Tallers didàctics, concursos de dibuix i de pintura, jocs, exhibicions de les tasques tradicionals relacionades amb el palmerar, conferències, música, visites guiades i teatralitzades i exposicions, tot això demostra que Elx posseeix una interessant i atractiva oferta museística
Elx ha celebrat el Dia Internacional dels Museus amb un conjunt d’activitats que ha dinamitzat la vida cultural del municipi i que ha impulsat la participació ciutadana en concursos de dibuix, pintura, tallers, visites guiades, visites teatralitzades, conferències i exposicions, entre altres activitats. En la confecció d’aquest programa, la Regidoria de Cultura ha aplicat un criteri de diversitat, qualitat, vocació didàctica i tribut als nostres grans referents artístics, com són els casos de Pola Lledó i Albert Agulló.
Una commemoració del Dia Internacional dels Museus de caràcter popular, diversa i participativa. Aquest podria ser el resum del que ha sigut aquesta efemèride a Elx, on s’han organitzat tallers didàctics, concursos de dibuix i de pintura, jocs, exhibicions de les tasques tradicionals relacionades amb el palmerar, conferències, música, visites guiades i teatralitzades i exposicions, tot això per a demostrar que Elx posseeix una interessant i atractiva oferta museística.
Enguany, la vocació didàctica de la commemoració del Dia dels Museus s’ha materialitzat en una sèrie de tallers didàctics, exhibicions i visites guiades realitzats en el Museu Arqueològic i d’Història (MAHE), en el Museu d’Art Contemporani (MACE), en el Museu de Puçol, en el jaciment de l’Alcúdia, Museu del Palmerar i Museu Paleontològic. Aquest últim va acollir el concurs de dibuix “Raval Juràsic”, que va comptar amb la participació de 40 obres. En la categoria infantil els guanyadors van ser Laia Agulló i Nael Pérez, mentre que en categoria juvenil la guanyadora va ser Aurora Esteve. La categoria d’adults va quedar deserta.
Una novetat important enguany ha recaigut en la celebració del I Certamen de Pintura Ràpida “Albert Agulló”, en estreta col·laboració entre l’Ajuntament d’Elx i l’Associació de Belles Arts (ABAE). Es van presentar 47 obres elaborades en els carrers i museus il·licitans entre les 10.00 i les 16.00 hores. El jurat va estar format per l’artista Joan Castejón, la representant d’ABAE i llicenciada en Belles Arts, Isabel Zapata, i el Coordinador de Museus, Francisco Escudero, en representació de l’Ajuntament. La deliberació va donar com a guanyador del primer certamen a l’artista-arquitecte Federico Tomás Serrano amb una obra d’art conceptual que representa un dels finestrals del Molí Real. L’accèssit va ser per l’artista José Vicente Coves Navarro amb una obra figurativa de clara vocació didàctica inspirada en el Museu del Ferrocarril de Torrellano. L’acte va comptar amb la presència de la família del pintor Albert Agulló.
El tribut als nostres referents artístics es va poder contemplar a més en la inauguració en la Sala d’Exposicions del MACE, en la plaça de Sant Joan, de la mostra “Pola Íntima”, dedicada a la memòria de Pola Lledó, una dona avantguardista, avançada al seu temps, que va marcar un camí d’obertura artística clau a l’hora d’entendre l’evolució de les arts plàstiques a Elx. L’exposició es mantindrà oberta fins al mes vinent de setembre.
El cap de setmana cultural també va comptar amb exhibicions d’un palmerer municipal que va explicar als visitants, en l’Hort de Sant Plàcid, les característiques del Palmerar d’Elx, les tradicions associades i les cures que precisa, rematant l’explicació amb una pujada a la palmera a la manera tradicional. Cal destacar igualment, la presentació de la tesi doctoral de l’artista Juan Llorens sobre “Grafiti a Elx: les parets urbanes com a recurs per a l’educació artística”, que va tindre lloc en el Museu d’Art Contemporani del Raval i que va comptar amb l’assistència de mig centenar de persones.
El programa commemoratiu es va completar amb visites teatralitzades al MAHE i a la Torre de l’Homenatge realitzades pel grup de teatre “Talleralia”, i visites guiades al Museu de la Festa i al de Puçol. Aquest últim museu va comptar a més amb una exposició sobre “L’evolució tecnològica dels objectes quotidians” i tallers tradicionals. Per part seua, el jaciment i museu de l’Alcúdia va comptar amb l’exposició “Amnesis: passat versus present” i amb visites guiades tant a l’exposició com al jaciment.