Elena Cebrián diu que “hem resolt un conflicte que venia de fa molts anys” en relació amb la indemnització d’11 milions d’euros per la prohibició de la caça i l’acord per a construir una dessaladora
La consellera d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic, Elena Cebrián, ha destacat la col·laboració amb Regs de Llevant durant la seua visita al parc natural del Fondó, acompanyada per l’alcalde d’Elx, Carlos González; la regidora de Turisme, Mireia Mollà; el regidor d’Aigua, Antonio García; la regidora de Mobilitat, Esther Díez; i el regidor de Participació Ciutadana, Felip Sánchez; a més de responsables del paratge.
Elena Cebrián ha assenyalat, en relació amb la indemnització d’11 milions d’euros per la prohibició de caça en el Fondó, que “hem resolt un problema històric, un litigi que venia de fa molts anys, amb una quantitat molt substanciosa que ha hagut de pagar la Generalitat. Gràcies al bon treball i a una visió de futur compartida amb els regants hem arribat a un acord de manera que tot redunde en una millor gestió de l’aigua i del parc”.
“Una nova forma de gestió compartida és el conveni que hem signat per a la construcció i posada en marxa d’una dessaladora que facilitarà augmentar els recursos d’aigua en un ecosistema com aquest, que es combina amb les noves formes de gestió”, ha indicat la consellera.
Regs de Llevant està formada per huit comunitats de regants i compta amb més de 22.000 comuners censats. Aquesta comunitat va construir en els anys vint del segle passat dos embassaments reguladors, el de Llevant (450 hectàrees) i el de Ponent (650 hectàrees) per a emmagatzemar i distribuir als agricultors l’aigua elevada al Fons des de la desembocadura del riu Segura.
El Fondó el comparteixen Elx i Crevillent, és paratge natural des de 1988 i va ser declarat parc natural per la Generalitat en 1994. El paratge està classificat com ZEPA (Zona d’Espacial Protecció per als Ocells). La consellera ha assenyalat sobre la seua visita que “és important perquè s’han fet moltes activitats, com en tots els parcs de la Comunitat Valenciana, per a acostar a les persones i que la gent conega les riqueses naturals que tenim”. Durant la visita, la consellera, l’alcalde i la regidora de Turisme han soltat dos xarxets marbrencs en l’espai natural.
Després d’aquesta visita, la consellera es va dirigir al Pantà d’Elx, un paratge recentment connectat amb la ciutat a través d’una sendera de huit quilòmetres l’entorn dels quals s’ha restaurat.