Tots els grups polítics, excepte el PP que es va abstenir, voten a favor de sotmetre a exposició pública durant 45 dies la documentació del projecte
Els grups municipals signen una declaració institucional de suport al Pla Elx 2030 per a fer d’Elx “La Ciutat Verda“
El ple de l’Ajuntament d’Elx va aprovar, pràcticament per unanimitat, donar un nou impuls a l’ampliació del Parc Empresarial en més de mig milió de metres quadrats en acordar sotmetre a exposició pública durant 45 dies tota la documentació preparada per a dur a terme el projecte, com els estudis d’impacte ambiental, de mobilitat, patrimonial, de soroll, de paisatge o d’inundabilitat.
Tota la documentació, tal com va explicar el regidor d’Urbanisme, José Manuel Sánchez, es va elaborar en poc més d’un any per a remetre-la a la Generalitat amb la finalitat de dur a terme aquesta ampliació. Sánchez va destacar l’enorme esforç dels tècnics municipals i de l’empresa municipal PIMESA, que van treballar sense treva per a elaborar tots els documents necessaris.
El regidor d’Urbanisme va justificar la necessitat de l’ampliació en què Elx és la sisena ciutat espanyola amb major percentatge d’ocupació en el sector industrial, amb més de 1.400 empreses industrials i 13.500 treballadors en continu creixement. “Tot això, com és lògic, implica importants necessitats de sòl industrial. En aquests moments, la plataforma Elx Parc Empresarial es troba totalment consolidada amb una superfície de més de dos milions i mig de metres quadrats. Actualment, compta amb a penes 90 parcel·les sense edificar, totalitzant una mica més de 360.000 metres quadrats de sòl net. Del total de parcel·les disponibles, tan sols una vintena són propietat de PIMESA, es disposa per tant d’una oferta pública de sòl d’uns 90.000 metres quadrats”, va explicar Sánchez.
“Aquesta reserva de sòl és l’oferta pública disponible a curt termini, sent a més parcel·les de grandària variada però de tipologia reduïda en la seua majoria. La parcel·la més gran amb a penes supera els 30.000 metres quadrats, insuficient per a atendre possibles necessitats d’implantació de grans empreses”, va afegir el responsable d’Urbanisme.
José Manuel Sánchez va recordar que la Junta de Govern Local va establir el passat 11 de març de 2016 com a objectiu estratègic el suport de l’Ajuntament a la creació d’empreses que generen ocupació de qualitat a través de la promoció i comercialització de sòl per a activitats econòmiques de titularitat pública, per la qual cosa s’ha dut a terme amb celeritat la tramitació de tot el procés administratiu per a sotmetre la documentació a exposició pública.
El regidor també va explicar que els costos d’urbanització ascendeixen a 33.473.103 euros i els de licitació a 153.164.244 euros. El total dels costos de l’operació són de 186.637.347 euros i els d’ingressos previstos, 235.189.467 euros, la qual cosa llança un saldo positiu de 48.552.119 euros.
Execució pressupostària
D’altra banda, la regidora d’Hisenda, Ana Arabid, va donar compte de l’execució pressupostària i els moviments de tresoreria, referits al quart trimestre de 2017, i va assenyalar que “quant al pressupost d’ingressos, obté un nivell d’execució del 94,15% respecte a drets reconeguts, dels quals s’ha recaptat el 87,86%”. Pel que fa a les partides de despeses, Arabid va indicar que “el pressupost té un nivell d’execució del 93,71% quant a despeses compromeses i del 92,95% quant a les obligacions reconegudes”.
“Si tenim en compte únicament els capítols 1 a 4, que són les despeses de caràcter ordinari, és a dir, el gruix de la despesa de l’Ajuntament, aconseguim un nivell d’execució del 97,52% quant als compromisos de pagament, havent-se reconegut obligacions per un 96,32%, un nivell d’execució adequat i d’acord amb les previsions que inicialment es van realitzar”, va afegir la regidora d’Hisenda.
“Quant als moviments de tresoreria, iniciem l’any amb 31 milions d’euros de fons líquids i ho finalitzem fregant els 17 milions d’euros, la qual cosa ens garanteix la inexistència de tensions de tresoreria per a enguany”, va indicar Arabid.
