El regidor de Palmerar assisteix a unes jornades en les quals es presentaran els últims avanços en el cultiu de la palmera

El regidor de Palmerar assisteix a unes jornades en les quals es presentaran els últims avanços en el cultiu de la palmera

El regidor de Palmerar, Antonio García, assisteix aquest dijous dia 15 de vesprada a la jornada que es desenvoluparà en l’Estació Experimental Agrària d’Elx, del Servei de Transferència de Tecnologia de la Conselleria d’Agricultura.

S’hi presentaran els avanços en el cultiu de la palmera i els nous nous projectes d’experimentació a través de diverses institucions, grups i associacions en aspectes fonamentals per al manteniment i desenvolupament d’aquesta espècie, que estan encaminats a avançar en:

  • El desenvolupament d’aquesta espècie fruitera en cultiu ecològic.
  • La protecció de la palmera, especialment la lluita contra el morrut roig (Rhynchophorus ferrugineus) i el barrinador o paysandisia (Paysandisia archon).
  • El reciclatge per a l’obtenció de biomassa (especialment important en àrees com la que ens trobem pel gran volum que genera)
  • La conservació i la qualitat dels dàtils i els possibles usos per a l’elaboració de productes alimentosos d’alt contingut en fibra i altres propietats beneficioses per a l’organisme.

La palmera datilera (Phoenix dactylifera L.) constitueix un dels cultius de major interés biològic, cultural, històric, patrimonial i paisatgístic del sud-est ibèric. Com a espècie fruitera, en l’actualitat, s’estima una producció mundial entorn de 8,5 milions de tones, i són Egipte, Iran, Aràbia Saudita i Algèria els principals països productors. A Espanya, el sud de la província d’Alacant, és pràcticament l’única zona de la península amb plantacions comercials i s’estima una producció de 3.000 tones (FAO, 2016). El dàtil aporta una important font d’energia a més de la seua riquesa en fibra alimentària (10%) i antioxidants (2%).

Aquesta espècie compta amb una àmplia base genètica, perquè es disposa de centenars de varietats de palmera datilera amb fruits de diferent textura, color i sabor que posen en valor. En relació a això, podem citar la important labor del banc de germoplasma de palmeres que s’integra en la Xarxa de Col·leccions del Programa Nacional de Recursos Fitogenètics i que gestiona la UMH en col·laboració amb UM i el Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal de la Generalitat Valenciana.

En aquesta jornada es presentaren les últimes novetats respecte al control de plagues i les malalties en la palmera datilera que en les últimes dues dècades, com de tots és conegut, ha sigut una de les principals preocupacions del sector de la palmera. A més de les accions per a controlar aquests problemes, una línia futura de treball pot ser la defensa que pot proporcionar l’àmplia base genètica d’aquesta espècie per a seguir la tendència actual del cultiu en països de l’entorn mediterrani que és la producció de varietats seleccionades, més resistents a plagues, i malalties i menys vulnerables a estressos biòtics i abiòtics. També en aquest sentit podem citar els treballs sobre l’etiologia i determinació de danys fúngics en poscollita del dàtil realitzat pel grup d’investigació en poscollita de l’IVIA i l’aposta de l’Ajuntament d’Elx sobre aquests aspectes i la multiplicació in vitro.

També es planteja en aquesta jornada el debat interessant i necessari sobre les labors de manteniment, d’horts i dels exemplars, com per exemple l’ús d’eines homologades en la poda. En aquesta taula redona es tractarà de plantejar, amb els diversos representants del sector, el futur de la palmera datilera com a cultiu, l’ús de tecnologies innovadores i l’efecte del canvi climàtic.

PROGRAMA JORNADA