L’alcalde d’Elx proposa un gran pacte social i polític per a reclamar al Govern central les infraestructures que necessita el municipi

L’alcalde d’Elx proposa un gran pacte social i polític per a reclamar al Govern central les infraestructures que necessita el municipi

Carlos González destaca en la seua intervenció que “la ciutat en el seu conjunt, els barris i les pedanies, estan hui dia millor que fa un any i gaudim de major qualitat de vida que quan governava el PP”

El centre social Francesc Cantó de Carrús acull durant més de cinc hores la segona jornada del Debat sobre l’Estat del Municipi

 

L’alcalde d’Elx, Carlos González, ha proposat durant la segona sessió del Debat de l’Estat del Municipi “la signatura d’un acord entre totes les forces polítiques amb representació municipal i els agents socials per reclamar al Govern d’Espanya totes les infraestructures que necessita el municipi, un gran pacte social i polític per les infraestructures d’Elx”.

Així mateix, González ha anunciat una ronda d’entrevistes en els ministeris per a abordar temes com la cessió temporal de la Dama; el col·lector principal de Peña de les Àguiles; el reforç de la plantilla de la Policia Nacional; el canvi tributari per a resoldre el problema dels veïns de Sant Antoni o la concreció d’acords amb el SEPES per a construir habitatges públics per a joves en el Sector V”.

Carlos González ha defensat que “la ciutat en el seu conjunt, els barris i les pedanies estan hui dia millor que fa un any, substancialment millor que en 2015, i gaudim de major qualitat de vida que quan governava el Partit Popular”. L’alcalde ha explicat les línies generals del Govern basant-se en deu temes clau.

En primer lloc, la situació política de la ciutat. “Tenim un govern cohesionat i rigorós que genera estabilitat política, serietat i confiança. Aquest és un govern que aconsegueix acords amb altres formacions polítiques en interés de la ciutat. L’Ajuntament ha tornat a ser la casa de tots, arrere van quedar els temps de supèrbia i tornem a estar entre els 10 municipis més transparents d’Espanya”, assenyala González.

En segon terme, la situació financera municipal. “Quan van arribar al Govern en 2015 el deute era de 119 milions d’euros. Ara està per davall dels 57 milions, una reducció de 62 milions en tres anys”. Pel que respecta al pagament a proveïdors, el període mitjà és de 13,53 dies enfront dels 63,36 dies de les Administracions locals. González també ha destacat la congelació d’impostos i taxes, “i en 2019 seguirem la política de contenció de la pressió fiscal”.

Com a tercer pilar, l’alcalde situa la política social i d’igualtat. “Quan vam arribar al Govern la despesa destinada a Benestar Social ascendia a 6,4 milions d’euros. Ara és de 8,7 milions, un 36% més”. Enguany, agrega González, les ajudes a les famílies amb dificultats per a pagar el rebut de l’IBI, unes 6.000, seran de 900.000 euros.

El quart pilar, la política de desenvolupament econòmic i d’ocupació. “Està dirigida a contribuir a la reactivació econòmica i a la creació d’ocupació per donar suport als sectors econòmics de la ciutat, afavorint el poder d’emprendre dels joves, invertint en la millora de l’ocupabilitat dels aturats o atraient inversions empresarials amb l’ampliació del Parc Empresarial, la finalització de la urbanització de l’entorn d’IFA o amb l’activitat de promoció econòmica de PIMESA”, sosté González.

L’alcalde també destaca, en aquest camp, la primera fase del Campus Tecnològic, els convenis amb la Universitat Miguel Hernández per a afavorir sinergies entre el seu Parc Científic i el Parc Empresarial, o la creació del Centre Internacional de Disseny i Moda del Calçat.

En cinqué lloc, González situa la millora dels serveis públics municipals. “Son una eina de redistribució de la renda i, per tant, una ajuda per a moltes famílies”, segons assegura. L’alcalde destaca la inversió d’un milió d’euros en la renovació de la flota de la Policia Local, la compra d’11 nous autobusos amb una inversió de quasi dos milions i mig d’euros, l’elaboració d’un nou plec de neteja que aborde les necessitats reals de barris i pedanies i la inversió de 700.000 euros en la compra de maquinària. També recorda que “hem triplicat el pressupost per a instal·lacions esportives passant dels 983.000 euros de 2015 a 2.920.000 euros, la millora de la sanitat amb l’obertura del PAS d’Altabix o la inversió en infraestructures educatives amb el pla EDIFICANT”.

