“El camí dels íbers” compta amb un recorregut de 21 quilòmetres que discorre entre el barranc del Grifo i el de Sant Antoni
La inauguració de la sendera, presentada pels regidors d’Esports i Medi ambient, tindrà lloc el 22 d’abril amb una sèrie de visites guiades
El regidor d’Esports, Jesús Pareja, i el regidor de Medi ambient, Antonio García, han presentat la segona sendera homologada del municipi. Concretament, es tracta de la sendera que discorre entre el Barranc del Grifo i el de Sant Antoni, la sendera “El camí dels ibers”, un projecte fruit del treball de les regidories d’Esports, Medi ambient, Turisme i Urbanisme.
Amb motiu de la inauguració de la sendera, el diumenge 22 d’abril es realitzaran una sèrie de visites guiades d’una part d’aquest, visites en les quals els assistents podran conéixer, de la mà de diversos experts, la importància d’alguns dels elements singulars de la sendera. Per a participar en qualsevol dels torns de visita programats és necessari inscriure’s prèviament en la pàgina web de l’Ajuntament, www.Elche.es/deportes
Jesús Pareja ha explicat que el PR CV-450 és una sendera de xicotet recorregut que enllaça el nucli urbà d’Elx i el quadrant nord-est del municipi pels barrancs del Grifo i de Sant Antoni. Aquesta sendera, de 21 km, contribuirà a millorar la qualitat ambiental de l’entorn pel qual transcorre i a diversificar la infraestructura recreativa i turística de la nostra ciutat, factor aquest últim molt a tenir en compte, coneixent les exigències actuals del mercat turístic.
La importància ambiental d’aquesta sendera ve donada pel fet que aquests barrancs constitueixen autèntics corredors ecològics entre el sud i el nord del nostre terme municipal, i son al seu torn refugis de vital importància per a la fauna i la flora del lloc. Tal com ha assenyalat el regidor de Medi ambient “a més, entrarien a formar part del futur paratge natural municipal del Pantà d’Elx, donada la seua proximitat”.
La creació d’aquesta sendera es justifica a més per a valorar el ric patrimoni existent en la zona. Destaca entre això la variada mostra d’infraestructures hidràuliques que van possibilitar la posada en cultiu de terrenys en una zona caracteritzada per les escasses i irregulars però, a vegades, intenses precipitacions, les mateixes que al llarg de milers d’anys han excavat el sòl i originat aquests barrancs. Vessants, preses, fonts, mines d’aigua i fins i tot un branc de la Sèquia Major que talla mitjançant dos aqüeductes el llit dels dos barrancs, conflueixen al llarg del recorregut atorgant-li el caràcter d’autèntic museu de l’aigua a l’aire lliure. Precisament, alguns d’aquests elements s’han restaurat aprofitant la creació de la sendera.
D’altra banda, també abunden al llarg del recorregut de la futura sendera pedreres i punts d’extracció de pedra, d’on va eixir la matèria primera per a la construcció dels edificis emblemàtics de la nostra ciutat i, pel que sembla també, per a la realització d’obres d’art tan importants com la mateixa Dama d’Elx.
Però sens dubte l’element patrimonial més singular que pot contemplar-se en aquest recorregut és el camí preromà del Barranc de Sant Antoni, amb els seus impressionants carrilades tallades en la roca. Aquest camí, que originàriament per als antics pobladors era la via d’accés a les valls interiors des del litoral, supera les complicacions d’un relleu d’escassa altura però puntualment complicat.
SenderElx
cal destacar que aquesta sendera és el primer realitzat per SenderElx, projecte en el qual participen les regidories d’Urbanisme, Medi ambient, Turisme i Esports per a l’adequació i homologació de rutes d’interés pel nostre terme municipal.
SenderElx coordina el treball de diferents departaments de l’Ajuntament amb la finalitat d’engegar aquests itineraris, els quals pretenen donar a conéixer, de forma ordenada i compatible amb la seua conservació, multitud de valors associats al nostre territori: ambientals, arqueològics, monumentals, etnològics…
Coincidint amb la inauguració de la sendera, s’engega la web de SenderElx, un portal en el qual l’usuari podrà conéixer els diferents itineraris homologats pel terme municipal, al mateix temps que podrà descarregar-se tota la informació per a realitzar-los quan desitge.
Una novetat associada a aquesta pàgina web és la utilització per primera vegada en la nostra ciutat de codis QR per a senyalitzar els diferents elements patrimonials presents en els recorreguts, en sintonia amb l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (EDUSI), un dels objectius del qual és precisament la millora de l’ús i la qualitat de les tecnologies de la informació i de la comunicació i l’accés a aquestes.