L’alcalde anuncia un augment del 50% dels recursos municipals destinats a la Festa

L’alcalde anuncia un augment del 50% dels recursos municipals destinats a la Festa

El regidor il·licità ha fet una crida a la Diputació i a la Generalitat perquè les tres administracions contribuïsquen, en la mateixa mesura, a garantir el finançament estable del Misteri

El Patronat ha celebrat la seua sessió oberta anual, en la qual ha aprovat el pressupost i les directrius a seguir en 2020, basades en tres pilars: finançament, divulgació i formació.

El Patronat del Misteri d’Elx ha celebrat aquest matí la seua tradicional sessió oberta anual en el Saló de Plens de l’Ajuntament. En aquesta edició 2019, s’han aprovat per unanimitat aquelles qüestions al voltant de la Festa que han de seguir-se per a 2020, així com el seu pressupost per a aquest exercici. A més, l’alcalde, en qualitat de regidor i president del Patronat, ha nomenat els nous patrons: la secretària autonòmica de Cultura, Raquel Tamarit, el president de la Diputació Provincial d’Alacant, Carlos Mazón, i la tinent d’alcalde de Cultura del Consistori il·licità, Margarita Antón. “Els desitge encert en les responsabilitats que assumeixen, i que contribuïsquen a l’engrandiment de la Festa de totes i tots els il·licitans”, ha expressat González.

També ha aprofitat per a mostrar la seua gratitud a la Junta Rectora del Misteri d’Elx, i que ha personalitzat en el seu president executiu, Francisco Borja -present en l’acte- “però que faig extensiu a cadascun dels seus membres”, a més de “a les més de 300 persones que, amb el seu amor per la Festa, fan possible que es represente aquest tresor que és el nostre senyal d’identitat per excel·lència”, en el que ha qualificat l’alcalde com “un any fructífer, de molt de diàleg i de forjar valuosos consensos”.

Augment dels recursos municipals

Carlos González ha anunciat durant la sessió el compromís ferm d’“augmentar un 50% els recursos municipals destinats a la Festa al llarg de la legislatura”, i ha fet una crida a la Diputació i a la Generalitat perquè les tres administracions contribuïsquen en la mateixa mesura amb l’objectiu de garantir un “finançament estable” a les arques del drama assumpcionista.

Així mateix, ha remarcat la importància d’“enfortir i estendre l’arrelament social del Misteri” mitjançant l’impuls d’iniciatives que “generen afecte, vinculació i valoració” perquè, ha reiterat, “el seu futur dependrà que continue sent per a les generacions esdevenidores, com hui ho és per a nosaltres, emoció, identitat, orgull i el nostre senyal d’identitat més benvolgut i valorat”.

Igualment, l’alcalde ha esmentat que, des del Consistori, s’efectuaran les gestions necessàries per a implicar el govern central i autonòmic en “la necessària restauració de la basílica de Santa Maria”.

Pressupost 2020

El pressupost per a 2020, aprovat per unanimitat, reflecteix uns ingressos de 368.285 euros, entre venda de localitats, de publicacions, subvencions públiques i aportacions privades. En canvi, les despeses, 368.135 euros, corresponen als recursos humans, mobiliari i materials, les representacions, Capella i Escolania, protocol, publicitat i difusió, i activitats culturals.

Francisco Borja ha detallat la memòria anual i la determinació de les directrius generals d’actuació del Patronat per a l’any vinent, basat en tres pilars: “Finançament, difusió i formació”.

Borja ha destacat el reforç del suport privat i la futura emprenedoria d’una campanya de micromecenatge entre la ciutadania, la responsabilitat social del Patronat i la divulgació del Misteri mitjançant documentals com ‘Elx en Festa’ o els pròxims cursos a docents sobre el context musical de les representacions.

El bisbe de la Diòcesi Oriola-Alacant, Jesús Murgui, ha dit que la clau de la Festa “és la passió d’Elx per la seua protagonista, la Mare de Déu”, i ha demanat als il·licitans i a les il·licitanes que “no s’acostumen al Misteri” atés que no és una cosa ordinària o natural” sinó “únic i excepcional”.

L’alcalde, per part seua, ha tancat la Sessió dient que la festa gran d’Elx és “devoció, orgull, identitat i emoció” i ha cridat les i els assistents “i al poble d’Elx” a emocionar-se amb les representacions de la Festa que, durant segles, porta representant-se el 14 (la Vespra) i el 15 d’Agost (la Festa).