Un miler d’agricultors il·licitans secunden la protesta, que va comptar amb la participació de l’alcalde il·licità, Carlos González, i del regidor d’Aigua, Antonio García
La manifestació va eixir a migdia de la plaça de la Independència, al costat de la Porta d’Alcalá, i després de dues hores de marxa va arribar davant el Ministeri d’Agricultura, enfront de l’estació d’Atocha
Javier Berenguer, president de la Comunitat de Regs de Llevant, diu que “hem vingut a reivindicar, necessitem aigua ja, siga d’on siga“
Uns 50.000 regants procedents d’Alacant, Múrcia i Almeria, segons els organitzadors de la manifestació celebrada a Madrid, van prendre els carrers del centre de la capital del país per reclamar solucions definitives a la falta d’aigua. Els agricultors, convocats pel “Cercle per l’Aigua”, que agrupa a unes 80 entitats de regants del Llevant espanyol, van eixir a les 12 del matí de la plaça de la Independència, al costat de la Porta d’Alcalà, i van recórrer part de la Gran Via, Cibeles i el Passeig del Prat fins a arribar al Ministeri d’Agricultura, enfront de l’estació de tren d’Atocha, on es van llegir manifestos i es van plantejar reclamacions entre crits contra el president del Govern, Mariano Rajoy, i la ministra d’Agricultura, Isabel García Tejerina.
La manifestació va comptar amb la presència de nombrosos il·licitans, entre ells l’alcalde de la ciutat, Carlos González, i el regidor d’Aigües, Antonio García; a més del president de Regs de Llevant, Javier Berenguer; el delegat del Consell a Alacant, Esteban Vallejo; el secretari autonòmic d’Agricultura, Francisco Rodríguez Mulero; i el director general de l’Aigua, Manuel Aldeguer, entre altres autoritats de la província i de la Comunitat.
L’alcalde va destacar, en acabar la manifestació, la presència d’un miler d’agricultors il·licitans “han acudit a Madrid a reivindicar una cosa que és essencial per al futur del Camp d’Elx, l’aigua. Necessitem que el Govern d’Espanya prenga decisions immediatament i done resposta a la necessitat que té el camp del sud de la província d’Alacant i, en general, el camp valencià, de Múrcia i Almeria. És imprescindible que el govern autoritze un reg de socors, que done garanties per al transvasament Tajo-Segura i que es prenguen mesures estructurals que permeten que el camp tinga l’aigua que necessita per a seguir sent un factor fonamental per a la producció agrària en el nostre país.
Per la seua banda, Javier Berenguer va destacar que “hem vingut a reivindicar, necessitem aigua, siga d’on siga i amb urgència, per a ja. Vull agrair a l’alcalde i al regidor la seua assistència a la manifestació i a tots els agricultors que ens han acompanyat, fins i tot molts que s’han quedat a Elx perquè no hem tingut plaça per a tots, però segur que ens estan recolzant”.
El regidor d’Aigua va indicar que “ha sigut una gran mobilització amb els d’Elx amb un paper protagonista. Hem vingut a recordar-li dues coses al Govern, d’una banda que no pot ser que hagen passat tants anys sense inversions, ja que encara falta per posar a ple rendiment la dessaladora de Torrevella; i per un altre, que és un insult aquesta taxa en un any en el qual no hi ha hagut aigua i que és el pitjor per a haver tingut aquesta ocurrència. Per tant, se li han deixat clars aquests dos missatges al Govern de Mariano Rajoy”.
La protesta, en la qual es van exhibir nombroses pancartes de les diferents comunitats de regants demanant aigua, va transcórrer entre crits de “necessitem aigua” o “solucions ja”, així com contínues trucades d’atenció al problema de la sequera al president del Govern i a la ministra d’Agricultura.
Les reivindicacions
Al costat del ministeri d’Agricultura, enfront de l’estació d’Atocha, tres dones que es dediquen a l’agricultura a Alacant, Murcia i Almeria, van llegir sengles manifestos reivindicant aigua i el president del Sindicat Central de Regants, Fernando López Miras, va destacar en la seua intervenció que “est era un vell somni del Llevant, hi havia moltes pors creient que ningú anava a venir. Però el Llevant està ací, defensant el que li correspon per justícia”.
Referint-se al Govern, López Mira va destacar que “el que ha de fer el vam registrar a l’agost, el vam registrar abans d’ahir i el registrem hui. Té deures, el que volem hui és que es pose a fer-los, però ja, d’una vegada per sempre. Paguem més cara l’aigua que en cap altra part del país i això és injust. I no anem a parar, encara que ploga, encara que els embassaments s’òmpliguen d’aigua fins que tinguem una solució definitiva i justa per a tots vosaltres”.
També van intervenir des de la tribuna el periodista murcià Manuel Buitrago, qui es va referir a les justes reclamacions dels regants, i l’entrenador de futbol, Antonio Camacho, natural de Cieza, que es va encarregar de llegir les reivindicacions dels manifestants.”L’aigua és garantia de futur. Per ventura algú es pot imaginar que una fàbrica d’automòbils puga funcionar sense electricitat?”, es va preguntar l’exseleccionador nacional.
“Davant la greu situació de dèficit hídric que viu el Llevant espanyol i que amenaça de destruir el sector agrícola, estratègic per a l’economia nacional, demandem l’obertura immediata de tota la bateria de pous de sequera per a pal·liar la falta d’aigua; un reg de socors perquè estan en joc milions d’arbres fruiters de tot el Llevant; que les noves tarifes del Tajo-Segura s’apliquen per cada metre cúbic d’aigua consumit; i la posada en marxa de totes les propostes arreplegades en el manifest llevantí per l’aigua, recolzat de moment per les Corts Valencianes, l’Assemblea Regional de Múrcia, la Diputació d’Alacant i per més de 25 grans ajuntaments”, va afegir Camacho.
Aquestes propostes, va continuar el futbolista, “es resumeixen en el manteniment de l’aqüeducte Tajo-Segura com a pilar bàsic de futur per a les nostres poblacions; la màxima producció de les plantes dessaladores, existents en les tres províncies amb un preu assequible; l’execució d’obres hidràuliques que garantisquen l’accés a l’aigua en condicions d’igualtat, tant per a regadiu com per a consum humà; una tarifa per a regadius justa per a tota Espanya; aprofitament total d’aigües depurades; concloure la modernització de regadius fent un ús eficient del recurs; i modificacions legals per a garantir les cessions de drets d’usuaris de conques diferents”.
“En defensa de l’horta d’Europa, el “Cercle per l’Aigua” fa una crida desesperada al Govern i a tots els grups polítics perquè donen solucions definitives als problemes històrics d’escassetat d’aigua en el Llevant espanyol perquè sense aigua tindrem desert i atur”, va concloure José Antonio Camacho entre una forta ovació dels manifestants.