El Centre de Congressos acull la “I Jornada Commemorativa del Dia Mundial del VIH” en la qual participen especialistes en la lluita contra la pandèmia i estudiants de quatre instituts il·licitans
L’alcalde, Carlos González, alerta contra la baixada de guàrdia de la societat i recorda que Nacions Unides ha fixat 2030 com a meta perquè hi haja “zero morts i zero infeccions” pel VIH.
L’Ajuntament d’Elx i l’Hospital General Universitari han sumat esforços amb motiu del Dia Mundial de la Lluita Contra la Sida, que se celebra l’1 de desembre, per a conscienciar, especialment els més joves, sobre la malaltia, en una jornada que se celebra en el Centre de Congressos i que ha sigut inaugurada per l’alcalde d’Elx, Carlos González; el director del centre sanitari, Carlos Gosálvez; i el regidor de Sanitat, Carlos Sánchez.
La jornada, oberta al públic, ha comptat amb la participació d’uns 200 estudiants dels instituts Joanot Martorell, Tirant lo Blanc, Sixto Marco i Monserrat Roig, entre 14 i 17 anys, una edat fonamental per a la formació en prevenció i conscienciació sobre la malaltia.
“La Sida no és una malaltia del segle passat, és del segle XXI, i es propaga per Europa i per Espanya quasi en la mateixa dimensió que per altres continents. Alguns estudis indiquen que a Espanya es diagnostica una mitjana de 100 pacients infectats al dia, 600 casos en el primer semestre d’enguany. En el món, en 2017, hi havia quasi 37 milions de persones que vivien amb Sida. Per tant, aquestes dades indiquen que és una malaltia del present”, ha assenyalat l’alcalde durant la seua intervenció en l’acte inaugural.
Carlos González ha alertat contra la baixada de guàrdia de la societat enfront de la malaltia en deixar de ser mortal i convertir-se en crònica. “Per això, el programa de Nacions Unides sobre la Sida s’ha plantejat una meta global que és zero noves infeccions, zero morts i zero discriminació l’any 2030. Per això, treballa amb tots els estats per a aconseguir la fi de la pandèmia, la qual cosa exigeix estratègies nacionals que s’han d’impulsar en l’àmbit local. I això és el que estem fent ací”, ha indicat Carlos González.
En aquest sentit, “un dels objectius per a controlar la pandèmia de la Sida en 2030 és aconseguir que en 2020 el 90% de les persones infectades estiguen diagnosticades”, ha assenyalat Félix Gutiérrez, director de la Càtedra de Malalties Infeccioses i VIH/SIDA de la Universitat Miguel Hernández d’Elx (UMH), que ha impartit una ponència sota el títol “Programa de detecció de l’Hospital General Universitari d’Elx”, i ha destacat que aquest centre sanitari ha posat en marxa un pla amb l’objectiu de detectar el màxim d’infeccions ocultes per a frenar la transmissió de la malaltia en el departament de salut.
Altres especialistes que han participat han sigut María del Mar Maciá amb la ponència “Què és el VIH? I la Sida?”, i membres de l’associació ACAVIH, els qui, a més d’informar de les seues activitats a la província, van desenvolupar la ponència “Què suposa viure amb VIH?”. Durant la jornada també s’han desenvolupat diverses taules redones.