La regidora de Cultura, Patrícia Macià, presenta el nou muntatge de Luis Castro que aquest divendres, dia 22 de març, s’estrena al Gran Teatre
L’obra està ambientada en els anys huitanta i aborda, des de la comèdia, el drama de la precarietat laboral i com aquesta determina les vides de tres generacions de dones.
La regidora d’Educació, Patrícia Macià, ha presentat la producció teatral La Fábrica, que aquest divendres, a partir de les 21 hores, s’estrena al Gran Teatre. Juntament amb Macià han estat el director de l’obra, Luis Castro, l’actriu Marina Castro i l’actor Joan Fabrellas.
Tal com ha explicat Macià, La Fábrica està ambientada en els anys huitanta i aborda, des de la comèdia, el drama de la precarietat laboral i com aquesta determina les vides de tres generacions de dones.
Per part seua, Castro ha indicat que l’obra pretén ser un homenatge a les enfranquidores (aparadoras), “aquelles dones lluitadores que van ser el motor econòmic de la ciutat. És un homenatge amb somriure a les enfranquidores ”.
Tal com expliquen els creadors de l’obra, la indústria del calçat a Espanya té a Elx la seua capital econòmica, un sector que ha sigut el responsable del seu auge i creixement, perquè sens dubte la seua trajectòria des de la revolució industrial fins hui mateix és inseparable de la història de la ciutat i dels seus habitants. No obstant això, aquest notable progrés econòmic té alguns punts foscos, com la xacra de la precarietat laboral que afecta l’escaló més vulnerable de la cadena de producció, la de les enfranquidores, dones que a les seues cases o en tallers sovint clandestins, realitzen algunes de les fases més importants de la confecció de la sabata, com l’enfranquiment, el cosit, el refinat, etc.
Castre, ha encapçalat un projecte teatral amb el qual es busca col·laborar en la visibilització d’aquest col·lectiu. Després d’entrevistar-se amb membres de l’associació i haver viscut en el seu entorn familiar aquesta realitat, ha decidit posar en escena aquest drama però fent ús del gènere de la comèdia, conscient que l’humor i la ironia són una poderosa arma de conscienciació i de denúncia, tant de la situació de les enfranquidores, “com de l’actitud a vegades poc seriosa d’alguns empresaris sense escrúpols”.
La Fábrica està ambientada en plena dècada dels huitanta del passat segle, un moment d’auge econòmic i gran creixement poblacional, durant el qual la precarietat laboral de les enfranquidores va aconseguir xifres “quasi alarmants”, una situació que segueix “per desgràcia” encara d’actualitat, com es va poder veure recentment en algun reportatge televisiu d’una emissora nacional.
Castro ha reunit, sota la seua direcció, un grup d’actors locals, amb acreditada experiència, amb la finalitat de comptar des de la ficció basada en fets reals, la vida de tres generacions de dones marcada per aquesta precarietat econòmica.
En el repartiment es troben Marina Castro, Joan Fabrellas, Sofia Filardi, Ana Esclapez, Eva Latorre, Diego Candela, José Daniel García, Marina González, José Antonio Herrera, Cristina Pastor i el mateix Luis Castro. En l’apartat tècnic, la il·luminació de l’espectacle és a càrrec de Nazario González, l’assessorament coreogràfic és de Sonia González, la direcció musical de José Antonio Herrera i el disseny gràfic d’Axel Leyer.
La producció està realitzada sota les marques de l’escola de teatre ‘Espai Escènic d’Elx’ i les companyies teatrals ‘Las Siete Glorias’ i ‘La Carátula’, i compta així mateix amb la col·laboració del Museu de Puçol i la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Elx.