de futur. En aquest moment, estem treballant no solament a mantenir bé els horts, sinó també a aconseguir assentar les bases per a llegar el Palmerar a les generacions esdevenidores. En aquest sentit, vull destacar el treball des de l’àmbit municipal per a impulsar el projecte de Llei del Palmerar, que donarà fruit, i la principal conseqüència jurídica i pràctica del qual serà el seu blindatge. Vull mostrar la meua satisfacció per estar treballant en el Pla Especial del Palmerar, el primer avanç del qual el podrem tenir en el primer trimestre de 2018, i també cal recordar que s’està treballant en el Pla d’Usos”, va concloure l’alcalde.