Aquesta troballa reforça el treball i l’esforç per a aconseguir que la zona verda siga declarada Paratge Natural Municipal, segons ha explicat el regidor de Medi Ambient, Antonio García
Per primera vegada en la història de la ciutat, s’ha descobert un exemplar de llúdria en el pantà d’Elx. Així ho han explicat el regidor de Medi Ambient, Antonio García, i José Carlos Antón, una de les persones que estan participant en l’estudi de la zona verda gràcies al conveni signat per l’Ajuntament i la Universitat Miguel Hernández.
“Entenem que la llúdria no està de pas ja que en el vídeo apareix marcant la zona”, ha assenyalat José Carlos Antón, qui ha afegit que es podria produir un encreuament genètic entre la llúdria del sud i la del nord, de la qual també es té constància a la província i que podria desplaçar-se també cap a la zona.
Aquest descobriment s’ha dut a terme gràcies a un estudi impulsat per la Universitat Miguel Hernández i l’Ajuntament. Concretament, el consistori va dotar amb 5.000 euros l’entitat universitària perquè es poguera dur a terme i, segons ha explicat el regidor de Medi Ambient, Antonio García, es renovarà enguany la signatura.
“Estem fent un esforç per a posar en valor el pantà, ja no només amb el conveni, sinó també amb les obres de la sendera que permetran dotar de rellevància a la naturalesa de la zona”, ha assenyalat el regidor, qui ha afegit que dilluns que ve donaran començament les obres.
El pantà d’Elx és una zona d’importància natural a causa de la quantitat de fauna que habita en ella. Segons ha explicat José Carlos Antón, al pantà existeixen poblacions de Limonium, una planta, “molt estranya que està en perill i que es troba en diferents llibres rojos catalogada de flora vulnerable”.
“Encara seguim trobat espècies de flors i ja tenim catalogades més de 400”, ha assenyalat Antón.
A més de flora, segons ha explicat l’investigador, hi ha nombroses varietats de rèptils com el gripau puntejat, la serpeta cega o la bívia ibèrica. Quant a les aus, hi ha l’àguila perdiguera, l’arpella vulgar, el duc o la gralla de bec vermell. També hi ha mamífers com el senglar, la ganeta, la rabosa o l’acabada de descobrir llúdria.
El regidor de Medi Ambient ha assenyalat que no hi ha excusa perquè no s’aposte pel pantà i que tot això ha de desembocar a aconseguir que es catalogue com a Paratge Natural Municipal.