El regidor de Medi Ambient de Vitòria-Gasteiz, que va ser Capital Verda en 2012, explica en el Centre de Congressos les grans transformacions que ha patit la seua ciutat, advoca pel consens polític i la implicació de la ciutadania per a aconseguir el guardó i assegura que Elx està en el bon camí
El regidor ha mantingut una reunió a l’Ajuntament amb tècnics municipals després de ser rebut per l’alcalde
Elx té moltes possibilitats d’aconseguir la Capitalitat Verda Europea en 2030, segons ha manifestat el regidor de Medi Ambient i Espai Públic de l’Ajuntament de Vitòria-Gasteiz, Iñaki Prusilla, qui ha realitzat una visita convidat per l’Ajuntament il·licità per a explicar els projectes i les bases que van portar a la ciutat alabesa a ser Capital Verda Europea en 2012.
El projecte Elx 2030 ha pres Vitòria com a referent i, en aquest sentit, una delegació il·licitana, amb l’alcalde al capdavant, va visitar aquesta ciutat el mes de maig passat amb la finalitat de conéixer sobre el terreny les principals actuacions que la van portar a aconseguir el guardó.
Iñaki Prusilla va impartir anit una conferència en el Centre de Congressos i va fer un exhaustiu repàs de les accions empreses a la ciutat, que ha experimentat un canvi radical en els últims anys amb conversió en zona de vianants de carrers, creació d’un gran cinturó verd, recuperació d’aiguamolls, rehabilitació del centre històric, nous plans de mobilitat sostenible amb gran suport al transport públic, una àmplia xarxa de centres cívics, descentralització municipal, gestió de residus o creació d’horts urbans.
Totes aquestes accions no han estat exemptes de polèmica, com va recordar Prusilla, per la qual cosa el regidor basc va posar en relleu la necessitat d’un fort consens polític. “El camí és seguir tots junts, sense el consens es trenca el projecte. I l’objectiu no és ser només Capital Verd Europea sinó que tot el que es faça siga perquè es quede. I si el guardó no s’aconsegueix aquell any es pot aconseguir al següent”, va explicar Iñaki Prusilla davant prop d’un centenar de persones que van seguir la seua exposició.
Prusilla va ser presentat per Antonio Martínez, gerent de Pimesa, i director del Pla Estratègic Elx 2030. El regidor va estar abrigallat per l’alcalde, Carlos González, la portaveu de Compromís, Mireia Mollà, i el portaveu del Partit d’Elx, Jesús Pareja, els qui en les seues respectives intervencions en finalitzar la conferència van defensar la gran transformació i modernització que experimentarà Elx amb aquest projecte.
El regidor de Vitòria va visitar durant la seua estada a Elx el centre urbà, la Casa de la Festa, la basílica de Santa Maria i el Palmerar, entre altres llocs. Aquest dijous ha sigut rebut per l’alcalde, el regidor de Medi Ambient, Antonio García, i la portaveu del Govern, Patrícia Macià. Posteriorment, va mantindre una reunió de treball amb tècnics d’Urbanisme.
Un bon exemple
Carlos González va qualificar la visita i les reunions d’“enormement profitoses perquè van servir per a evidenciar que Vitòria és un bon exemple per a la nostra ciutat i de com hem de fer les coses per a aconseguir ser Capital Verda Europea en 2030”.
“Entre Vitòria i Elx hi ha importants similituds que fan que l’experiència de la capital alabesa puga ser-nos de gran utilitat a l’hora de configurar la nostra candidatura a la Capitalitat Verda Europea. L’exemple de la ciutat basca se sustenta en una sèrie d’elements comuns a la nostra pròpia candidatura, a la transformació que estem impulsant a la nostra ciutat. Aspectes com la mobilitat urbana, la conversió en zona de vianants, la revitalització del centre històric, la necessitat de consens polític, la lluita contra el canvi climàtic, la implicació dels ciutadans en la candidatura o, en definitiva, la posada en valor de la valuosa infraestructura verda són elements que constitueixen una aposta per la sostenibilitat ambiental i social, elements determinants en totes dues candidatures, en la qual en 2012 va presentar Vitòria i en la qual nosaltres estem armant de cara a 2030”, ha assenyalat el regidor il·licità.
“Aprofundir en la candidatura de Vitòria serveix per al Govern Municipal, i els tècnics, per a conéixer la seua experiència, prendre-la com a referència en el nostre treball i per a ser conscients que el gran objectiu és la Capitalitat Verda Europea en 2030, però que en realitat el camí de transformació que es duu a terme suposa una aposta per corregir desequilibris urbans i desigualtats socials que porten a una modernització que es tradueix en qualitat de vida i benestar dels ciutadans, el gran objectiu. Crec que anem pel bon camí, fent les coses des d’una perspectiva raonable i construint una candidatura sòlida de cara a 2030”, ha explicat González.
Anem de la mà
Per part seua, Iñaki Prusilla ha indicat que “no coneixia Elx i em vaig quedar meravellat amb el que teniu. Anem de la mà en la lluita per un món millor per a les generacions esdevenidores, objectiu que a través de les polítiques de sostenibilitat ambiental volem aconseguir. He vist com Elx està encaminada en aquestes polítiques ambientals i, a més, vol aspirar a ser Capital Verda Europea en 2030. Això suposa que teniu un recorregut important en el qual hi haurà decisions polèmiques que potser no són enteses pel conjunt de la població, però caldrà fer una gran labor didàctica”.
“L’objectiu comú ha de ser que la qualitat de vida dels il·licitans siga millor i aquest és el camí a seguir per a ser Capital Verd. Elx té moltes possibilitats perquè, segons se m’ha traslladat, no voleu aspirar a ser una Vitòria-Gasteiz, plantegeu mostrar les característiques de la vostra ciutat, potenciar la biodiversitat que teniu voltant i realitzeu una sèrie d’accions molt importants en mobilitat urbana i recuperació d’espai públic que, en definitiva, creen una societat millor, així com el fet de la cohesió social. Entenc que Elx va pel bon camí. I si no s’aconsegueix ser Capital Verda no ha de crear frustració perquè tot el que es recorre en nom de la sostenibilitat ambiental serà un treball ben fet. Si teniu el consens polític i l’empenyiment de la ciutadania, Elx serà Capital Verda en 2030. Cal deixar-se de polèmiques i de posar pals en lloc de rodes. Teniu una ciutat envejable”, ha manifestat Iñaki Prusilla.
Vitòria-Gasteiz com a inspiració
“Quan ens embarcàrem en aquesta idea, Vitòria va ser la nostra inspiració. Per a nosaltres és el nord, però en realitat és el sud d’Europa. Seria un error imitar-la, però es tracta d’adaptar ací tot el que s’ha fet allí. Per això és tan important la col·laboració que l’Ajuntament està tenint amb nosaltres. Què millor que vinguen ells, que han tingut el guardó, per a veure aquestes experiències!”, explica Antonio García.
“Estem ben encaminats, tenim eines, hi ha molt de treball per davant, però no estem parlem de cap utopia. Cal implicar totes les administracions, no solament és un projecte de ciutat sinó també de la província i de la Comunitat Valenciana. També està el consens polític. Fins ara, cap força política ho ha rebutjat, és important que tots fem un exercici de maduresa política i que aquest projecte, passe el que passe, siga l’impulsor de les polítiques municipals d’ací fins a 2030 o fins a hui que siga perquè el guardó és el que menys importa”, ha assegurat el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament il·licità.