En el sisé pilar, González situa  la millora de l’espai públic amb la inversió de 870.000 euros en asfaltat i 300.000 en reparació de voreres, a més d’una quantitat similar en manteniment d’espais públics. “En aquests moments estem executant un contracte de 660.000 euros en senyalització horitzontal en barris i pedanies, les obres de la rotonda d’accés a l’Hospital del Vinalopó començaran aquest trimestre amb una inversió de 360.000 euros i la il·luminació en el vessant del riu es millorarà amb una partida de 120.000 euros”, recorda l’alcalde.

En seté lloc, la gestió urbanística i mediambiental. “Estem en plena tramitació de l’ampliació d’Elx Parc Empresarial i en el barri de Sant Antoni la inversió que realitzem suposa més de 21 milions d’euros”, indica.

D’altra banda, l’alcalde també destaca que “hem impulsat el Pla Centre i aprovat l’ampliació dels límits actuals del paratge natural del Clot de Galvany”.

Sobre el Mercat Central, diu González que “si es tracta de triar entre salvar el contracte del Mercat o salvar la Declaració de Patrimoni de la Humanitat del Misteri, no ho dubtaré. El Misteri és el primer. I quant a l’hotel d’Arenals del Sol, González precisa que “si no s’ha construït, en cap cas es pot atribuir a aquest Govern. L’hotel no s’ha construït perquè la direcció general de Costes, sota el govern del PP, va resoldre que les obres de reconstrucció excedien l’autorització concedida i no eren legalitzables”. González avança que “provocaré una reunió amb la propietat, amb Princesol, per reclamar-los l’enderrocament immediat de les ruïnes de l’hotel per raons de seguretat i pel greu perjudici per a la imatge pública de la ciutat”.

Com a huité eix està l’impuls cultural. “Hem passat de rendir-li culte a Bertín Osborne a posar en valor al Niño de Elche”, va dir l’alcalde per a assenyalar a continuació qüestions rellevants com l’actualització del Museu del Palmerar, la posada en marxa del Consell de Cultura, la col·laboració en les excavacions arqueològiques de L’Alcúdia, la potenciació de la Sala de les Clarisses, la Llotja i L’Escorxador, o l’increment de la dotació per al Misteri, Museu de Puçol, Museu Paleontològic i Associació de Teatre Escolar. González destaca que “hem posat en marxa una nova cultura, una cultura per a tots i totes”, i i insisteix en el treball “per a propiciar una cessió temporal de la Dama”.

En nové lloc, la relació amb la Generalitat. “Hi ha sonors exemples que evidencien el canvi en la relació entre Elx i la Generalitat com el reconeixement del deute amb la cessió de terrenys de la universitat, el compromís d’invertir 32 milions en infraestructures educatives, la inversió de 10 milions en la remodelació de l’Hospital General, el finançament dels pisos de Sant Antoni, la rehabilitació de l’Hort del Gat, la duplicació de la carreta de Santa Pola, la inversió de huit milions en el Centre Internacional de Disseny i Moda del Calçat o la conversió de l’IES Sixto Marco en Centre Nacional de Referència del Calçat.

Carlos González ha anunciat dues noves actuacions a curt termini, un nou Conservatori de Música i la construcció d’una nova depuradora en el sud de la ciutat.

En desé lloc, l’alcalde situa la cooperació amb el govern d’Espanya, en la qual inscriu la proposta d’un acord global per a reclamar les infraestructures que necessita el municipi i la ronda d’entrevistes per a abordar temes d’interés per al municipi.

“No vegen en les meues paraules gens de triomfalisme o ‘autobombo’ ”, diu González com a conclusió, per a afegir que “estem establint les bases per a construir la ciutat del demà, moderna, dinàmica, oberta i pròspera”.

Debat

Després de l’exposició de les línies de Govern van intervindre en el debat els portaveus dels diferents grups polítics, Fernando Durá per l’Il·licitans Elx; Pablo Ruz pel PP; Jesús Pareja pel Partit d’Elx; Mireia Mollà per Compromís, i Patrícia Macià pel PSOE, a més de l’alcalde. La neteja de la ciutat, les necessitats de la pedanies, el manteniment dels espais públics, la situació del comerç o els impostos van ser alguns dels temes abordats en un debat intens que va començar a les nou i mitja del matí en el Centre Social Francesc Cantó de Carrús i es va prolongar fins passades les dos i mitja de la vesprada.