La mostra consta d’una desena de panells explicatius d’un dels quatre “Programes de Paisatges” de la Infraestructura Verda del Litoral i estarà oberta fins al pròxim 2 de setembre.
“Crec que cal destacar el benefici social, cultural i ambiental que representa per al nostre municipi l’entrada en vigor del Pativel”, assegura l’alcalde, Carlos González.
El centre social de l’Altet acull fins el pròxim dia 2 de setembre una exposició sobre el “Programa de Paisatges” de la Infraestructura Verda del Litoral elaborat per a la zona compresa entre les salines d’Aigua Amarga i el Clot de Galvany, en els termes municipals d’Alacant i d’Elx, respectivament.
La mostra consta d’una desena de panells explicatius de les accions previstes per a construir una via ciclista i per als vianants i ha sigut presentada aquest matí durant un acte que ha comptat amb la presència de l’alcalde il·licità, Carlos González, el subdirector general d’Ordenació del Territori i Paisatge, Vicente Domenech; els regidors d’Urbanisme, Participació i Promoció Econòmica de l’Ajuntament d’Elx, José Manuel Sánchez, Felip Sànchez i Héctor Díez, respectivament; tècnics municipals i de la Generalitat i representants de diferents entitats socials del municipi i de l’Altet.
Els programes de paisatge són instruments que estan regulats per la llei d’Ordenació del Territori, l’objectiu dels quals és conservar i posar en valor paisatges singulars i representatius del territori de la comunitat. Amb aquestes accions es pretén regenerar terrenys costaners de gran valor ambiental, paisatgístic i territorial preservats pel Pla d’Acció Territorial d’Infraestructura Verda del Litoral de la Comunitat Valenciana (Pativel) l’element central del qual és el disseny i execució de la Via del Litoral, un itinerari verd per a vianants i ciclistes que va des de Vinaròs fins al Pilar de la Foradada.
Programa pioner
Segons explica el regidor d’Urbanisme, “es tracta d’un dels quatre estudis de paisatge triats com a pioners, que s’ha adjudicat al grup Aranea per al seu disseny, transcorre des d’Aigua Amarga fins al Clot de Galvany i tracta d’establir una via litoral transitable, una via ciclista i per als vianants, que permeta la unió funcional dels recursos mediambientals molt importants que tenim en el terme municipal d’Elx. Al mateix temps, permetrà també la unió de la ciutat i dels importants espais econòmics, com el Parc Empresarial, la Institució Firal Alacantina (IFA) i l’Aeroport, amb aquesta via litoral i la seua valoració”.
En aquesta primera fase impulsada per la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, a més del programa corresponent a Aigua Amarga-El Clot de Galvany es desenvolupen altres tres a Vinaròs-Benicarló, el Parc Natural de l’Albufera de València i en l’àmbit de la desembocadura del riu Serpis, a Gandia.
Els redactors del projecte per al litoral il·licità destaquen que “els aiguamolls del Saladar d’Aigua Amarga, la Senieta i el Clot de Galvany, separats del mar per un extens dunar, ofereixen un alt potencial per a la seua integració com a gran parc metropolità per als municipis d’Alacant, Santa Pola i Elx. Es tracta d’un interessant paisatge costaner que es comunica amb l’interior a través d’una infinitat de camins rurals que penetren en un bell territori agrícola. Amb aquest programa es pretén resignificar aquest espai d’alt valor ambiental i paisatgístic, actualment oblidat i degradat”.
Impacte positiu del Pativel
“Des del punt de vista municipal crec que si tanquem els ulls i tirem una mirada arrere, fa molt poc temps un espai natural tan valuós com el Fondet de la Senieta estava clarament amenaçat i era una zona que alguns consideraven que havia de ser transformada i que havia de convertir-se en una gran urbanització. Crec que, per fortuna, decisions polítiques molt encertades ens han permés protegir un espai que té un alt valor cultural i ambiental per a Elx i particularment per a l’Altet”, assenyala l’alcalde il·licità.
“Cal posar en valor l’impacte positiu que ha tingut el Pativel per al nostre terme municipal i per a protegir un espai que té una característiques culturals i ambientals tan valuoses. I és necessari destacar el benefici social, cultural i ambiental que representa per al nostre municipi la promoció i entrada en vigor del Pativel. A partir d’ací, el desenvolupament d’aquest treball ens permet posar en valor els nostres espais naturals i connectar-los amb uns altres tan importants i de referència social i econòmica com el Parc Empresarial, la Institució Firal Alacantina (IFA) o l’Aeroport Alacant-Elx. Ser capaços d’estudiar el territori i proposar-nos un diàleg amable, un lloc per a ciclistes, caminants i esportistes aporta un gran valor i permet que espais naturals com el Fondet de la Senieta complisquen la seua funció ambiental i permeten l’ús per part dels ciutadans. Hui és un dia d’enhorabona”, explica Carlos González.