L’agricultor de Perleta, Diego Tarí, de 95 anys, rep el premi Antonio Valero a una vida dedicada al camp

L’agricultor de Perleta, Diego Tarí, de 95 anys, rep el premi Antonio Valero a una vida dedicada al camp

El regidor de Medi rural, acompanyat dels regidors de Promoció Econòmica i de Cultura, lliura el guardó en el marc de la Fireta del Camp d’Elx

Pedro Agulló Piñol guanya el concurs de la Magrana Ideal, dotat amb 100 euros i organitzat per a promocionar la magrana mollar il·licitana

 

Diego Tarí Más, de 95 anys i resident a Perleta, ha rebut en el marc de la Fireta del Camp d’Elx el premi Antonio Valero que concedeix la Comunitat de Llauradors i Ramaders com a reconeixement a l’esforç i dedicació dels agricultors del camp il·licità.

El nom de l’afortunat amb aquest guardó, que aconsegueix la seua tercera edició, va ser anunciat per Pascual Urbán, president de l’entitat que ho concedeix, i entregat pel regidor de Medi rural, Antonio García, acompanyat pels regidors de Promoció Econòmica, Héctor Díez, i de Cultura, Patrícia Macià.

Diego Tarí va recollir el guardó acompanyat per la seua néta Luz Gómez Tarí, que es va encarregar de fer un repàs de la vida d’aquest agricultor il·licità que sempre es va dedicar en cos i ànima a cultivar la seua finca. Tarí va nàixer en 1923 en la coneguda Casa de les Columnes, situada al costat de la carretera de Santa Pola, on els seus pares, Ramón i Ramona, treballaven com a amos.

Una finca agrícola de Perleta es va convertir després de casar-se en el centre de la seua vida, al costat de la seua dona, Manola, “on va plantar ametlers, oliveres, tarongers, llimeres, figueres, magraners, faves, melons, alfals i altres xicotetes plantes per a mantindre als animals que criaven en el corral”, com va relatar la seua néta.

“Encara ara, als seus 95 anys, afligit per les limitacions físiques pròpies de la seua edat, en els dies de fred agafa el llegó i ix al camp, perquè diu que no hi ha millor manera de calfar-se, i no perd compte de quan toca llaurar o regar els bancals per a continuar mantenint les seues terres com toca”, ha assenyalat Luz Gómez.

Pascual Antón i Juan Durá van rebre, respectivament, el premi en les seues edicions de 2016 i 2017, que en el seu primer lliurament es va dir Premi Agricultor Major i després de la sobtada defunció en 2016 d’Antonio Valero, promotor d’aquest, va canviar de denominació en honor a aquest expresident de la Comunitat de Llauradors i Ramaders.

El regidor d’Agricultura, després de felicitar el guardonat, ha destacat que “la Fireta tracta que tots coneguen la gastronomia, els productes i els costums del Camp d’Elx”. La Fireta ha registrat una notable afluència de públic malgrat la pluja intermitent. El certamen ha comptat enguany amb 60 expositors i l’Ajuntament ha aportat una ajuda de 30.000 euros.

Magrana Ideal

D’altra banda, Pedro Agulló Piñol ha resultat guanyador de la tercera edició del concurs Magrana ideal organitzat per la Denominació d’Origen Protegida (DOP) de la Granada Mollar d’Elx juntament amb La Unió de Llauradors en el marc de la Fireta.

El premi, dotat amb 100 euros en metàl·lic, ha sigut recollit pel germà del guanyador, Trinat Agulló. Enguany s’han presentat al concurs una vintena de magranes, el doble que en l’edició anterior.

El jurat ha estat compost pel secretari local de La Unió, Santiago Pascual; el president local d’ASAJA, Pedro Valero; el responsable de comunicació de la DOP de la Magrana Mollar d’Elx, Reinaldo Rocamora; i el regidor de Medi rural, Antonio García; i s’ha decantat per aquesta fruita perquè “té el color i el calibre que més identifica la magrana mollar d’Elx”, segons ha comentat Santiago Pascual.

Representants de la Denominació d’Origen Protegida de la Magrana Mollar d’Elx informen que aquest concurs “ens ajuda al fet que el consumidor ens identifique en el punt de venda perquè el nostre color exterior pot ser que no és tan bonic com el d’altres varietats més roges que arriben al mercat, però el nostre vertader valor està a l’interior”.