Visita al magatzem que alberga les restes arqueològiques trobades en les excavacions del Mercat Central

Visita al magatzem que alberga les restes arqueològiques trobades en les excavacions del Mercat Central

L’alcalde d’Elx, Carlos González, ha realitzat una visita al magatzem on es guarden i custodien les troballes arqueològiques, en companyia de la regidora de Cultura, Patrícia Macià, del director del Museu d’Història i Arqueologia d’Elx (MAHE), Miguel Pérez, i de personal tècnic municipal.

El magatzem alberga més de 200 caixes amb troballes arqueològiques dels segles IX, X, XI i principis del XII, encara que també hi ha algunes del segle XIII. Entre aquestes restes, del període islàmic, hi ha diferents ceràmiques, atuells, gerres xicotetes, ataifors i llavamans decorats amb diferents tècniques, segons ha explicat Pérez. Així mateix, s’han trobat 120 enterraments en 116 fosses.

“Les troballes realitzades ens permeten conéixer millor el nostre passat i ens obrin la porta a poder realitzar una gran exposició que permeta posar en valor i identificar trets de la nostra història fins ara poc coneguts”, ha indicat González.

“Es posa punt final a la fase 3bis de les excavacions arqueològiques i significa que s’ha treballat d’una forma continuada al llarg d’aquests anys per a complir escrupolosament el que s’estableix per la Llei del Patrimoni Cultural Valencià, que és dur a terme les excavacions obligatòries. Hem finalitzat aquesta fase i  es compta amb abundant material que ara requereix de la memòria de l’empresa que ha realitzat les excavacions i que haurà de ser enviada a la conselleria de Cultura perquè emeta l’informe preceptiu”, ha explicat l’alcalde.

“Cap paralització”

González ha assegurat que “en cap moment hi ha hagut cap paralització. Significa que s’ha treballat en unes excavacions minucioses, rigoroses i complexes perquè estem parlant de treballs que ens remunten als segles IX, X i XI de la història de la nostra ciutat”.

De cara al futur, el responsable de l’Equip de Govern ha indicat que “esgotarem etapes. La primera és la finalització de la memòria per part de l’empresa que ha realitzat les excavacions. Demanem celeritat, tant a l’empresa com a la conselleria, a l’hora d’elaborar les respectives memòries i informes. És important i necessari conéixer amb exactitud un altre element que té molt a veure amb la història, el refugi de la Guerra Civil que hi ha en el subsol del Mercat. És un altre element determinant. La llei de Patrimoni Cultural Valencià ho ha declarat Bé de Rellevància Local. Cal trobar aquest refugi i valorar el seu estat de conservació. És una altra peça important en aquest complex puzle de les excavacions”.

“Aquests elements són essencials i a partir d’ací insistim en la nostra posició, condicionada per Icomos i per la UNESCO, que rebutgen la construcció d’un aparcament en el mercat. Per a nosaltres, el futur passa per arribar a un acord amb l’empresa adjudicatària per a resoldre el contracte del Mercat Central, la qual cosa ens permetrà abordar un nou projecte que nasca amb el consens dels placers, dels comerciants, dels partits polítics, un nou projecte del Mercat Central que siga respectuós amb el que ens diu l’arqueologia i Icomos, que ens permeta posar en valor el mercat i les places de la Fruita i de les Flors i que ha de tindre un element afegit fonamental, la construcció d’unes mil places d’aparcament a l’entorn del centre, José María Buck, Candalix, que donen resposta a la falta de places que es considera que existeixen”, ha precisat González.