El ple aprova un pressupost de 222,4 milions per a 2019 amb quasi 40 milions en inversions

El ple aprova un pressupost de 222,4 milions per a 2019 amb quasi 40 milions en inversions

La regidora de Gestió Tributària i Financera, Patrícia Macià, el qualifica de “realista, social, rigorós i inversor”.

La sessió plenària de l’Ajuntament d’Elx ha aprovat un pressupost definitiu d’ingressos per a 2019 de 225,7 milions d’euros i de 222,4 milions de despeses, amb prop de 40 milions per a inversions, segons ha explicat la regidora de Gestió Financera i Tributària, Patrícia Macià.

“El pressupost d’ingressos inicial per a aquest exercici és de 174,9 milions d’euros i el pressupost de despeses inicial ascendeix a 171,6 milions. Però és necessari contemplar les modificacions pressupostàries realitzades al llarg dels últims sis mesos, que ascendeixen a 50,8 milions d’euros. Per això, parlem d’un pressupost definitiu d’ingressos de l’Ajuntament de 225,7 milions d’euros i un pressupost definitiu de despeses de 222,4 milions”, ha informat la responsable dels comptes municipals.

El pressupost ha tirat avant amb els vots favorables dels regidors del PSOE (12) i de Compromís (2), que formen l’Equip de Govern, i la negativa dels i de les regidores del PP, Ciutadans i Vox.

Social i inversor
“Aquest pressupost compleix amb les tres premisses que ens hem marcat perquè la ciutat continue avançant i millorant. La premissa social perquè continuarem donant suport a les persones que més dificultats tenen per a poder viure dignament. I un exemple d’això és la pujada en 400.000 euros de les ajudes al pagament de l’IBI. Hem passat de 600.000 euros a un milió per a destinar 150 euros a les persones i famílies que tenen problemes per a pagar aquest rebut”, ha assenyalat Macià.

La regidora també ha destacat “el pagament rigorós del deute que en aquests moments està en 27,7 milions d’euros amb entitats financeres. I arribarem a desembre amb poc més de 20 milions o menys. Arribem al govern en 2015 amb 119 milions de deute i en quatre anys l’hem rebaixat en més de 90 milions”.

Patrícia Macià ha assenyalat que “aquesta rebaixa del deute ha sigut possible sense deixar de costat la ciutadania, tot i ser un dels governs més inversors de l’última dècada. I ací faig esment al capítol sis que contempla de forma definitiva 39,6 milions d’euros per a més de 50 projectes entre els contemplats en Edificant (reforma de col·legis), Edusi (fons europeus i municipals per a millora de barris) i inversions financerament sostenibles”.

Pel que respecta a l’organisme autònom Visitelche, el seu estat de despeses és de 2.066.000 euros i 2.200.000 euros d’ingressos. Per part seua, Promocions i Iniciatives d’Elx PIMESA presenta un estat de despeses de 20,1 milions i un estat d’ingressos de 21,8, sent les principals inversions els edificis del Campus Tecnològic amb més de 5,9 milions d’euros i les actuacions de regeneració del barri de Sant Antoni amb 3,5 milions.

A Aigües d’Elx es presenta un estat de despeses de 28.582.000 euros i uns ingressos per valor de 28.585.000 euros. Entre les inversions més destacades estan les obres de clavegueram de Penya de les Àguiles en les seues fases 5,6 i 7, amb 2,2 milions d’euros, i el nou depòsit dels Arenals del Sol amb 1,1 milions.

Pel que respecta a Manteniment d’Espais Verds d’Elx MAVESA es presenta un estat de despeses de 976.000 euros i uns ingressos de 984.000 euros.

La regidora de Gestió Financera i Tributària ha qualificat aquests pressupostos com a “realistes, rigorosos, socials i inversors”, mentre que alguns membres de l’oposició els han titllats de “irreals”.

Desenvolupament del polígon de Carrús
Així mateix, el ple ha aprovat per unanimitat l’estudi que desenvolupa el sector E-33 i que culmina la urbanització del polígon de Carrús generant una gran zona de sòl industrial i comercial. També ha tirat avant amb els vots de PSOE, Compromís i les abstencions de PP, Ciutadans i Vox, l’ordenança d’auto-taxi que contempla millora com el pagament amb targeta, facilitats per a les persones amb mobilitat reduïda, canvi d’imatge, guardar els justificants de serveis realitzats o la contractació de serveis de VTC amb 60 minuts d’antelació.

Mocions
Quant a les mocions presentades pels grups polítics, s’ha aprovat per unanimitat la proposta dels socialistes il·licitans de sol·licitar al Ministeri de Foment la gratuïtat de l’AP-7 entre el Campello i l’autovia del camí de Castella, donat que Foment té planejat fer el mateix entre Tarragona i el Campello.

El grup Ciutadans, per part seua, ha instat al ple a la creació d’una Comissió Municipal de Seguiment del Projecte del Mercat Central, que tots han votat favorablement. “Estem a favor per conviccions democràtiques”, ha explicat la regidora d’Urbanisme, Ana Arabid. La formació taronja també ha promogut l’elaboració d’un Pla Estratègic de Recursos Humans (RH), que comptarà amb una mesa tècnica amb el tinent d’alcalde de RH, personal de l’Ajuntament i els grups polítics del ple, amb la finalitat de modernitzar la gestió de la plantilla municipal i revertir situacions d’interinitat, entre altres qüestions.

Continuant amb l’àrea de RH, el grup VOX ha exigit una solució immediata per a 11 agents de Policia Local interins en forma de places de consolidació. La moció ha sigut rebutjada, però el regidor de RH, Ramón Abad, ha expressat ser conscient del problema, i que, sobre la base de la Llei 180/2018, s’oferiran aquestes places al setembre de 2019, ajustant-se a la legalitat vigent.

El grup Popular, per part seua, ha demanat proposar a l’Entitat d’Infraestructures de la Generalitat (EIGE) la cessió del solar pròxim a la Ciutat de la Justícia, en el barri dels Palmerars, per a adequar-lo com a aparcament públic, a més de la petició de sol·licitar a la Conselleria de Sanitat un estudi comarcal sobre el transport sanitari i que mantinga els dos serveis d’ambulàncies SAMU a Elx durant el període estival. Totes dues mocions han sigut votades positivament per tots els grups del ple. Així mateix, els populars han presentat la petició de rebuig de la taxa turística planejada pel Consell, que ha sigut aprovada per tots, tirant avant sense els vots del grup Compromís, que s’ha abstingut.

Aquest últim grup ha instat al Govern d’Espanya a ampliar la situació de risc per lactància fins als 12 mesos mínim, així com al fet que les mares puguen conciliar aquest període amb la vida laboral, una moció que, ha reconegut la portaveu Esther Díez, ha sigut impulsada per l’associació La Mama d’Elx i el gabinet jurídic de la UMH, i que ha eixit aprovada fins i tot amb l’abstenció de VOX.

Elecció de pedanis
Després de finalitzar el ple ordinari s’ha desenvolupat un extraordinari en el qual la sessió ha ratificat la decisió de l’Equip de Govern de designar els pedanis per part de l’alcalde conforme marca la llei enfront de la petició del PP que es tornaren a triar per sufragi.