Cristina Gómez, del restaurant Eneko de Biscaia, gana el concurs de cuina creativa amb magranes d’Elx

Cristina Gómez, del restaurant Eneko de Biscaia, gana el concurs de cuina creativa amb magranes d’Elx

La xef alacantina ha conquistat al jurat amb el seu plat “Cavalla, magrana mollar i taronja”

 

La regidora de Turisme, Mireia Mollà, ha acudit a la huitena edició del Concurs Nacional de Cuina Creativa amb Magranes d’Elx, que s’ha celebrat en el restaurant La Finca de Susi Díaz.

El primer premi ha sigut per a la cap de partida del restaurant Eneko (1 estrela Michelín) situat en Larrabetzu (Biscaia), Cristina Gómez. La cuinera, natural d’Alacant, ha conquistat al jurat amb el seu plat ‘Cavalla, magrana mollar i taronja’ que consta d’una cavalla marinada, una llet de tigre de magrana mollar d’Elx, emulsió de pell de magrana i albedo, aire de taronja i canyella i diversos tocs de taronja i magrana.

La guanyadora, que ha obtingut un premi en metàl·lic de 1.000 euros, ha assenyalat que el peix va marinat, es conclou amb un toc de bufador i s’acaba de cuinar en el mateix plat amb l’acidesa que proporciona el suc de la magrana. Aquest suc se serveix des d’una mateixa magrana representant l’extracció del seu suc encara que es tracta d’una llet de tigre de magrana mollar d’Elx que porta també suc de llima, de taronja, coriandre, ceba morada i gingebre, tot això infusionat en fred.

A més, en aquest plat la magrana també està present en forma d’emulsió de la seua pell juntament amb l’albedo de la llima i els seus sucs per a elaborar una emulsió que envolta el plat on l’harissa li dona un to picant i, finalment, també té un toc dolç de la magrana dessecada i de la taronja natural.

El segon premi, dotat amb 300 euros en metàl·lic, ha sigut per a Marco H. López de la direcció gastronòmica del restaurant Manhattan de Sant Joan d’Alacant amb ‘Cebiche alacantí, pericana, salaons i magrana’.

La tercera posició, premiada amb 200 euros, ha sigut per a Evenor Sevilla, cap de cuina de l’Hotel-Restaurant amb encant Masía la Mota d’Alcoi, amb un ‘Salpicó de navalla amb pols de roses salades, caviar i paper mullat de magrana mollar’.

En quart lloc ha quedat Ismael Bilbao, xef del restaurant Samaruc de Dénia, que ha presentat el plat ‘Magrana nixtamalitzada i cassoleta de cua de bou’.

A més, tots ells han comptat amb un set de regals entregats per Tescoma, una de les signatures patrocinadores del concurs juntament amb Cajamar, VisitElche, Generalitat Valenciana, Diputació d’Alacant i l’Ajuntament d’Elx.

“Que millor que activitats com aquests concursos que, a més, es van consolidant i que tenen gran repercussió i posen en valor la magrana mollar, que és un producte tan singular, tan exquisit, tan bo, tan saludable i que damunt té aqueista denominació d’origen indiscutible”, ha assenyalat la regidora de Turisme, Mireia Mollà.

També és, continua Mollà, “un reconeixement a grans xefs i a xefs que inicien les seues carreres” i, d’altra banda, “té un plus de valor turístic perquè posa el nom d’Elx vinculat a la gastronomia i també a una destinació que és digna de ser visitada perquè val la pena vindre a Elx i gaudir de tot el que tenim”.

La decisió, cada vegada més difícil

La presidenta del jurat, Susi Díaz, ha assenyalat que els participants cada vegada li ho posen més difícil al jurat que en aquesta ocasió ha estat compost per Susi Díaz juntament amb el mestre pastisser Paco Torreblanca i Paco Becerro, autor de Lazy Blog, editor de continguts de gastronomia en Directe al paladar i guanyador de la primera edició del concurs de receptes amb magranes d’Elx.

En aquest sentit, Susi Díaz ha assenyalat que en el jurat “hem hagut d’analitzar, pensar en tècniques, en el plat en conjunt i fonamentalment en la presència de la magrana mollar d’Elx per a arribar al veredicte”.

En el cas del plat guanyador, continua Díaz, “ela cavalla estava perfecta, amb elegància, la sopa de magrana meravellosa, era com prendre’s un cebiche però molt mediterrani i cadascun dels membres del jurat quan ha agafat una cullerada ha dit que ric que està i quan passa això és perquè està perfecte”.

Un concurs per a posar en valor la magrana mollar d’Elx

El president de la Denominació d’Origen Protegida de la Granada Mollar d’Elx, Francisco Oliva, ha ressaltat la importància que està adquirint aquest concurs en l’àmbit nacional ja que aquesta cita s’ha consolidat com un esdeveniment important dins del món de la gastronomia.

Oliva ha afegit que aquest concurs també ens ajuda a impulsar la magrana mollar d’Elx més enllà del seu consum en fresc i fomentar el seu ús a nivell gastronòmic.