La Junta de Govern encarrega buscar un nou emplaçament per a les “mascletaes” i estudiar la possibilitat de reduir la càrrega explosiva al costat del Palau d’Altamira

La Junta de Govern encarrega buscar un nou emplaçament per a les “mascletaes” i estudiar la possibilitat de reduir la  càrrega explosiva al costat del Palau d’Altamira

L’informe de la Universitat d’Alacant sobre l’impacte de les vibracions alerta que es poden produir danys superficials en els immobles de l’entorn patrimonial i que se sobrepassen els límits en la fase de terratrémol.

La Junta Local de Govern va acordar divendres passat encarregar la cerca d’un nou emplaçament per a les mascletaes de les Festes d’Agost i, d’altra banda, la realització d’un estudi sobre la possibilitat de reduir la càrrega explosiva en la zona on es disparen actualment, al costat del Palau d’Altamira, tal com ha informat l’alcalde de la ciutat, Carlos González.

El regidor il·licità ha presentat els resultats de l’estudi sobre l’impacte de les vibracions produïdes per les mascletaes a l’entorn del Palau d’Altamira durant els esdeveniments pirotècnics dels dies 11 i 15 d’agost passat, encarregat per l’Ajuntament d’Elx a la Universitat d’Alacant i realitzat pel professor Salvador Iborra. Els registres s’han efectuat, per recomanació del professional mateix, els dies 11 i 15 d’agost.

“De l’estudi s’extrauen algunes conclusions i recomanacions. Els registres s’han realitzat en tres punts, subsol del Museu d’Arqueologia i Història d’Elx (MAHE); en el subsol i els merlets del Palau d’Altamira; i en la muralla medieval. Els nivells de les vibracions sobrepassen els límits establits per la normativa aplicable als immobles patrimonials, fonamentalment en la fase coneguda com a terratrémol”, ha comentat l’alcalde.
“Els nivells de vibració es troben per damunt dels marges establits, però no en tots els casos. Dels informes es dedueix que no ocasionen danys estructurals, però sí que poden causar danys superficials en els immobles d’aquest entorn patrimonial”, ha assenyalat González.

L’alcalde precisa que “com a conseqüència d’aquesta anàlisi caldria dir que hi ha dues propostes o recomanacions: la primera és no realitzar trets pirotècnics en l’entorn monumental i buscar una alternativa; i la segona és rebaixar de forma considerable les càrregues explosives, fonamentalment en la fase de terratrémol, que reduiria considerablement els nivells de vibració i l’afecció als immobles”.

Després de conéixer l’informe, “la Junta Local de Govern ha adoptat l’acord d’encarregar a la regidoria de Festes la cerca d’un emplaçament alternatiu que reunisca les condicions necessàries de seguretat i de no afecció a l’entorn i que possibilite la realització de l’espectacle pirotècnic amb la necessària esplendor i lluïment”, segons ha exposat Carlos González.

D’altra banda, també ha acordat realitzar una consulta a professionals de la pirotècnia sobre les possibilitats d’introduir variacions en la configuració de les mascletaes amb una reducció de la càrrega per a evitar les vibracions.