‘No montes el circo’, la campanya pionera a nivell nacional contra l’abús de substàncies addictives

‘No montes el circo’, la campanya pionera a nivell nacional contra l’abús de substàncies addictives

La iniciativa és fruit de la col·laboració entre la Regidoria d’Igualtat, Drets Socials i Polítiques Inclusives, la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Adictives d’Elx i l’ONG Controla Club

Es dirigirà especialment a les famílies, amb informació a través de mediadors i performances circenses de malabaristes, xanquers i clowns, que mostraran les conseqüències de l’abús d’alcohol o drogues.

Amb les festivitats estiuenques, el goig i la diversió fan acte de presència, però també l’abús de substàncies addictives com l’alcohol i les drogues. És per això que el responsable de l’àrea d’Igualtat, Drets Socials i Polítiques Inclusives, Mariano Valera, acompanyat per l’educador de la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Adictives d’Elx (UPCCA), Sergio López, ha presentat ‘No montes el circo’, organitzada conjuntament amb l’ONG Controla Club i que és una campanya pionera a nivell nacional, combinant la informació a les famílies mitjançant mediadors amb les performances artístiques de malabaristes, xanquers i clowns, que mostraran en to circense les conseqüències de l’abús de substàncies addictives, tot a peu de carrer i en el context de les celebracions patronals.

“Entenem que les famílies són el principal agent de prevenció”, ha dit Valera, que ha destacat la idoneïtat de la campanya per les dades que maneja Controla Club, i que parlen de l’augment exponencial del consum d’alcohol i drogues a l’estiu i en festes, cada vegada a més primerenca edat. “És en aquest context quan disminueix considerablement la percepció dels riscos derivats de l’alcohol i altres substàncies”. El regidor també ha subratllat la importància de la coordinació amb altres regidories, com la de Seguretat Ciutadana o Festes, a manera d’estratègia integral per a atallar el consum irresponsable d’alcohol, especialment entre joves.

López, per part seua, ha recordat que l’edat mitjana d’inici de consum d’alcohol “són els 13 anys i baixant”, i que les festes populars són el caldo de cultiu idoni per a això. I que, a diferència d’altres iniciatives empreses amb Controla Club, que anaven directament enfocades als joves, ha reiterat que ‘No montes el circ’ va dirigida a les famílies per “ser el principal agent de socialització” i “factor de protecció fonamental”. No obstant això, s’ha detectat que en festes les mateixes poden relaxar la seua vigilància i “normalitzar” el consum abusiu d’alcohol, per la qual cosa se’ls recorda la seua responsabilitat sensibilitzant-les amb ‘No montes el circo’.

L’Ajuntament d’Elx col·labora amb Controla Club des de 2017, entitat que lluita contra el consum abusiu d’alcohol i altres substància des de fa més de dues dècades a través de programes com ‘1UP’ i ‘Si et passes, t’ho perds’. ‘No montes el circo’ s’emmarca dins d’aquests, i es durà a terme durant aquestes Festes d’Agost al migdia, a la vesprada i a la nit; en concret, el 12 en el racò del passeig de l’Estació; el 14, al parc Jaume I.