El Gran Teatre ha acollit l’acte institucional del 9 d’Octubre en el qual s’ha procedit al lliurament de diverses distincions

El Gran Teatre ha acollit l’acte institucional del 9 d’Octubre en el qual s’ha procedit al lliurament de diverses distincions

L’alcalde advoca per una nova Llei de finançament local que atribuïsca als ajuntaments majors ingressos

Carlos González assegura en l’acte institucional del 9 d’Octubre que “necessitem més recursos per a millorar els serveis públics que són bàsics per a la vida a la ciutat”

La ballarina i coreògrafa Pilar Sánchez Martínez rep el Ram d’Or de la ciutat

El Gran Teatre ha acollit l’acte institucional del 9 d’Octubre en el qual s’ha procedit al lliurament de distincions a aquelles persones i entitats que han destacat especialment en els seus àmbits d’activitat.

Un acte en el qual han estat presents autoritats i representants de la societat civil il·licitana i en el qual l’alcalde, Carlos González, ha aprofitat per a reclamar “una nova Llei de finançament local que atribuïsca als ajuntaments un major percentatge en els ingressos de l’Estat”. Al seu judici “no és un capritx, necessitem més recursos per a millorar els serveis públics que són bàsics per a la vida a la ciutat i per a contribuir als processos de modernització i dinamització econòmica”.

Per a l’alcalde, “és urgent reformular la regla del sostre de despesa uniforme per a tots els municipis” i “modificar la Llei d’hisendes locals per a actualitzar un marc tributari dels anys 80 que ha esdevingut obsolet”.

González creu necessari obrir el debat entorn del finançament local i ha destacat la importància que el nou Govern d’Espanya haja modificat els criteris de la Llei d’estabilitat pressupostària, cosa que permet “que els ajuntaments sanejats puguem destinar a inversió sostenible el superàvit que abans era preceptiu destinar a amortització del deute”.

A més, l’alcalde ha tornat a reiterar la necessitat que Elx, tercera ciutat de la Comunitat, reba un major suport financer de la Generalitat Valenciana.

L’esdeveniment ha començat amb el lliurament dels premis literaris “Ciutat d’Elx”. Ha sigut l’alcalde acompanyat per la regidora de Cultura, Patrícia Macià, qui ha fet lliurament del premi de narrativa “Antoni Bru” a Josep Franco Martínez amb la seua obra “Artal” i del premi de poesia “Festa d’Elx” a Josep Fàbrega i Selva i la seua obra “Postres de poeta”.

A continuació, ha sigut la regidora de Representació Institucional, Mieria Mollà, qui ha presentat les persones que enguany han sigut distingides amb el Ram d’Or i amb la Medalla de Plata del Bimil·lenari.

El Ram d’Or ha sigut per a la ballarina i coreògrafa Pilar Sánchez Martínez.

Tal com ha explicat Mollà, la ballarina d’Elx va realitzar la seua formació en l’Institut de Teatre i va formar part del ballet del Liceu de Barcelona. Va ser la primera espanyola que va obtindre el grau superior de dansa clàssica de l’Associació Francesa de Mestres de Dansa Clàssica (AFMDC) i celebra enguany el 55 aniversari de la seua escola de dansa. A més, Pilar Sánchez ha rebut enguany la invitació de la UNESCO per a ser membre del Consell Internacional de Dansa, també conegut com les Nacions Unides de la Dansa.

Quant a les Medalles de Plata del Bimi·lenari, enguany han sigut entregades als/les esportistes il·licitans/es que han destacat en competicions internacionals en les seues respectives disciplines. Es tracta de José Oliver Hernández (campió del món júnior amb la selecció espanyola d’handbol), Manuel Sánchez Aldeguer (campió del món de ciclisme Bicicleta de muntanya M30), Kiko Martínez Sánchez (campió del món i europeu de boxa en la categoria supergall), Francisco José Lozano Ortega (campió d’Europa de karate adaptat) i Francisco Martín Díaz (campió d’Europa 2018 de 30 km marxa en ruta).

Una altra de les Medalles de Plata del Bimil·lenari ha sigut per a la producció teatral “Presas” del director José Luis Mas, interpretada per les companyies Caraful i Teatro de la Baranda. “Presas” s’ha convertit en una de les obres de teatre amateur més premiades en els últims anys amb més de 60 distincions en diferents festivals i certàmens de de teatre de tot el país.

La Plata del Bimil·lenari ha sigut també per a les germanes Hèlia González Beltrán i Alícia González Beltrán, dues de les últimes exiliades pel Franquisme, “per la seua contribució als valors cívics i culturals que contribueixen a fer una societat més justa i solidària”. Helia i Alicia González Beltrán tenien respectivament tres i sis anys quan van pujar al vaixell*Stanbrook, ancorat al port d’Alacant, el 28 de març de 1939. El navili va salpar a les onze de la nit, en direcció a Algèria. Al costat de les dues xiquetes il·licitanes estaven la seua mare, Isabel Beltrán, de 26 anys, i Nazario González, de 28. Començava l’exili, que es prolongaria durant una dècada.