Pel que fa a un altre punt de l’ordre del dia, relatiu al grau de compliment de les memòries dels projectes d’inversió financerament sostenibles, Arabid va explicar que “segons l’informe emés per la intervenció municipal s’han complit les memòries corresponents a cada projecte de 2017 com el carril bici de l’avinguda de la Llibertat o la prolongació de l’enllumenat del vessant del riu”.
Liquidació del pressupost
A la regidora d’Hisenda va correspondre també donar compte de la liquidació del pressupost de 2017 i va assenyalar que a 31 de desembre d’aquest any la capacitat de finançament de l’Ajuntament era de 23,6 milions d’euros i el superàvit va ascendir a 3,4 milions. Per la seua banda, el romanent de tresoreria ha sigut de 4,7 milions i l’estalvi net es va elevar a 20, 5 milions. Així mateix, l’endeutament ha passat dels 119 milions de juny de 2015, quan va prendre possessió l’actual equip de govern, als 56 de l’actualitat, un total de 63 milions menys.
Ana Arabid va destacar que “els resultats econòmics de l’exercici de 2017 reflecteixen una gestió responsable dels recursos, que ha conjugat aquesta responsabilitat amb la prioritat de donar la major cobertura possible a les necessitats dels ciutadans”.
Quant als punts 7 i 8 de l’ordre del dia, referits a reconeixement de crèdits, la responsable d’Hisenda va indicar que tenim factures per import de dos milions d’euros, el pagament dels quals estava previst en 2017 però que van ser presentades pels proveïdors després del 31 de desembre. Així mateix, un altre ajust pressupostari es referia a “la construcció i lliurament als propietaris dels habitatges de l’edifici número 1 del barri de Sant Antoni construïdes per PIMESA“. Aquests punts van ser aprovats amb els vots de PSOE, Compromís i Partit d’Elx i les abstencions de PP, Ciutadans i Il·licitans per Elx.
Mocions
Pel que fa a les mocions presentades pels diferents grups polítics es va aprovar una de Ciutadans, amb una esmena d’addició del Partit d’Elx, que planteja donar un termini de 90 dies per a consensuar amb veïns i comerciants la conversió en zona de vianants de la Corredora i vincula el projecte a l’inici de les obres del Mercat Central. La moció va rebre els vots favorables de Ciutadans, PP i Partit d’Elx; en contra van votar PSOE i Compromís; els dos regidors d’Il·licitans per Elx es van abstenir.
Per unanimitat van ser aprovades una moció d’Il·licitans per Elx en la qual planteja instal·lar una caseta per a persones celíaques en la Fireta del Camp d’Elx; una altra de Compromís de suport i solidaritat amb els agricultors afectats per la sequera, a la qual es va afegir una esmena del PSOE que proposa considerar insubstituïble el transvasament Tajo-Segura per al desenvolupament econòmic i social del municipi, per la qual cosa va retirar una moció amb un contingut similar; la creació d’un pla de lluita contra la violència en l’esport proposat per Ciutadans; i una iniciativa del PP perquè s’inste a la Generalitat a realitzar les obres necessàries per a retirar l’amiant dels centres educatius que encara tenen aquest material en les seues instal·lacions.
En canvi, va ser rebutjada una moció de Ciutadans, presentada per via d’urgència, que plantejava prendre mesures per a evitar els delictes d’ocupació il·legal d’edificis i habitatges.
Declaració institucional
En la sessió plenària es va llegir una declaració institucional signada per tots els grups polítics per la qual manifesten el suport al pla Elx 2030, “que planteja com a visió estratègica fer d’Elx ‘La Ciutat Verda’, com a base per a transformar l’actual model territorial, mediambiental, econòmic i social, en un altre més verd, eco innovador, creatiu i digital, propiciant amb això la preparació i presentació d’una candidatura solvent al reconeixement de Capital Verda Europea”, segons s’expressa en el punt primer dels acords.
Preguntes dels ciutadans
En el torn dels ciutadans, Abilio Castillo, va preguntar per la interrupció del servei de Radi Jove, al que la regidora de Joventut, Teresa Maciá, va respondre que s’estan estudiant fórmules adequades per a recuperar-ho. Per la seua banda, Raquel García va preguntar si davant la conversió en zona de vianants de la Corredora s’han fet estudis d’impacte del trànsit en el carrer Àngel i adjacents. La regidora de Mobilitat, Esther Díez, va respondre amb dades de l’estudi de trànsit i del Pla de Mobilitat, disponibles en la web municipal.