Les festes de 2019, les més multitudinàries i segures dels últims anys

Les festes de 2019, les més multitudinàries i segures dels últims anys

Mariola Galiana anuncia un increment del 25% del pressupost de la Regidoria de Festes durant els pròxims quatre anys

Ramón Abad destacada que ‘la normalitat i el comportament cívic de la ciutadania ha sigut la tònica general’ de les celebracions locals.

Una vegada concloses les celebracions patronals, els serveis municipals que hi han intervingut han efectuat la valoració pertinent. La responsable de l’àrea de Festes, Mariola Galiana, i el regidor de Seguretat Ciutadana, Ramón Abad, han indicat l’èxit viscut durant aquesta primera quinzena d’agost, en la qual Elx viu les jornades més assenyalades del calendari.

Galiana ha agraït a tots els ens festers del municipi “el seu treball, el seu esforç i la seua dedicació”, i ha destacat que les de 2019 han sigut les festes “més multitudinàries” i les “millors dels últims anys”. El pregó, els Moros i Cristians o la Xaranga han experimentat el favor del públic amb una gran presència, a més de les funcions de la Barraca Municipal i de l’Hort de Baix, que van completar el seu aforament a pesar que, en el cas de la Barraca Municipal, comptara amb capacitat per a 8.000 persones. Donat el rotund èxit dels tributs musicals a l’Hort de Baix, la regidora ha avançat que, per a les festes de 2020, es tornaran a programar aquesta classe d’actuacions. A més, ha confessat que s’estudia la ubicació d’un nou recinte fester.

Quant a la Nit de l’Albà, ha subratllat l’encert que, durant els 15 primers minuts, es llançaren fins a un total de 150 palmeres cada sis segons, la qual cosa, segons Galiana, ha sigut “dotar l’espectacle pirotècnic de major vistositat i ritme”. La carretillà ha tingut major nombre de participants respecte a l’any passat; i la mascletà, al costat del Racó Gastronòmic del Passeig de l’Estació, posseeixen cada vegada més acceptació amb una afluència que ha desbordat totes les previsions. A més, la Regidoria ha apostat per la sostenibilitat i el medi ambient: la totalitat dels plats, gots i coberts del Racó i de la Barraca Municipal han sigut de materials biodegradables, en la qual cosa, en paraules de Galiana, “s’insistirà per a estendre-la a la resta de barres i barraques”.

La regidora també ha recordat l’èxit que ha obtingut l’aplicació mòbil, i s’ha compromés “a potenciar i millorar el conjunt d’activitats de les Festes d’Agost”, per la qual cosa ha anunciat un increment del 25% del pressupost de l’àrea de Festes, de manera progressiva, al llarg de la legislatura “el que es traduirà en major número d’oferta festera i en major impacte econòmic”, i ha lloat les campanyes empreses per a captar visitants de la província i de províncies limítrofes, la qual cosa ha elevat les xifres, en els dies i actes rellevants, a prop de 500.000 persones assistents.

Festes responsables

Abad ha avaluat de forma positiva el dispositiu de seguretat i emergències, el qual s’ha reforçat durant aquestes festivitats un 15% respecte al de 2018. De la Nit de l’Albà ha recalcat que el llançament de carretilles fora de la zona fitada “és pràcticament història”, i ha donat les gràcies a tots els efectius de les forces i cossos policials i d’emergències, així com als empleats públics i a la plantilla d’Urbaser per la seua labor.

En opinió del regidor, “la normalitat i el comportament cívic de la ciutadania ha sigut la tònica general de les festes locals d’Elx 2019, perquè la ciutadania ha actuat amb responsabilitat”. A més, es congratula per la col·laboració dels comerços de venda de pirotècnia amb l’Ajuntament, per l’acolliment dels projectes Mercuri i #PequeñosAgentes, i per la pressió policial que han notat els establiments que van vendre begudes alcohòliques a menors (s’han precintat fins a 10.000 botelles); no obstant això, van ser 38 les persones denunciades per venda d’alcohol a menors, fora d’horari o relacionat amb el tabac.

Neteja

S’han recollit més de 175 tones de residus en total durant les festes. Els recursos humans -que han realitzat més de mil hores extraordinàries- s’han adaptat a la tipologia de cada esdeveniment. La neteja de la Roà “que en tres hores van deixar el centre com si no haguera passat res”, ha apreciat Abad, va duplicar els mitjans humans i materials en comparació al que es va fer fa quatre anys.