La cooperativa Datelx espera collir enguany més de 15.000 quilos de dàtils

La cooperativa Datelx espera collir enguany més de 15.000 quilos de dàtils

L’alcalde d’Elx, Carlos González, i el regidor de Participació, Felip Sánchez, assisteixen al tall del primer ramàs 

La cooperativa Datelx espera collir enguany més de 15.000 quilos de dàtils, segons han explicat els seus responsables durant el tall del primer ramàs  de dàtil en una finca de la carretera de la Foia, al qual han assistit l’alcalde de la ciutat, Carlos González, i el regidor de Participació, Felip Sánchez, entre altres membres de la Corporació Municipal i representants de diferents associacions agràries.

“L’agricultura ha ressorgit i s’ha convertit en una activitat important que contribueix a la generació de riquesa i al dinamisme de l’ocupació. Dins d’aquest panorama, el dàtil és un dels principals cultius, tant des del punt de vista econòmic com cultural. Serem capaços de produir entre 15.000 i 20.000 quilos, que tindran un important valor en els mercats i des del punt de vista cultural perquè la palmera i el dàtil formen part de tota una tradició agrícola en el nostre municipi”, ha indicat l’alcalde.

La cooperativa Datelx compta amb una desena d’associats i és una de les principals productores de les varietats de dàtil desenvolupades per l’Estació Phoenix, recuperada per l’actual equip de govern municipal. Té en propietat uns 3.000 exemplars de palmeres cultivades in vitro i ha aconseguit produir dàtils frescos durant tot l’any.

“Estem lluitant i fent un esforç molt important perquè hi haja dàtils frescos tot l’any i esperem que l’administració ens tire un cable per a poder sostindre aquest ritme d’investigació”, ha assenyalat Pascual Urbán, president de la Comunitat de Llauradors i Ramaders, en nom de Datelx.

“El dàtil és molt nutritiu, aporta calci, coure, potassi i gran contingut de fibra. És bo per als problemes del cor, els trastorns intestinals, les anèmies i al·lèrgies; combat l’estrés, ajuda a aprimar i aporta energia als esportistes”, ha destacat Urbán, entre altres bondats del fruit.

El tall del primer ramàs ha comptat amb la col·laboració de diversos restaurants de la ciutat i dels seus cuiners amb diferents plats. Per part del restaurant Martino, Fran Escaplez ha presentat una base de pa amb dàtil damunt, una mica de beicon, ceba i crema de dàtil. Per Patiño, Daniel Patiño ha explicat que han fet un panettone amb crema de dàtil i un rotllo rus. Pel Granaino, Odón Martínex ha oferit un gelat de dàtil amb ametla, caramel i pipes de carabassa gratinada. I per Es Castell, Fran ha preparat un bescuit amb oli d’oliva i ametla i un cremós de taronja combinat amb una mousse de torró calat amb una mica de tomaní i dàtil com a colofó.