L’Ajuntament encarrega un estudi sobre l’impacte de les “mascletaes” a l’entorn del Palau d’Altamira

L’Ajuntament encarrega un estudi sobre l’impacte de les “mascletaes” a l’entorn del Palau d’Altamira

L’objectiu és avaluar l’afecció de les vibracions generades durant els esdeveniments pirotècnics a la zona BIC del Palau d’Altamira i per a això es col·locaran sensors d’acceleració que faran registres durant el tret dels focs.

L’Ajuntament d’Elx ha encarregat un estudi sobre l’impacte de les mascletaes sobre el Palau d’Altamira i el seu entorn a l’enginyer de la Universitat d’Alacant que ha realitzat l’informe de l’impacte de les mascletaes sobre la Plaça d’Estels.

L’objectiu d’aquest estudi, que es farà sobre la base de mesuraments en les mascletaes d’enguany, és conéixer l’impacte que els focs tenen sobre el conjunt patrimonial del Palau d’Altamira.

L’esmentat informe serà remés a la Direcció General de Patrimoni, que ha sol·licitat a l’Ajuntament informació sobre l’impacte de les mascletaes sobre el Palau d’Altamira, i ha recordat al Consistori que ha de sol·licitar autorització per al llançament de les mascletaes en aquest espai. A més, la Conselleria de Cultura proposa a l’Ajuntament que adopte les mesures correctores per a minorar o esmorteir els efectes d’aquestes. En aquest sentit, el consistori il·licità mantindrà les mesures adoptades el passat exercici, cas de la protecció del sòl amb xapes metàl·liques sobre goma en la zona de la font. A més, es redueix el calibre màxim permés per a foc terrestre a 40 mm i es realitza un tancat de sis metres d’altura que protegeix el públic i l’edifici del MAHE de la projecció de possibles restes d’artificis pirotècnics. El calibre del foc aeri està limitat a 50 mm i s’estima que difícilment les ones puguen generar danys en els edificis.

D’altra banda, si es donara el cas d’incompatibilitat patrimonial amb les mascletaes, des de Cultura es requereix a l’Ajuntament que cautelarment localitze de manera immediata un espai alternatiu per a aquestes.

La intenció de l’Equip de Govern és mantindre el llançament, enguany, en l’actual ubicació, amb l’adopció de mesures correctores de l’impacte dels focs artificials, donat l’imminent inici de les Festes Patronals.

A més, l’estudi encarregat a l’enginyer de la UA es farà sobre la base dels mesuraments que es prendran en els llançaments d’enguany.

Treballs a realitzar

Cal ressaltar que fins al moment, des de l’inici dels llançaments de la mascletà en el Palau d’Altamira, els nivells de vibració no han generat de forma instantània trencament ni clivelles apreciables, per això, els enginyers consideren que seria recomanable realitzar una instrumentació durant l’execució per a detectar aquests nivells de vibració i analitzar si aquests poden produir danys, bé de forma instantània o bé a mitjà/ llarg termini.

Per a avaluar l’afecció de les vibracions generades durant els esdeveniments pirotècnics a la zona BIC del Palau d’Altamira i el seu entorn, es disposarà d’una sèrie de sensors d’acceleració que registraran els possibles danys durant un esdeveniment pirotècnic programat per l’Ajuntament.

Els valors registrats s’analitzaran amb la finalitat d’avaluar la seua admissibilitat dins dels rangs d’acceptabilitat d’aquestes dues normatives, i s’analitzaran els nivells d’admissibilitat en funció del contingut en freqüència de l’esdeveniment pirotècnic. Després d’aquestes anàlisis s’emetrà un informe sobre l’admissibilitat/no admissibilitat dels nivells de vibració amb la finalitat de no generar danys al monument i al seu entorn.